için kaldı

Kuduz Antiserumu nedir, faydaları neler?

Kuduz Antiserumu nedir, faydaları neler? Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın akrep ve yılan zehirlenmelerine karşı antiserum üretilmesinin ardından Kuduz Antiserumu üretileceğini açıkladı. Peki Kuduz Antiserumu nedir, faydaları neler?

Kuduz Antiserumu nedir, faydaları neler?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:02
6 Mart 2019 Çarşamba 16:04

Kuduz Antiserumu nedir, faydaları neler? Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın akrep ve yılan zehirlenmelerine karşı antiserum üretilmesinin ardından Kuduz Antiserumu üretileceğini açıkladı. Peki Kuduz Antiserumu nedir, faydaları neler? detaylarını araştırıp sizin yazdık.

Kuduz Antiserumu nedir, faydaları neler?

Kuduzu Antiserumu ilgili açıklamalarda bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Melek yatırımcılarımız, girişimcilerimiz bir yatırım yaparak bu şirketi kurdular. Burada da Türkiye'nin en önemli GMP standartlarında üretim tesislerinden birini oluşturdular. Dediğim gibi Türkiye'de daha önce böyle bir ürün yoktu. Arkadaşlarımız akrep ve yılan zehirlenmelerine karşı antiserum üretiyor. İnşallah bu yıl sonunda da Türkiye'nin ilk kuduz antiserumunu da ALBİLA üretecek. Bu sayede Türkiye'nin yaptığı on milyonlarca dolarlık ithalatın da önüne geçmiş olacağız. Ben bugün burayı özellikle ziyaret etmek istedim. KOSGEB desteği veriyoruz. Bu tip teknoloji, bilimsel tabanlı girişimler konusunda Türkiye'nin büyük bir potansiyeli olduğuna inanıyoruz. İnşallah böyle başarılı girişimlerin Türkiye'den daha fazla çıkmasını istiyoruz." açıklamasında bulundu.

Kuduz nedir?

Kuduzun doğadaki temel kaynağı kurt, çakal, tilki, domuz, ayı, sırtlan gibi vahşi hayvanlardır. Ayrıca sadece Güney Amerika'da görülen bir tür yarasa kuduz virüsünü taşımaktadır. Kuduz virüsü bir şekilde köpek, kedi, eşek gibi evcil hayvanlara geçerek bunlar arasında da varlığını sürdürebilir. Yılan, kertenkele gibi soğukkanlı hayvanlar kuduz virüsü taşımazlar. Kuşlar, tavuklar, fareler, hamsterler ve tavşanlar tarafından ısırılmalar kuduz riski taşımazlar. Hemen hemen bütün hayvanlar kuduz virüsünü aldıktan sonra hastalanarak ölürler. Sadece yarasalar kendileri hastalanmadan kuduz virüsünü taşıyabilirler.

Kuduz virüsü hasta hayvanların ısırmaları sonucu oluşan yaralarla insanlara geçerek hastalık oluşturur. Daha nadir olarak açık yaraları olan kişiler, yine bu hasta hayvanların salyaları ile kirlenmiş ayak ve pençeleri ile tırmalamaları sonucu kuduz virüsünü alabilirler. Kuduz riski taşıyan yaralanmaların hemen hepsi nedensiz saldırılar ile oluşurlar. Hayvanlar bir şeyler yerken, kendilerine verilmiş bir yiyecek tekrar alınmak istenirse, hayvanın canı yakılırsa, yavruları olan hayvanların yavrularına dokunulduğunda veya yaklaşıldığında veya sürüyü ya da bir bölgeyi korumak amacıyla yetiştirilmiş çoban ve bekçi köpeklerinin bölgelerine girildiğinde, yaklaşıldığında meydana gelen ısırma olayları genellikle kuduz açısından masum olaylardır. Fakat av köpeklerinin yol açtığı yaralar her zaman kuşkuyla karşılanmalıdır.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar