Kolonoskopi nedir, nasıl yapılır, tehlikeli mi?

İstanbul’da kolonoskopi yaptırırken bağırsakları yırtıldı. Bunun üzerinde kolonoskopinin nasıl bir şey olduğu araştırılmaya başladı. Kolonoskopi nedir, nasıl yapılır, tehlikeli mi?

Kolonoskopi nedir, nasıl yapılır, tehlikeli mi?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:58
13 Kasım 2018 Salı 09:36

Kolonoskopi yaptırırken bağırsağında meydana gelen yırtılma sonucunda acil ameliyata alınan Ali Bilgi’nin yaptırdığı kolonoskopinin ne olduğu hangi durumlarda yapıldığı araştırılmaya başladı. Detaylar haberimizde.

İstanbul’da yaşayan Ali Bilgi (36), 18 yıl önce bağırsaklarından rahatsızlandı. Ülseratif kolit teşhisi konulan Bilgi, 4 yıl önce de nadir görülen crohn hastalığına (ağızdan makata kadar gastrointestinal sistemin herhangi bir yerinde oluşan iltihabi bir hastalık) yakalandı. 2017 yılının Mayıs ayında bağırsaklarındaki darlığı ortadan kaldırmak için kolonoskopiye alındı. Ancak işlem sırasında Bilgi'nin bağırsaklarında yırtılma meydana geldi. Bilgi’nin karın içine doğrudan kemoterapi ilaçları verilerek sıcak kemoterapi uygulandı. Bilgi bu işlemin ardından tesadüfen öğrendiği hastalıktan kurtularak, sağlığına kavuştu. Peki ya kolonoskopi nedir, nasıl yapılır?

Kolonoskopi nedir?

Kolonoskopi, kalın bağırsağın makattan girilerek, sakinleştirici ilaç veya anestezi altında bir fiberoptik kamera ile monitör altında incelenmesi. Kolonoskopi işleminden bir gün önce hastaya müshil ilacı verilerek bağırsak temizliği veya bağırsak hazırlığı yapılır.

Kolonoskopi neden yapılır?

Kolonoskopi, ucunda ışıklı bir kamerası olan hortum aracılığı ile makattan girerek tüm bağarsakların incelenme yöntemidir. Bu bir tarama yöntemidir. Özellikle şikayeti olsun olmasın herkesin bu aletle taranması gerekmektedir.

Kolonoskopi ne kadar sürer?

Kolonokopi yaklaşık 15-20 dakika süren ve uyutularak yapılan bir işlemdir. Ucunda kamerası olan bir hortum aracılığı ile makattan girerek tüm bağırsakların incelenmesi olarak bilinir. Bu işlem yapılmadan önce kolonokopi diyeti uygulanır. Yani hastanın yediklerinde ve içtiklerinde dikkat etmesi gereken unsurlar vardır.

Kolonoskopi acı verir mi, tehlikeli mi?

Kolonoskopi canlı canlı yapılırsa acı veren bir işlemdir. Çünkü işlem sırasında hava verilir. Bağırsakta gerginliğe bağlı bir rahatsızlık oluşturabilir. Kalın bağırsağımız büklümlüdür. Bu büklümlerden geçerken özellikle bağırsaktaki gaza bağlı, gerilmeye bağlı ağrılar olabilir. Bu nedenle kolonoskopi işleminin uyutularak yapılması gerekir. İşlem bittikten sonra içerideki hava mümkün olduğunca alınır ve hasta da bu tür olayları duymaz ve rahatlık içerisinde kalkarak gider. Bu işlem öncesi sıvı tüketiminin miktarı yapılacak olan temizleme yöntemine bağlıdır. Ama ne kadar çok sıvı tüketirsek daha iyidir. Özellikle kolonoskopi hazırlık döneminde sizlere 3-4 litre içerisinde eritilen ilaçlar verilmektedir. Bunların tüketilmesi yeterlidir. Bu işlemin ardından kabızlık görülmez. Kolonoskopi sonrasında bağırsak boşaltılmış ve temizlenmiş olduğu için birkaç gün kendinizi kabız gibi hissedebilirsiniz. Ve bir süre sonra bu kendiliğinden düzelir.

Hangi durumlarda kolonoskopi yapılır?

-Birince derece akrabalarda kolon kanseri veya kolon polibi teşhis edilmesi

-Dışkıda kan

-Kansızlık ve demir eksikliği

-Bazı kronik hastalıklar

-İltihaplı bağırsak hastalıkları

-Dışkılama alışkanlığında ciddi değişiklikler

-Kabızlık ya da ishal

-Kilo kaybı

-Uzun süren karın ağrısı

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar