için kaldı

Kıdem tazminatı fonu nedir, alma şartları neler?

Yakın zamanda hayata geçirilmesi planlanan kıdem tazminatı fonunun detaylarını haberimizde derledik. Kıdem tazminatı fonu nedir, alma şartları neler?

Kıdem tazminatı fonu nedir, alma şartları neler?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:57
21 Eylül 2018 Cuma 14:43

Kıdem tazminatı bilindiği üzere çalışanın işten çıkarıldığı durumlarda hak kazandığı ödemedir. Ancak bazı işverenler iflas durumlarından ve çeşitli nedenlerden dolayı işçinin kıdem tazminatını ödememektedir. İşte bundan kaynaklanan sorunları çözmede kıdem tazminatı fonu devreye giriyor. Peki ya kıdem tazminatı fonu nedir, kıdem tazminatından farkı nedir?

Kıdem tazminatı nedir?

Kıdem tazminatı, çalışma hayatının en çok üzerinde tartışılan konularından birisi. Kıdem tazminatına hak kazanılması için, işçinin aynı işveren yanında en az 1 yıl çalışması gerekiyor. İşçinin çeşitli sebeplerden dolayı işinden ayrılırken işveren tarafından 4857 sayılı İş Kanunu gereğince ödemek zorunda olduğu bir tazminat şekli olan kıdem tazminatı, kendi isteğiyle işten ayrılan kişilere ödenmiyor. Kıdem tazminatı sayesinde işçilerin gelir ve iş güvenlikleri sağlanırken, gereksiz işten çıkarmaların ve olumsuz etkileyici durumların ortaya çıkmasının önüne geçiliyor.

Kıdem tazminatı fonu nedir?

Kıdem tazminatı fonu; işçinin çalışmış olduğu süre boyunca, maaşının belirli bir oranında kesinti yapılması ve işverence ödeme yapılması suretiyle, bu kesinti ve ödemelerin biriktirilmesi sistemidir. Bilindiği gibi iflas eden firma kıdem tazminatı ödeyemiyor. Yeni sistemle kurulacak fon sistemine her ay para aktarılacak. Nasıl sigorta primleri, Maliye vergileri, sağlık primleri her ay ödeniyorsa, işsizlik fonuna öder gibi kıdem tazminatı fonuna bu para aktarılacak. Böylelikle çalışma hayatından önemli bir reforma imza atılacak. Çalışanların 1 günlük de olsa kıdem hakkından yararlanmasının hedeflendiği yeni düzenlemenin cari açıkla mücadelede de olumlu etki oluşturması bekleniyor.

Kıdem tazminatı fonundan nasıl faydalanır?

Kıdem tazminatı konusunda mevcut işçilere iki seçenek sunulacak. Ya şimdiki işlerinden ayrılıncaya veya emekli oluncaya kadar mevcut sisteme devam edecekler. Ya da işverenle anlaşarak birikmiş haklarını, kendi adlarına açılacak kıdem tazminatı hesabına aktaracaklar. Ancak, mevcut işçi, yeni sistem yürürlüğe girdikten sonra, çalışmakta olduğu işinden ayrılıp yeni bir işe girdiğinde yeni kıdem tazminatı sistemine tabi olacak. Çalışma Bakanlığı’nın uzun süredir üzerinde çalıştığı taslağa göre, uygulamaya geçildiğinde ilk defa işe girecekler için yeni kıdem sistemi zorunlu olacak.

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar