Kanda gebelik testi en erken kaç günde belli olur? Hamilelik testi ne zaman yapılmalı?

Hamilelik şüpheniz var ve kanda gebelik testinin en erken kaç günde olduğunu merak ediyorsanız detayları haberimizden öğrenin.

Kanda gebelik testi en erken kaç günde belli olur? Hamilelik testi ne zaman yapılmalı?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:50
10 Kasım 2018 Cumartesi 09:12

Hamileliğin gerçekleşmesi için yumurtla dönemi içinde korunmasız bir şekilde cinsel ilişki yaşanması gerekir. Bu şekilde ilişki gerçekleştiğinde kadın ve erkek üreme hücreleri bir araya gelir. Döllenme oluşması ve embriyonun annenin rahmine tutunması sonrasında hamilelik süreci başlamış olur. Peki ya kanda gebelik testi en erken kaç günde belli olur? Hamilelik testi ne zaman yapılmalı? İşte tüm merak ettiğiniz detaylar..

Kanda gebelik testi nasıl yapılır?

Gebelik testlerinde yanılma payı en düşük olan ve en doğru sonucu veren test türü kan testleridir. Genelde bayanlar gebelik şüphesi olduğunda kan testi yaptırmak yerine her eczaneden temin edilebilen ve bayanların kendi kendilerine yapabildikleri çubuklu idrar testlerine başvurmaktadırlar. Ancak HCG hormonu üzerinden yapılan bu testler her zaman doğru sonucu vermeyebilirler ve kan testlerine nazaran bazen yanıltıcı olabilirler. Özellikle de gizli gebelik veya HCG hormonunun belirli bir seviyeye ulaşmadığı durumlarda kan tahlillerinde daha detaylı ve kesin sonuçlar çıkar. Bunun nedeni ise kan tahlillerinde gebeliğin tespitinde analiz edilen HCG hormonunun alt sınıflarının da incelenebilmesidir. Ancak bu durum çubukla yapılan idrar testlerinde mümkün olmamaktadır.

HCG hormonunun ß alt grubu diğer hormonlardan çok ayrı bir yapıya sahiptir ve bu yüzden de kanda gebelik testinde yanılma payını düşürmek adına ß alt grubuna başvurulur. Gebeliğin oluşum evresinde en büyük rolü oynayan bir başka etken ise progesterondur. Progesteron, gebeliğin ilk günlerinden itibaren yumurtalıklardan salgılanarak bebeğin eşi olarak adlandırılan plesentanın oluşumuna kadar gebeliğin devamını sağlar. 3 ay sonra ise plesenta devreye girer ve gerekli hormonların üretimini sağlama görevini devralır. HCG hormonu ise bu üç aylık dönemde progesteronun uyarımını sağlamaktır. Bu yüzden de bu dönemde en büyük rolü üstlenen ve en aktif hormon olan HCG kanda gebelik testlerinde kullanılmaktadır.

Kanda gebelik testi ne zaman yapılmalı?

Çocuk sahibi olmak isteyen kadınlar heyecanlarından dolayı biran önce hamile olup olmadıklarını öğrenmek istiyorlar.Bu nedenle kanda gebelik testlerini adet gecikmesi olmadan önce yaparak istedikleri sonuç çıkmayınca gereksiz yere üzüntü ve strese girmelerine neden olur. Kanda gebelik testleri sağlık merkezleri, hastaneler, özel klinikler ve laboratuvarlar tarafından yapılmaktadır. Kanda gebelik testinin sonucunun doğru olabilmesi için cinsel ilişkinin üzerinden 1 hafta geçmesi yeterli olacaktır. Planlamadığınız halde gebelik şüpheniz var ise acil olarak doktora gidip kan testi yaptırmanızda fayda vardır. Bebeğinizin gelişimi açısından ilk 3 Ay çok önemli olduğu için, gebe olduğunuzun farkına ne kadar erken varırsanız sağlıklı gelişim o kadar iyi olacaktır.

►Gebelik testinin adet gecikmesi olduktan 5-7 gün sonra yapılması en ideal olanıdır..

►Gebelik belirtilerine göre gebelik olup olmadığı bilinemez .Gebelik şüphesinde gebelik testi yapılmalıdır.

► İdrar testleri her zaman güvenilir değildir. Kan testleri güvenilir bir merkezde yapılırsa doğru sonuç verirler.

►Test yaptığınız sonuç negatif ise 7-10 gün içinde adet olmazsanız hamilelik testini tekrar etmeniz gerekir.

Kanda gebelik (hamilelik) testi nasıl yapılır?

►Testin aç veya tok karnına yapılması farketmez.

►Günün her saatinde yapılmalıdır.

►Testin yapılması için adet gecikmesi olmasını beklemek gerekir, daha önce gebeliği göstermeme olasılığı yüksektir.

►Normal kan tahlillerinde alındığı gibi az miktarda kan tüp içerisine alınır.

►Test sonucu labaratuvara göre değişmekle birlikte genellikle 1-2 saatte çıkmaktadır. Bazı labaratuvarlar ertesi gün verebilir sonucu.

►Test sonucunda gebelik var diyebilmek için genellikle 20’den yüksek rakamlar gerekir .
0 ile 20 arasındaki rakamlar şüphelidir ve genellikle hamilelik çıkmaz, 2 gün sonra testi tekrar etmek gerekir.

Kan değerine göre hamilelik değerlendirmesi

Sağlıklı gebeliklerde BHCG denilen kan testi aynı merkezde 48 saat ara ile yapılmak koşulu ile yaklaşık 2 kat artış göstermelidir. SAĞLIKLI GEBELİK var diyebilmek için BHCG değeri 48 saat ara ile yaklaşık 2 x kat YÜKSELMELİDİR.

►Kan değerinde düşüş olması –> Düşüğü gösterir.

►2 kat artış olması –> sağlıklı hamileliğin işaretidir.

►Hafif artış–> Sağlıklı olmayan gebeliğin ( boş gebelik dış gebelik üzüm gebeliği ) işareti olabilir.

►2 kattan fazla artış çoğu kez ikiz gebeliği gösterir.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar