Kanal İstanbul nedir? Kanal İstanbul neden yapılmalı? Kanal İstanbul boyutları? Harita

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu arasında yaşanan Kanal İstanbul polemiği bir süredir gündemde. Milyonlarca vatandaş Kanal İstanbul nedir? Kanal İstanbul neden yapılmalı? Kanal İstanbul boyutları? sorularını araştırıyor. İşte Kanal İstanbul gerekli mi? sorularının yanıtları.

Kanal İstanbul nedir? Kanal İstanbul neden yapılmalı? Kanal İstanbul boyutları? Harita
Son Güncelleme: 12 Aralık 2019 Perşembe 14:09
12 Aralık 2019 Perşembe 14:00

Kanal İstanbul nedir? Kanal İstanbul neden yapılmalı? Kanal İstanbul boyutları? gibi sorular son günlerin sıcak gündem konusu Kanal İstanbul'un sıkça dile gelmesiyle konuşuluyor. Ekrem İmamoğlu'nun ''Kimse 3 çocuk babası Ekrem İmamoğlu'na bu projeyi yaptırmak için dayatamaz.'' açıklamasına Cumhurbaşkanı Erdoğan ''Sen otur işine bak.'' yanıtını verdi. Peki ama Kanal İstanbul nedir? Kanal İstanbul neden yapılmalı? Kanal İstanbul boyutları? İşte Kanal İstanbul'un olumlu ve olumsuz etkileri.

Kanal İstanbul projesi nedir? 

Kanal İstanbul, İstanbul'un Avrupa yakasında hayata geçirilmesi planlanıyor. Şu anda Karadeniz ile Akdeniz arasında alternatifsiz bir geçit olan İstanbul Boğazı gemi yoğunluğu sebebiyle dikkatleri üzerine çekmişti. İstanbul Boğazı'nda gemiler tehlikeli madde taşıyarak risk oluşturduğu iddia ediliyordu. Kanal İstanbul projesiyle Karadeniz ve Marmara Denizi arasında yapay bir su yolu oluşturulması planlanıyor.

Kanal ile birlikte Marmara Denizi ile kesişen noktaya 2023'e kadar iki şehir yapılması planlandı ve bu kanal sayesinde şehirlerden biri inşa edilmiş olacak.

Kanal İstanbul boyutları nelerdir?

Kanalın uzunluğu 40-45 kilometre, genişliği yüzeyde 145-150 metre, tabanda ise yaklaşık 125 metre olacaktır. Suyun derinliği 25 metredir.

Kanal'ın olumlu etkileri nelerdir?

Kanalın olumlu etkileri İstanbul Boğazı'nın tanker trafiğine kapanacak olmasıdır. İstanbul'da iki yeni yarımada ve yeni bir ada oluşacaktır.  37 milyon metrekare ortak yeşil alan olacaktır. Büyük bir havalimanı ve liman yapımında çıkarılan topraklar kullanılacaktır. Mevlüt Çavuşoğlu, Kanal İstanbul'a kazmayı vurduğumuz zaman dünyada denizcilik ve ulaşım bakımından tarih değişecek, dönüm noktası olacak. Böyle bir coğrafyada yaşıyorsak girişimci ve insani olmamız lazım. Sorun varsa çözmek için girişimci olmamız lazım" dedi. Bakan Çavuşoğlu, Kıbrıs etrafındaki rezervlerin paylaşımı için masada güçlü olunması gerektiğini de kaydetti.Kanal İstanbul tamamlandığında, yeni bir uluslararası su yolu olması bakımından, bölgede kartları Türkiye lehine yeniden dağıtacak. Günde 150-160 gemiye ev sahipliği yapması beklenen proje Panama Kanalı'nın dört katı büyüklüğünde gemi trafiğine hizmet edecek. Montrö by-pass olacağı için yılda 8 milyar dolar kazanılacak. Maliyeti 40 milyar doları bulacağı tahmin edilen Kanal İstanbul'un, hesaplanan getirisi ile 5 yıl içinde kendini finanse edeceği belirtiliyor.1.5 milyon kişiye yeni bir iş alanı olacak.

Kanal İstanbul'un olumsuz etkileri? Muhalefet neden istemiyor?

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Cemal Saydam: “Doğal olarak oluşmuş bir sistemi öyle yapay müdahaleler yaparsanız, ne olacağını kestiremezsiniz. Boğazlardaki su rejimini değiştirirseniz, İstanbul’un kanalizasyon deşarj sistemini mahvedebilirsiniz. İstanbul’un kanalizasyonu boğazın altına veriliyor ve bu su Karadeniz’e gidiyor. Daha açık bir ifadeyle Karadeniz Marmara’ya bir musluktan boşalıyordu, şimdi ikinci musluğu açarsanız Karadeniz’deki su dengesini değiştirirseniz, ne olacağı kestirilemez. Balık olsun, üst akıntısı olsun, su rejimi olsun. Marmara’nın su bütçesi ile oynamaya başlarsanız sistemin nasıl cevap vereceğini hiç kestiremezsiniz.” dedi.Orman Mühendisleri Odası Başkanı Muhammet Saçma: “Bizim önerimiz, Büyükçekmece’den, Ormanlı köyü civarına uzanacak bir güzergah. Bu da kısmen coğrafi yapısı itibariyle de kanal geçirmeye uygun bir yer. Hem mesafe daha kısa, hem de ormandan geçecek bölümü 7-8 kilometre. Bu güzergahın hem maliyeti azaltacağını, hem doğaya daha az zarar vereceğini düşünüyoruz. Bu gibi şeyler ihtiyaçsa ‘karşıyız’ demek doğru değil, alternatif öneriler sunmak lazım. ” açıklamasını yaptı. Prof. Dr. İlhan Talınlı (İTÜ Çevre Mühendisliği öğretim üyesi): “Çevre biliminde ekosistemler belirli bir taşıma kapasitesine sahip yaşanılan yerlerdir. ‘Ben yaptım oldu’ projeleriyle ortaya çıkarsanız, çevresel etkileri ne olacak diye sorma hakkı ne sizde ne de bendedir. Havada, oksijende, tuzdadır. Su olmayan bir yere ‘Ben buraya su getirip yaşayacağım’ derseniz çevre bedelini ister. Seçim arifesinde ‘Ben yaptım oldu’ mantığıyla söylenecek bir şey değil. demişti. Proje ile ilgili, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu henüz yok.

'KANAL İSTANBUL PROJESİNE BAŞLAYACAĞIZ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuyla ilgili ''Başarılı olmak isteyen önünde bir yol açar. İstemeyen muhakkak arkasına saklanacak bahane bulur. Her çalışmamızda olduğu gibi kentsel dönüşüm hamlesini de başlattığımızda birileri sürekli önümüze engeller çıkardı. Özellikle CHP ve güdümünde hareket eden meslek odaları projelerimizi sabote etmek için olağanüstü çaba harcadılar.En yakın zamanda ihalesini yaparak Kanal İstanbul Projesi'ne başlayacağız.Kanal İstanbul'un çok büyük siyasi boyutu olacak, bu boyutuyla da dünyada çok büyük sükse yapacak.'' açıklamasını yaptı.

Kanal İstanbul nereden geçiyor?



Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar