Kadir Mısıroğlu konuşma yetisini mi kaybetti? Kadir Mısıroğlu kimdir?

Sosyal medyada hızla yayılan bilgiye göre fesli tarihçi Kadir Mısıroğlu konuşma yetisini kaybetti. Peki ya Kadir Mısıroğlu konuşma yetisini mi kaybetti? Kadir Mısıroğlu kimdir?

Kadir Mısıroğlu konuşma yetisini mi kaybetti? Kadir Mısıroğlu kimdir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:54
6 Temmuz 2018 Cuma 09:00

Tarihçi Kadir Mısıroğlu, 16 Şubat tarihinde hastaneye kaldırıldı. O günden bu yana kendisi ile ilgili pek haber alınmadı. Kadir Mısıroğlu’nun sağlık durumu ile ilgili ise sosyal medyada bazı bilgiler dolaşıyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e söylediği sözlerle her kesimden insanın hedefi haline gelen tarihçinin konuşma yetisini kaybettiği konuşuluyor. Peki ya Kadir Mısıroğlu gerçekten konuşma yetisini kaybetti mi?

Kadir Mısıroğlu konuşma yetisini mi kaybetti?

Uzun bir dönemdir tedavi altında olan gerici tarihçi Mısıroğlu’nun konuşma yetisini kaybettiği öne sürüldü. Sosyal medyada hızlı bir şekilde yayılan Kadir Mısıroğlu konuşma yetisini kaybetti haberleri gerçeği yansıtmamaktadır. İddiaya göre Mısıroğlu geçirdiği hastalık nedeniyle tedavi gördüğü hastanede konuşma yetisini kaybetti. Ancak Mısıroğlu’nun torunu Nurullah Mısıroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla iddiaları yalanladı.

Torun Mısıroğlu, paylaşımında “Kemalistler; Üstad @KadirMisiroglu ile alâkalı “Kadir Mısıroğlu geçirdiği hastalık sonucu konuşma yeteneğini kaybetti.” diye aslı astarı olmayan bir haber yaymaktalar.” derken, dedesinden geri kalmayarak “Hiçbir hayal, arzu ve emeliniz gerçekleşmeyecektir, sizin önünüz Kader planında kesilmiştir.” ifadelerini kullandı. Mısıroğlu’nu tedavi gördüğü hastanede Cumhurbaşkanı Erdoğan’ da ziyaret etmişti.

Kadir Mısıroğlu Kimdir?

Osmanlılar İlim ve İrfan Vakfı'nın mütevelli heyetinin başkanı, Sebil Yayınevi'nin kurucusu ve sahibi Kadir Mısıroğlu kimdir?

Kadir Mısıroğlu, 24 Ocak 1933 tarihinde Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Akçaabat’ta tamamladıktan sonra lise öğrenimini Trabzon şehrinde tamamladı. Ardından 1954 senesinde İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde eğitime başladı. Öğrencilik zamanlarında birçok öğrenci yurdu açıp çalıştırdı. Henüz hukuk fakültesinde eğitim gördüğü zamanlarda dahi hukuktan çok tarihe ilgi duyan Mısıroğlu, Türkiye’nin yakın tarihi ile ilgili araştırmalar yapmaya başladı. Aynı yıllarda Toprak dergisinde yazı yazdı. 1964 senesinde ilk eseri olan “Lozan Zafer mi Hezimet mi?” kitabının ilk cildini yayınladı. Aynı sene Sebil Yayınevi’ni kurdu.  1970 senesinde genişletilmiş ikinci kitabı 5816 sayılı kanuna muhalefet gerekçesiyle toplattırıldı. Hakkında dava açılan Mısıroğlu, 1974 genel affı sayesinde ceza almamıştır. 1970 senesinin Ocak ayında, Millî Türk Talebe Birliği'nde Harf Devrimi ile alakalı verdiği bir konferansı dava bahane edilerek, hakkında Eskişehir Örfi İdare Mahkemesi'nce mahkûmiyet kararı verildi. Daha sonra 1976 yılının başından itibaren İslami bir dergi olan Sebil dergisini çıkarmaya başladı. Bu dergideki birtakım yazılarından dolayı kısa bir müddet sonra hakkında 163. maddeye istinaden sayısız dava açıldı. 1977 Türkiye Genel Seçimlerinde Milli Selamet Partisi’nden Trabzon milletvekili adayı oldu. Listede ikinci sıraya konan Mısıroğlu, milletvekili seçilemedi.

1978 senesinde MSP Genel İdare Kurulu’na seçildi. 12 Eylül darbesi ile MSP Genel İdare Kurulu hakkında tutuklama kararı verilince daha önceki davaları ile bunun birleşmesi daha büyük bir ceza getireceği için yurt dışına gitmek zorunda kaldı. Mısıroğlu, Türkiye'den ayrıldıktan sonra ailesini de Almanya'ya getirtti. 1983 yılı başlarında gazete, radyo ve televizyon anonslarıyla Türkiye'ye dönmeye davet edilen Kadir Mısıroğlu, bu davetlere uymadığı için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarıldı. Bu sebeple Birleşik Krallık'tan siyasi iltica hakkı istedi. Bunun için 7 Eylül 1983 tarihli ve 18158 numaralı kararın yayınlandığı Resmî Gazete'yi göstermesi yeterli oldu. Sonrasında ailesinden kalan gayri menkulleri hazinece haraç-mezat sattırıldı. Ailesiyle Londra'da yaşarken geçimini sağlayacak bir iş kuramadığından bir buçuk yıl sonra mecburen Almanya'ya döndü. 11 yıllık yurt dışı hayatından sonra 1991 senesinde Türkiye'ye geri döndü. Kadir Mısıroğlu şu an takipçilerinden gelen soruları her Cumartesi başkanlığını yürüttüğü Osmanlılar İlim ve İrfan Vakfı’nda cevaplamaktadır.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar