İstanbul Yeni Havalimanı'nda kullanılacak Beacon uygulaması nedir, nasıl kullanılır?

İstanbul Yeni Havalimanı'nda kullanılacak Beacon uygulaması nedir, nasıl kullanılır? Soruları İstanbul 3. Havalimanı'nda kullanılacak navigasyon uygulaması sonrası merak konusu oldu. İşte İstanbul Yeni Havalimanı'nda kullanılacak Beacon uygulaması nedir, nasıl kullanılır? Sorularının cevabı...

İstanbul Yeni Havalimanı'nda kullanılacak Beacon uygulaması nedir, nasıl kullanılır?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:57
12 Ekim 2018 Cuma 11:23

İstanbul Yeni Havalimanı'nda kullanılacak Beacon uygulaması nedir, nasıl kullanılır? Soruları İstanbul 3. Havalimanı içinde navigasyon uygulaması kullanılacağı yönünde çıkan haberler sonrası merak konusu oldu. İstanbul Yeni Havalimanı'nda kullanılacak Beacon uygulaması nedir, nasıl kullanılır? Sorularının yanıtına haberimizen ulaşabilirsiniz. Beacon Düşük enerjili Bluetooth (Bluetooth low energy – BLE) teknolojisini kullanarak konum bilgisi sağlayan bir teknolojidir. İşte İstanbul Yeni Havalimanı'nda kullanılacak Beacon uygulaması nedir, nasıl kullanılır? Sorularının yanıtı...

Beacon uygulaması nedir, nasıl kullanılır?

Öncelikle bu teknolojiyi tanımlamak gerekirse Beacon: Düşük enerjili Bluetooth (Bluetooth low energy – BLE) teknolojisini kullanarak konum bilgisi sağlayan bir teknolojidir.

Daha basit bir şekilde anlatmak gerekirse Beacon teknolojisine sahip ürünler veya cihazlar pasif sinyaller yayarak yakınlarındaki akıllı telefonlar ile etkileşime geçebilirler. Mesafeye bağlı olarak kişilere ulaşan bu teknoloji, sonrasında ise etkileşime geçtiği kişilere istenilen bilgileri iletebilir.

Örneğin alışveriş sırasında yakınınızdaki bir mağaza veya mağazadaki ürün Beacon sinyalleri yayabilir. Bu durumda sinyalleri alan kulanıcılar ile iletişime geçilerek ürüne özel fırsatlar ve bilgiler sunulabilir. Tabi ki bu teknolojiyi yalnızca reklam amaçlı düşünmek doğru değil. Farklı bir örnek olarak müze içerisindeki eserler de Beacon teknolojisini kullanarak kendilerini inceleyen kişilerin akıllı telefonlarına bilgiler gönderebilir.

İstanbul Yeni Havalimanı'nda kullanılacak Beacon uygulaması nedir, nasıl kullanılır?

Bunun yanında teknoloji bilgi vermek dışında da bir çok amaç için kullanılabilir. Evimizdeki bir Beacon vericisi eve girdiğimizi anladığı anda ev sıcaklığını değiştirmek veya müzik açmak için diğer teknolojik aletlerle iletişime geçebilir. İlerleyen yıllarda işe giriş çıkış saatlerimiz, çocuğumuzun okulda geçirdiği süre, en çok hangi mağazada vakit harcadığımız gibi bir çok veriyi de bu teknoloji ile birlikte takip edebiliriz.

Bu bağlamda Beacon teknolojisini değerlendirirsek bu teknoloji sağlık ve eğitim kurumları, kamusal alanlar, ulaşım, müzeler, etkinlik alanları, endüstiyel çözümler, restoranlar, oteller ve AVM’ler gibi hayatımızın çok büyük bir alanında kullanılabilir. Özellikle Çalışma alanları, etkinlikler, alışveriş merkezleri yanı sıra Beacon teknolojisinin evlerimize de girmesiyle gün içerisinde sık sık bu teknolojiye maruz kalacağız gibi görünüyor.

İstanbul Yeni Havalimanı'nda kullanılacak Beacon uygulaması nedir, nasıl kullanılır?

Beacon teknolojisini GPS'den ayıran en büyük özellik tam konumunuzdan ziyade Beacon vericisine yakın olduğunuzun bilinmesi. Teknolojinin şimdilik en büyük sıkıntısı iletişim için Bluetooth'u tercih etmesi. Günümüzde bir çok kişi kullanım sırasında kıllı telefonunun Bluetooth'unu kapalı tutuyor. Ancak Beacon, Bluetooth yerine düşük enerjili Wi-fi çözümlerini tercih edecek olursa ilerleyen dönemlerde çok daha hızlı şekilde yaygınlaşabilir.

Ülkemizde Beacon Teknolojisi nerelerde kullanılıyor

Dünya üzerinde her sektörden bir çok şirket bu teknolojiye adapte olmak için çalışırken ülkemizde de bazı girişimler yapılıyor. Garanti bankası ve Türk Hava Yolları da teknolojiyi kullanan şirketler arasında. Örneğin THY Atatürk Havalimanı’nda bekleyen kişilere ücretsiz dergilerin bulunduğu Sky Library uygulamasını kullanabileceklerini hatırlatıyor.

Ancak Türkiye’de Beacon teknolojisine öncülük eden şirketlerin başında Vodafone geliyor. GSM operatörü, Kadir Has Üniversitesi ile ortak bir çalışma yaparak Cibali Kampüsü’ne toplam 170 Beacon vericisi yerleştirmiş durumda. Bu ortak çalışmanın temel hedefi kapalı alandaki konum bilgisini hassas bir şekilde belirleyebilmek, ancak bunun yanında üniversite içerisindeki vericiler bugün öğrencilere ve ziyaretçilere gitmek istedikleri hedef doğrultusunda yön gösterebiliyor.

Beacon uygulaması sayesinde dünyanın en büyüğü olma özelliğine sahip İstanbul 3. Havalinı'nda yolunuzu navigasyon kullanarak bulabileceksiniz.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar