Ispanak zehirlenmesine neden olan ot ne? Adamotu Güzelavrat otu özellikleri

Birçok haber sitesinde İstanbul ve Tekirdağ'da zehirlenmeye sebep olan ıspanak görünümlü otun adı verildi. Ispanak zehirlenmesine neden olan ot ne? Adamotu Güzelavrat otu nedir? soruları gündeme geldi. İşte Ispanak zehirlenmesine neden olan ot nasıl fark edilir?Adamotu Güzelavrat otu özellikleri!

Ispanak zehirlenmesine neden olan ot ne? Adamotu Güzelavrat otu özellikleri
Son Güncelleme: 4 Kasım 2019 Pazartesi 18:27
4 Kasım 2019 Pazartesi 18:17

Ispanak zehirlenmesine neden olan ot ne? Adamotu Güzelavrat otu nedir? soruları ıspanak zehirlenmesine neden olduğu belirtildikten sonra araştırılmaya başladı. Azonceoldu ekibi olarak adamotu nasıl anlaşılır? Güzelavrat otu nasıl fark edilir? sorularından derlediğimiz haberi sizlere sunuyoruz. İşte Ispanak zehirlenmesine neden olan ot ne? Adamotu Güzelavrat otu nedir?

Ispanağa karıştığı ve zehirlenmelere sebep olduğu bildirilen otun fotoğrafı paylaşıldı. İstanbul İl Tarım Müdürlüğünden yapılan açıklamada ‘yabancı otun’ ismi telaffuz edilmedi ancak söz konusu bitkinin, “aşırı tüketildiğinde baş ağrısı ve mide bulantısına neden olan, Adamotu” olduğu sanılıyor.

Adamotu nedir, nasıl fark edilir?

Diğer İsimleri : Abdüsselamotu, Ademotu, İnsanotu, Mandragora Officinarum

Botanik Bilgi : Patlıcangillerden; geniş yapraklı, fena kokulu bir bitkidir. Morumsu çiçekleri olan, toprak üstünde yapraklı, kazık köklü, geniş kahverengi renkli, bazen 1 bazen 3 parçalı köklere sahip, koyu yeşil yapraklı ve küçük kırmızı bir elma gibi meyveleri olan bir bitkidir. Kökü, insan şeklini andırır.

Yetiştirildiği Yerler : Akdeniz ülkelerinde, yurdumuzda bilhassa Antalya çevresinde kaya dipleri, boş sahalar ve ekilmemiş tarlalarda yetişir. Ayrıca Ege ve Güney Anadolu’da da yetişmektedir.

Toplanması - Saklanması : Kökler sonbaharda topraktan çıkarılır ve güneşte kurutulur. Daha sonra kuruyan kök kazınarak toz haline getirilir.

Bilinen Bileşimi : Skopolamin, hyoscyamin, atropin gibi alkaloidler içermektedir.

Faydaları :

Kökünün Faydaları; Cinsel isteği arttırıcı, bitkinliği yok edici etkisi vardır.

Ağrı kesici, spazm çözücü ve uyuşturucu etkilere sahiptir.

Kullanım Şekli : Toz suyla karıştırılıp içilebileceği gibi merhem şeklinde haricen de sürülebilir.

UYARI : Zehirli olduğundan dolayı doktor tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır.

 

Güzelavrat otu nedir, nasıl anlaşılır?

Diğer İsimleri : Belladon, Atropa belladonna, Deadly night shade

Botanik bilgi : Patlıcangillerden; kireçli topraklarda yetişen, 180 cm kadar boyunda, birkaç sene kadar yaşayan nahoş kokulu bir bitkidir. Meyveleri kiraz gibi yuvarlak ve siyah renklidir. Çiçekleri boru şeklinde koyu kırmızımsı veya sarımtıraktır. Terkibinde “Atropin” vardır. Zehirlidir. Sadece tıbbi maksatla kullanılır. Bir hekim tavsiyesi olmadan kesinlikle kullanılmamalıdır.

Faydaları :

Ağrı kesici ilaç yapımında kullanılır.

Ayrıca, mide, barsak, astım, kalp, sinir ve beyin hastalıklarının tedavisi için yapılan ilaçlarda da kullanılmaktadır.

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar