İmar Kanununda değişiklik: Şehirlerde rant vergisi nedir?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 4 yıl önce çıkarılmak istenen şehirlerde rant vergisi imar planına ekleniyor. Peki ya şehirlerde rant vergisi nedir, nasıl etkileyecek?

İmar Kanununda değişiklik: Şehirlerde rant vergisi nedir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:57
5 Ekim 2018 Cuma 08:52

İmar Kanununa değişikliğe gidiliyor. Yeni eklenecek olan değişikliğe göre şehirlerde rant vergisi maddesi eklenecek. Peki ya İmar Kanununa eklenmesi planlanan şehirlerde rant vergisi ne oluyor, nasıl işleyecek? Detaylar haberimizde.

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın 2014 yılında kamuoyuna duyurduğu, ancak 7 Haziran 2015 seçimleri öncesinde rafa kaldırılan ‘şehirlerde rant vergisi’, 2016 yılında da çıkarılmak istenmiş ancak bir türlü mümkün olmamıştı. 4 yıl aradan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 3194 sayılı İmar Kanununda yapmayı planladığı değişiklikle konuyu yeniden gündeme getirdi.

İmar Kanununda değişiklik: Şehirlerde rant vergisi nedir?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ilk olarak 4 yıl önce çıkarılmak istenen ‘şehirlerde rant vergisi’ planını İmar Kanununa ekleyeceği kritik bir maddeyle yenileyerek tekrar gündeme getirdi. Bakanlığın hazırladığı yasa taslağına göre imar planında yapılan değişikliklerde arsada değer artışı olursa aradaki farkın tamamı devlete ödenecek. Bakanlığın hazırladığı yasa taslağına göre imar planında konut olarak görülen arsanın AVM’ye dönüştürülmesi veya kat sayısının beşten 15’e çıkması gibi plan değişikliklerinde arsa değerindeki artışın tamamı devlete ödenecek.

Rant vergisi nedir, kimler etkilenir?

İmar değişikliğinin yapılması sonucunda ortaya çıkan, eski ile yeni arasındaki farkın yansıtıldığı rant vergisi arsa sahibine yansıtılır. Örneğin, bir arsanın yanında yol yapımına başlanması durumunda vatandaş belediyeye başvuru yaparak imar değişikliği isteyebilir.  Ortaya çıkan bu durumda ise eski değer ile yeni değer arasındaki fark vergilendirilerek, arsa sahibine ödetilmektedir. İmar değişikliğinde payın belirlenmesinde ise yapılacak değişikliğin kim tarafından olduğu belirleyici rol oyna

 

maktadır.

İmar değişikliğinin belediye tarafından yapıldığı durumlarda değer artış payı %40 ile %60 arasında; vatandaşın isteği üzerine gerçekleştirilmesi durumunda ise %80 ile %100 arasında belirlenir. Yapılan son açıklamalara göre ortaya çıkan bu farkın yalnızca parasal olarak değil, arsa ya da ev olarak da ödenebileceği belirtilmektedir.

Emlak sahipleri ve gayrimenkul sektörünü etkilemiyor

Bir taşınmazdan ya da arsadan rant vergisi alınabilmesi için öncelikle arazinin imar geçirmesi ya da mevcut arya veya yapının imar değerinin arttırılması gerekiyor. Dolayısıyla mevcut emlak sahipleri bu durumdan etkilenmiyor. Gayrimenkul sektörü imar değişiklikleri sonucu meydana gelen rant vergisi sisteminden herhangi bir şekilde etkilenmiyor. Dolayısıyla arsaya inşaat yapan müteahhitlerle konunun ilgisi bulunmadığı için emlak fiyatlarında da bir değişiklik yaşanmıyor.

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar