İki taraflı zahmetsiz tüp bebek yöntemi nedir? Aynı bebeğe nasıl hamile kalınır?

İki taraflı zahmetsiz tüp bebek yöntemi ile aynı bebeğe beraber hamile kalan lezbiyen çift tıp tarihine geçtiler. Peki ya iki taraflı zahmetsiz tüp bebek yöntemi nedir, nasıl uygulanır?

İki taraflı zahmetsiz tüp bebek yöntemi nedir? Aynı bebeğe nasıl hamile kalınır?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:58
2 Kasım 2018 Cuma 14:33

ABD’nin Teksas eyaletinde yaşayan lezbiyen çift aynı bebeğe beraber hamile kaldılar. Aynı çocuğu hamilelik döneminde birlikte taşıyan ilk insanlar oldu ve olay tıp tarihine geçti. Peki ya bu mümkün mü? İki taraflı zahmetsiz tüp bebek yöntemi nedir, nasıl uygulanır?

Ashleigh and Bliss Coulter çifti şimdi 5 aylık olan oğulları Stetson ile çok mutlu ancak bu onlar için kolay bir süreç olmadı. Normalde lezbiyen çiftlerden yalnızca biri biyolojik olarak hamileliği yaşayabiliyor. ‘İki taraflı zahmetsiz tüp bebek’ (Effortless Reciprocal In Vitro Fertilization’ ya da kısa adıyla ‘ER-IVF’ denilen bir yöntem sayesinde her iki kadın da döllenme sonrası oğullarını fiziksel olarak bedenlerinde taşımış oldu.

İki taraflı zahmetsiz tüp bebek yöntemi nedir?

Aynı çocuğa iki farklı kişinin biyolojik annelik yapabilmesine imkan tanıyan yeni bir tıbbi uygulama.

İki taraflı zahmetsiz tüp bebek nasıl uygulanır?

Normal olarak bir donörden alınan spermlerle kadınlardan biri hamile kalıyor ve süreç diğer eşin herhangi bir katkısı olmadan tamamlanıyor ve bu kişi doğan çocuğu aslında sadece evlat edinmiş oluyor. Bu olayda eşlerden biri kendi biyolojik çocuğunun olmasını isteyen ancak hamile kalmak istemeyen taraf. Ancak aynı zamanda bir kadın olarak çocuk ile anne arasındaki bu fiziksel bağın kurulmasına da önem veriyor.

Döllenen yumurta inkübasyon yani ilk oluşum ve hücre bölünmesi dönemini laboratuvardaki kuluçka bölümü yerine çiftlerden birinin vücudunda gerçekleştirdi ve kadının vücudu döllenmiş yumurta için doğal bir kuluçka makinesi görevi gördü. Yumurta burada tam 5 gün kaldı. Embriyo burada oluştuktan sonra ondan alındı ve donduruldu. Bu sırada diğer kadına hormon terapisi yapıldı ve hazır olduğunda da embriyo ona transfer edildi.

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar