Hasta koçluğu uygulaması nedir? Hasta koçluğu nasıl olunur?

Günümüzün en yeni meslek kolları arasında olan hasta koçluğu nedir, kimler hasta koçluğu yapabilir? Hasta koçluğu uygulamasını kimler tercih ediyor?

Hasta koçluğu uygulaması nedir? Hasta koçluğu nasıl olunur?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:55
18 Temmuz 2018 Çarşamba 12:12

Son zamanlarda popüler olmaya aşlayan meslek dallarından biri de hasta koçluğu. İnsanlar yeni yeni ismi duyulan hasta koçluğu hakkında detayları merak ediyor. Peki ya Hasta koçluğu nedir, nasıl olunur? Hasta koçluğu uygulamasını kimler tercih ediyor?

Hastaya ve hasta yakınına sağlık hizmetlerinden en uygun zaman ve en uygun koşullarda yararlanmasını sağlayan hasta danışmanlığı diyebiliriz. Herkese eşit şekilde yarar sağlayan ve bunu hızlı ve kaliteli bir şekilde sağlık hizmeti sağlanabilmesi açısından faydalı bir uygulamadır. Hastanın sağlık okur yazarlığı bilgi ve bilincine yönelik danışmanlık yapılarak karşılaştığı ve karşılaşabileceği kişisel, ailevi, psikososyal, ekonomik, tıbbi ve çevresel sorunları aşmasına da yardım ve destek veren, doktor-hasta-hastane üçgeninde arabuluculuk ve yönlendirme süreçleri bulunan etkin planlı, programlı yeni bir meslek dalıdır ve bu işi sadece sayılı kişiler yapmaktadır.

Hasta koçluğu uygulaması günümüz koşullarında hastaya yönelik modern hizmetlerin gelişmesine paralel olarak gereksinimi şiddetle ön plana çıkan bir yardım branşı olarak ortaya çıkmıştır. Hasta koçluğu için gözetici ve alternatif çözümleri içinde barındıran pratik bir destekleme hizmeti diyebiliriz. Hasta koçluğu hizmetlerinin meslekleşmesi sürecinde; hem sağlık hizmetlerinde zaman zaman yaşanan sorunlar azalarak sağlıkta bilinçli hizmet alma kültürü gelişmesi öngörülüyor.

Hasta koçlarının görevleri nelerdir?

-Hasta koçları öncelikle hastanın durumu ile ilgili detaylı bilgi alır.

-Hastanın sorunları ve sorularının cevapları ve detaylar öğrenilir.

-Hastanın gireceği ileri tetkik ve/veya ameliyata önceden girilerek hastanın geçireceği tüm süreçle ilgili önceden bilgi edinilir .

-Hasta ile evinde yüz yüze görüşme yapılarak hastaya aklına takılabilecek her konuda  cevaplar sunulur. İyileşme aşamasına dek karşısına çıkabilecek tüm süreçlere dair farklı perspektifler sunulur. Ayrıca, hastaya hasta hakları konusunda bilgi verilir

-Hastayı ameliyat ve/veya ileri tetkik günü hastanede karşıladığı gibi işlem sırasında da hastanın yanında olunur. Ayrıca Hasta ve hasta yakınlarının tüm sorunlarında aktif çözümler üretilir.

-İşlem sonrasında doktoru ile görüşüp hastanın yaşam kalitesini yüksek tutmak adına hastanın nelere dikkat etmesi gerektiğine dair bilgi sahibi olunur.

-Hastayı taburcu olduğu gün evinde ziyaret eder ve hastayı doktor kontrolüne kadar uyması gereken adımlarla ilgili bilgilendirilir ve görevi burada son bulur.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar