Golan tepeleri hangi iki ülke arasında sorundur? Türkiye için önemi ne? nerede? Dolar artar mı?

Golan Tepeleri'nin Türkiye ile ilgisi siyasetin gündemine damga vurdu. Azonceoldu ekibi olarak Golan tepeleri hangi iki ülke arasında sorundur? Önemi ne? nerede? sorularının yanıtını derledik. Golan Tepeleri ile ilgili Trump ve Erdoğan'ın açıklamalarını haberimizde bulabilirsiniz.

Golan tepeleri hangi iki ülke arasında sorundur? Türkiye için önemi ne? nerede? Dolar artar mı?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:02
22 Mart 2019 Cuma 10:54

Golan Tepeleri ABD ve Türkiye'nin gündeminde yoğun bir yer kaplama başladı. Azonceoldu ekibi olarak Golan Tepeleri ile ilgili merak edilen soruları sizler için derledik. İşte 'Golan tepeleri hangi iki ülke arasında sorundur? Önemi ne? nerede? Dolar artar mı?' sorularının yanıtı. 

Golan Tepeleri hangi ülkede?

Azonceoldu ekibi olarak sizlere ilk önce Golan tepeleri hangi ülkede? sorusunun yanıtını açıkladık.

Golan Tepeleri Suriye'nin güneybatı, İsrail'in kuzeydoğu ucundaki tepelik bir bölgede yer almaktadır. Golan Platosu olarak da bilinen bölge ayrıca, Lübnan, Ürdün ve Suriye ile komşudur. Zengin su kaynakları ile tanınır.

Golan Tepeleri neden önemli?

İkinci soru olarak 'Golan Tepeleri'nin önemini' sizler için derledik. Golan Tepeleri; Bölge, 1967’de Suriye, Ürdün ve Mısır’dan oluşan Arap İttifakı ile İsrail arasında yaşanan “Altı Gün Savaşı” sonucunda İsrail tarafından işgal edilmişti. Golan Tepeleri, 1981’de Tel Aviv yönetimi tarafından tek yanlı olarak ilhak edildi.

 

İsrail ile bölgedeki Arap ülkeler arasında yaşanan 6 Gün Savaşları sonunda İsrail, Mısır’dan Gazze ve Sina Yarımadası’nı alırken, Suriye’den de konumu dolayısıyla çok stratejik bir nokta olan Golan Tepeleri’ni aldı. Golan Tepeleri’nin taktiksel açıdan geniş araziye yukarıdan hakim olması sebebiyle çatışma ve savaşlarda büyük bir avantaj unsuruna sahip olduğunu tarih sahnesinde sıklıkla gündeme gelen bir detay.

 

6 Gün Savaşları’nın ardından kaybettiği toprakları diplomatik yollardan ve kurumlardan geri alamayan Mısır ve Suriye, 1973’te İsrail’e karşı bir savaş başlattı. Yahudiler için kutsal bir gün olan Yom Kippur’da başlayan 3 haftalık savaşın sonunda İsrail galip ayrıldı ve 6 Gün Savaşları’nın kazanımlarının da ötesine geçti. Golan Tepeleri üzerinden Suriye’ye ilerleyen İsrail savaşın ardından Suriye topraklarından çekilse de Golan Tepeleri’ni bırakmadı.

Golan Tepeleri Türkiye için neden önemli?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı Acil İcra Komitesi Toplantısı'nda konuştu. ABD ABD Başkanı Trump'ın Golon Tepeleri sözlerine yanıt veren Erdoğan, "Trump’ın Golan Tepeleriyle ilgili talihsiz açıklaması bölgeyi, yeni bir krizin eşiğine getirmiştir" açıklamasını yaptı

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar