Gaps diyeti nedir? Gaps diyeti nasıl yapılır? Gaps diyeti yasaklar listesi

Berna Laçin'in yaptığı Gaps diyeti sosyal medyada gündem oldu. Milyonlarca insan ''Gaps diyeti ne kadar sürer, gaps diyeti ne yemeli, gaps diyeti nasıl olur, gaps diyeti neye yarargaps diyeti menüsü, gaps diyeti menüleri'' gibi bilgileri aratıyor. İşte gaps diyeti yapanların aktardığı bilgiler...

Gaps diyeti nedir? Gaps diyeti nasıl yapılır? Gaps diyeti yasaklar listesi
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:01
10 Şubat 2019 Pazar 10:10

Gaps diyeti nedir? Gaps diyeti nasıl yapılır? Gaps diyeti yasaklar listesi ile ilgili bilgiler Berna Laçin'in paylaşımlarıyla gündeme geldi. Haberimizde Gaps diyeti ne kadar sürer? Gaps diyeti ne yemeli? gibi soruların da yanıtını bulabilirsiniz. Berna Laçin, ''Gaps diyet 4.gün , detayları anlattığım yazımı profildeki sabit hikayelerde sabitlediğim yazılarda bulabilirsiniz .'' yazısını paylaşmıştı. İşte Gaps diyeti ile ilgili merak edilenler...

Gaps diyeti nedir?

Gaps diyeti, 40 gün süren ve tüm hastalıklarla mücadele eden, bağırsak duvarını yenileyen, vücuda reset atan bir diyet türüdür.

Gaps diyeti nasıl yapılır?

Güne bir kaşık ev yapımı elma sirkesi ve mutlaka bir kaşık soğuk sıkım Hindistan cevizi yağıyla başlayın. Kahvaltıdan önce mümkünse biraz yürüyüş yapın. Ben kışın hiçbir şey yapamıyorum ama yazın sabahları yüzüyorum. Öğün aralarını en az beş saat olacak şekilde ayarlayın. Porsiyonlarınızı kibrit kutusuyla falan ölçmeyin. Meyveyi, çok şekerlilerinden 

Gaps diyetinde ne yemeli?

Kemik suyu... Bildiğiniz anneanne usulü yapın ve çorbalara koca bir kase ölçüsü kullanın, erişte yerine de, çorbaya bol kereviz rendeleyin ve zencefili ihmal etmeyin. Ev yapımı turşu, ev yapımı sirke, Hindistan cevizi yağı, avokado, tatlı patates (Brezilya patatesi, şu turuncu, eğri büğrü kök sebzesi) 

ve kırmızı pancar çok faydalı. 

40 gün dolduktan sonra, ev yapımı yoğurt ve kefir de tüketin.

YENİLECEKLER

- Her tür et (Dana-balık-tavuk)

- Yumurta

- Bol zeytin

- Çay

- Kahve

- Ceviz

- Badem

- Fındık Leblebi filan yok, aman diyeyim! Kuru incir ve kayısı gibi şekeri bol kuru meyvelerden hatta hurmadan bile 40 gün uzak durun.

- Mevsiminde her tür taze sebze, ot vs... Zeytinyağını bol tutun.

- Avokado

- Bademi robottan geçirerek un haline getirin. Badem unu, bu diyetin cankurtaran simidi, atıştırmalık çeşitli tarifler türetin.

Gaps diyeti yasaklar listesi

Tüm tahıllar: Çavdar, kepek, yulaf vs... Hatta kinoa dahil tüm tahıl grubu içerdiği lektin sebebiyle yasak. Greçka, kno, sağlıklı ve glutensiz her tür tahıl türevi yasak. Çünkü asıl sıkıntı lektinden geliyor. Pirinç, bulgur falan saymıyorum bile, tabii ki yasak. (40 gün sonra yavaşça vücudu alıştırarak az biraz ekşi mayalı yüzde 100 siyez ya da karabuğday ekmeği yenebiliyor. Kinoa, hafiften başlıyor)

- Tüm süt ve süt ürünleri: Maalesef yasak. En çok gelen soru, “Hiç mi yok?” Yanıt: “Yok.”İkinci soru, “Yoğurt da mı yok?” Cevap: “İki ay boyunca, çok sağlıklı olan kefir bile yok.” 

- Baklagiller: Baklagiller de yok. Mercimek, nohut ve kuru fasulye... Aklınıza ne gelirse, hepsi yasak. Patates de... Bizde Brezilya patatesi denilen, turuncu eğri büğrü patates benzeri kök sebzeyi yiyebilirsiniz. (40 gün sonra ise tüm baklagilleri ancak fermente ederek, filizlendirme ya da uzun ıslatma yöntemiyle 

yiyebilirsiniz. Bir kere, baklagilleri ıslatmadan pişirmeyi aklınızdan bile geçirmeyin. Bütün fitik asit ve haliyle lektin içinde kalıyor. En az bir gün, hatta mümkünse iki gün, arada suyunu değiştirerek baklagili ıslatmalı. Hatta ıslatırken, biraz kefir ya da ev yapımı yoğurdun suyundan katılmalı ki, fermantasyon gerçekleşsin. Bu arada nohutlar filizlenirse, en güzeli...

Gaps diyeti örnek menü listesi

Zeytinli poğaça

- 2 su bardağı badem unu

- 2 yumurta

- 10-15 çekirdeği çıkarılmış zeytin

- Kırmızı pul biber

- 180 derecede 15-20 dakika pişirin.

Gaps diyeti örnek tarifler

Badem unlu pizza

- 2 bardak badem unu,

- 8 bademi robottan geçirin ve un haline getirin (kuruyemişçiler de çekiyor aklınızda olsun)

- 2 yumurta

- 1 kaşık tereyağı, üzerine pastırma, sucuk ve zeytin gibi ne isterseniz koyun.

- 170 derece önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin.

Gaps diyeti hangi hastalıklara iyi geliyor?

Anksiyete, otizm, şizofreni, epilepsi, depresyon, bipolar ve obsesif-kompulsif bozukluk, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu (DEHB) gibi rahatsızlıkların varlığında da GAPS tedavisine başvurulmaktadır.

Ayrıca akne, alerji, anemi, demir eksikliği, bellek problemleri, çölyak, glüten intoleransına bağlı bozukluklar, diyabet, egzama, eklem ağrıları, MS, migren, Parkinson, romatoid artrit, sedef ile sistit durumunda ise bu beslenme protokolü sayesinde şikayetler en aza indirilmekte hatta ilaca bağımlılık ortadan kalkabilmektedir.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar