Fellah Azuri kimdir? Fellah ne demek?

TRT 1'de ekranlara gelen Payitaht "Abdulhamid" dizisinde görülen Fellah Azuri kimdir? Fellah ne demek?

Fellah Azuri kimdir? Fellah ne demek?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:50
17 Mart 2018 Cumartesi 09:14

TRT 1 ekranlarının takip edien dizisi Payitaht "Abdulhamid" dizisindeki Fellah Azuri karakteri merak konusu oldu. Peki ya Fellah Azuri kimdir? Fellah ne demek? Tarihte Fellah Azuri diye biri var mı?

Payitaht "Abdulhamid" dizisinde görülen Fellah Azuri kimdir? Dizinin izleyicileri bu sorunun cevabını aramaya başladı.

Fellah Azuri kimdir?

Sahte halife Fellah Azuri Payitaht "Abdulhamid" dizisinde görüldü. Dizinin izleyicileri bu karakterin hayatını aramaya başladı.

FELLAH AZURİ KİMDİR?

Gerçek tarihte Fellah Azuri diye bir karakter yoktur. Dizinin senaristleri tarafından oluşturulmuş kurgusal bir karakterdir.

Hilafet Mührü ve Fellah Azuri'nin Yeniden Doğuşu - Payitaht Abdülhamid 42.Bölüm

FELLAH NEDİR?

Fellah ne demektir? Fellah kime denir, ne anlama gelir? Fellah özellikleri ve hakkında bilgi.

Fellah; Arapçada “tarım işçisi” anlamına gelir. Binlerce yıldan beri rengini, huyunu, yaşayışını değiştirmemiş olan Mısır köylülerine “Fellâh” denilir. “Fellah” Arapça “felâhat” ekincilik, çiftçilikten “fellah” sözcüğünden dilimize geçmiş bir sözcüktür. Sözcüğün bir anlamı; ekinci, çiftçi ve özellikle mısır ekincisi, diğeri; kara derili insan, zenci olarak açıklanmaktadır.

Fellahlar Nasıl İnsanlar?

Firavunlara kölelik edip, sırtlarında taşıdıkları taşlarla ehramları yapan, İran ordularını Mısır’da besleyen, Romalılar’a vergi veren hep bunlardır. Antropologlara göre Fellahlar “uzunkafalı” (dolikosefal) dırler. Bunlar ince uzun boylu, uzun kollu, geniş omuzludur. Bacakları ince, ayakları uzundur. Başları kısa, yüzleri yumurtamsıdır. Alınları biraz çökük, gözleri büyük, burunları iridir. Ağızlan geniş, dudakları etli, dişleri küçüktür. Kulakları yüksektir. Saçları kıvırcığa yakın, sakalları seyrektir. Kolları kadar kuvvetli olan dişleriyle yük dahi taşıyabilirler. Beyin kabiliyeti daha ziyade mihaniki işlerdedir. Bu gerçek Mısırlılar, eski dil ve dinlerini Arap istilasından sonra kaybettiler. Bugün dilleri Arapçadır. Yedi, sekiz yüz bin kadarı Hristiyanlığı benimsemiştir. Bunlara Kıpti denilir. 

Türkiye'de Fellahlar Nerede Yaşar?

Fellah kısaca kelime olarak Arapça’da çiftçi anlamına gelir. Fellah, Türkiye'de genellikle Adana ve Mersin illerinde yaşayan Araplara verilen isimdir. Fellah olarak adlandırılmalarının sebebi Çukurova'da sadece çiftçilik yapmalarıdır. Hatta Adana'da pamuk tarlalarında çalışanlara bu isim verildiği biliniyor.

KÖKENLERİ

Fellahların kökeni üzerine iki ayrı görüş vardır:

Kavalalı Mehmet Ali Paşa döneminde 19. yüzyılın başında Mısır'ın Anadolu'ya saldırısından sonra Mısır ordusundaki askerlerin bir bölümünün dönmeyip Anadolu'da kaldığı ilk önermedir.

Ancak daha kuvvetli olan bölgenin 7. veya 8. yüzyılda İslam-Arap ordusunun hakimiyetine geçmesiyle beraber yerleşen Arapların torunları olduğu şeklindedir. 1909-1910 arasında Adana Valiliği görevinde bulunan Cemal Paşanın Hatırat adlı kitabında ise, Arap Uşak diye bilinen Arapların Osmanlılar tarafından Sultan Abdülaziz devrinde Lazkiye sancağındaki Rafizilerin ıslahı sırasında o zaman halkı çok az ve arazisi son derece verimli olan bereketli Adana Ovasının imarı amacıyla oralardan getirilmiş topluluklardır.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar