Federal rezerv sistemi nedir?

Dolar kurunun son zamanlarda hızlı bir artış göstermesinden sonra düşmeye başlaması ile birlikte federal rezerv sistemi dikkat çeken konulardan biri oldu. Federal rezerv sistemi nedir?

Federal rezerv sistemi nedir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:57
25 Eylül 2018 Salı 11:36

Döviz kurlarını ciddi anlamda etkileyen etkenlerden biri Fed kararı. Son dönemlerde sürekli yükselişin ardından düşüşe geçen doların ne olacağı da merak ediliyor. Doların yükselmesinde ve düşüşünde etkili olan Fed’in yeni faiz kararı açıklanması sonrasında dolar ne olacak? Federal rezerv sistemi nedir?

Fed faiz kararı ne olacak?

Türkiye'de ev hapsinde bulunan rahip Brunson'ın 12 Ekim'deki duruşmada serbest bırakılabileceği beklentisinin kurun düşüşünde etkili olduğu belirtiliyor. Ayrıca bu hafta küresel piyasalarda bir numaralı gündem Fed'in faiz kararı(26 Eylül 2018) olacak. Faiz oranlarının 25 baz puan artırılmasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.

Federal rezerv sistemi nedir?

Federal rezerv sistemi, 1913 yılında Amerika’da kurulan ve ABD’nin merkez bankası olan, İngilizce olarak Federal rezerve veya Fed olarak bilinen zamanla Federal rezerv sistemi olarak mevcut yapısını ve yaptığı işleri değiştirerek genişlemeye gitmiş olan, merkezi Washington’da bulunan bankadır. Bankanın başkanı Janet Yellen’dir. Amerika’nın para birimi olan doları basma ve dağıtma yetkisini elinde bulunduran bankanın güncel gecelik borçlanma oranı yüzde sıfır ila yüzde sıfır virgül beş seviyelerindedir.

Dünyada en çok kullanılan para biriminin Dolar olması ve bunu basan yöneten bankanın da Federal rezerv olmasından dolayı Federal rezerv sistemi de denmektedir. Bankanın bu kadar büyük ve güçlü para birimini yönetmesinden dolayıdır ki aldığı kararlar ve açıkladığı görüşleri tüm dünya ülkeleri açısından önemlidir.

Türkiye’nin de durumu hakkında sürekli yorumlar yaparak dolar tahminlerini ekonomi tahminlerini bildirmektedirler. Aldıkları her kararla dünya çapında ekonomileri ve borsaları etkileme gücüne sahip olan Federal rezerv bankası günümüzdeki en önemli bankalardan birisidir.

 

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar