Mikro kredi nedir, nasıl alınır, kimlere verilir?

Devletin ev kadınlarına sunduğu kredi imkanlarından biri de mikro kredi. Peki ya mikro kredi nedir, nasıl alınır, kimlere verilir? Ev hanımlarının mikro kredi almaları gerekli şartlar neler?

Mikro kredi nedir, nasıl alınır, kimlere verilir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:59
15 Kasım 2018 Perşembe 14:09

Herhangi bir gelire sahip olmayan kadınların iş kurmalarına olanak sağlayan mikro kredinin detayları merak ediliyor. Peki ya ev hanımlarına iş kurma olanağı sunan mikro kredi nedir, nasıl alınır, kimlere verilir? Ev hanımlarının mikro kredi almaları gerekli şartlar neler?

Mikro kredi nedir?

Asıl olarak 1976 yılında Bangladeş’te başlayan mikro kredi yoksullukla mücadele için başlatılmış bir sistem olarak hayatımıza giriş yapmıştır. Mikro kredi sisteminin başlamasının temel amacı yoksulluğun ve dar gelirlilerin sayısının azalmasıdır mikro kredi projesi özellikle de kadınlara yönelik bir oluşturulan bir projedir. Mikro kredi sistemi fonlar ile finanse edilmektedir. Özel sektör ve devlet tarafından fonlar ile finanse edilen mikro kredi iş kurmak isteyen dar gelirli kadınların iş fikrini hayata geçirmeleri için oluşturulan kredi fonlama sistemidir. Mikro kredi ile iş kurmak isteyen kadınlara para tahsis edilmektedir. Tahsis edilen para da mikro krediden yararlanan kadınların haftalık olarak paralarını geri ödemesi ile finansörlere geri kazandırılmaktadır. Kamu veya özel bankaların mikro kredi ile alakalı kredi yoktur. Bankaların verdiği küçük miktarlı krediler nedeniyle ev hanımlarına mikro kredi veren bankalar denilmektedir.

Mikro kredi nasıl alınır?

Mikro kredi almak için öncelikle bir mikro işletme fikri oluşturulmalıdır. İlk çektiğiniz kredi en fazla 1.000 TL olabilir. Bunun için bulunduğunuz ildeki TGMP şubesini telefonla arayabilir ya da şubeyi ziyaret edebilirsiniz. Mahallenizden iş fikri olan beş kadınla birlikte bir grup oluşturmanız gerekmektedir. Gruptaki kadınlar yakın akraba olamaz. Örneğin, anne ve kızları, kardeşler, gelin-görümce, hala-yeğen, vb. aynı grupta olamaz.

Her kadın;

-TGMP personeline işletme fikrini anlatmalıdır.

-İşi için gerekli mikro kredi miktarını belirleyerek TGMP personeline belirtmelidir.

-Kurduğu beş kişilik grubuyla 3 günlük eğitime tabii tutulacak ve mikro kredi geri ödeme sistemi hakkında bilgilendirilecektir.

-Yapılacak törenle talep ettiği mikro kredi miktarını almaktadır.

Mikro kredi kimlere verilir?

Mikro kredi dar gelirli ev kadınlarını kendi işlerine başlatıp aile bütçelerine katkıda bulunmalarını sağlamak için geliştirilmiş bir sistemdir. Bu sistemde kadınlara mikro kredi olarak verilen 100 lira ile bin lira arasındaki parayı mikro krediden alıp, 3 günlük bir eğitimden sonra hemen bu parayı bir hafta içinde alıp işinizi başlatabilirsiniz. Mikro kredi ile kadınlara kefilsiz, koşulsuz ve şartsız olarak bin liraya kadar nakit para finanse edilmektedir. Mikro kredi almak için tek gereken şey aynı semtte oturan 5 tane kadın arkadaş olarak bir araya gelmeniz istenmektedir. Bir siz artı 4 kadın toplamda 5 kişi ile birlikte ekip kurarak mikro kredi finanse eden kuruluşa başvuru yaparak kefilsiz koşulsuz şartsız kredinizi alabilirsiniz.

Ev hanımlarına mikro kredi şartları neler?

Mikro krediden ilk sermaye parasını alarak iş kuran yoksul kadınların sayısı her geçen gün artış göstermektedir. Mikro krediden para alıp iş kuran çoğu kadın kazandığı para ile evini geçindirmeye başlamışlardır. Dolayısıyla sistem sorunsuz bir şekilde işlemekte ve yoksul kadınlara iş kazandırmaktadır. Yoksul kadınlar mikro kredi ile ne tür işler kurmaktadır? Öncelikle kadınların el yatkınlıklarının yani bir becerisinin olması lazımdır. Beceri deyince hemen dolma yapmak, ütü yapmak ilk akla geliyor. Kadınların el becerileri sadece bunlar ile kısıtlı değil o kadar çok iş başlatıyorlar ki bu kadınlar bunlardan bazılarına örnek vermek gerekirse; örneğin yoksul kadınlar mikro krediden ilk paralarını alarak terzilik yapıyorlar, manav açıyorlar, bisiklet dükkanı, tuhafiye, lokanta, boyacılık, inek bakıcılığı, halı dokuma gibi türlü türlü işleri yapmaktadırlar.

Mikro kredi nasıl geri ödenir?

Mikro kredi alan kadınlar birbirlerine destek olmaktadırlar. Birbirlerine müşteri olarak kendi aralarında birbirlerine destek olarak işlerini yürütüyorlar. Mikro kredi alan kadınlar birbirlerinden alışveriş yapma imkanı sunarak birbirlerine destek olma imkanı da sunmaktadır. Mikro kredi de ilk aşamada kadınlara 100 lira ile 1000 lira arasında işinizi kurmanız için ilk para verilmektedir. Mikro kredi veren kuruluş paranın geri ödemesini ise her 100 lira için haftalık olarak iki buçuk lira istemektedir. Yani verilen her 100 lira için geri ödeme olarak haftalık 2.5 lira evinize gelip tahsil edilme yoluyla geri ödenmektedir. Eğer 1000 lira alındıysa bu durumda 25 lira haftalık olarak alınmaktadır.

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar