Elazığ'da deprem mi oldu, kaç şiddetinde, merkez üssü neresi?

Elazığ'da deprem mi oldu, kaç şiddetinde, merkez üssü neresi? Son dönemlerde Türkiye'de artan sarsıntılar vatandaşı korkuttu. Ajanslara düşen son dakika haberlerinin ardından Elazığ'da deprem mi oldu, kaç şiddetinde, merkez üssü neresi? sorularını yanıt aramaya başladı.

Elazığ'da deprem mi oldu, kaç şiddetinde, merkez üssü neresi?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:02
16 Nisan 2019 Salı 21:41

Elazığ'da deprem mi oldu, kaç şiddetinde, merkez üssü neresi? Son dönemlerde Türkiye'de artan sarsıntılar vatandaşı korkuttu. Ajanslara düşen son dakika haberlerinin ardından Elazığ'da deprem mi oldu, kaç şiddetinde, merkez üssü neresi? sorularını yanıt aramaya başladı. Detayları haberimizde.

Elazığ'da deprem mi oldu, kaç şiddetinde?

Elazığ'da deprem mi oldu, kaç şiddetinde, merkez üssü neresi? Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi Başkanlığı'nca, merkez üssü Sivrice ilçesi olan 3.6 büyüklüğündeki deprem saat 20.47'de meydana geldiği açıklandı. Yerin 6.98 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem nedeniyle hasar oluşmadığı belirtildi.

Deprem

Deprem, yer sarsıntısı veya zelzele, yer kabuğunda beklenmedik bir anda ortaya çıkan enerji sonucunda meydana gelen sismik dalgalanmalar ve bu dalgaların yeryüzünü sarsması olayıdır. Sismik aktivite ile kastedilen meydana geldiği alandaki depremin frekansı, türü ve büyüklüğüdür. Depremler sismograf ile ölçülür. Bu olayları inceleyen bilim dalına da sismoloji denir. Depremin şiddeti Moment magnitüd ölçeği (ya da eskiden kullanımda olan Richter ölçeği) ile belirlenir. Bu ölçeğe göre 3 ve altı şiddetteki depremler genelde hissedilmezken 7 ve üstü şiddetteki depremler yıkıcı olabilir. Sarsıntının şiddeti Mercalli şiddet ölçeği ile ölçülür. Depremin meydana geldiği noktanın derinliği de yıkım kuvvetine etkilidir ve yer yüzüne yakın noktada gerçekleşen depremler daha çok hasar vermektedir.

Dünya yüzeyinde gerçekleşen depremler kendilerini bazen sallantı bazen de yer değiştirme şeklinde göstermektedir. Bazen yeryüzüne yakın bir noktada güçlü bir deprem gerçekleştiğinde tsunamiye sebep olabilir. Bu sarsıntılar ayrıca toprak kayması ve volkanik aktiviteleri de tetikleyebilir.

Genel olarak deprem sözcüğü herhangi bir sismik olayın -Doğal bir fenomen olarak gerçekleşmiş veya insanların sebebiyet verdiği- ürettiği sismik dalgaları adlandırmak için kullanılır. Depremler genellikle kırıkların (fay hatları) çatlamasıyla oluşur. Bunun yanı sıra volkanik faaliyetler, toprak kaymaları, mayın patlamaları veya nükleer testler sonucunda da gerçekleşebilir.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar