için kaldı

Ebru Özkan kimdir? İsrail tarafından neden gözaltına alındı?

Haziran ayında Kudüs ziyareti dönüşü İsrail’de gözaltına alınan Türk vatandaşı Ebru Özkan’ın kim olduğu araştırılıyor. Ebru Özkan kimdir? İsrail tarafından neden gözaltına alındı?

Ebru Özkan kimdir? İsrail tarafından neden gözaltına alındı?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:54
9 Temmuz 2018 Pazartesi 08:52

Türk vatandaşı Ebru Özkan geçtiğimiz Haziran ayında Kudüs ziyareti sırasında İsrail’de gözaltına alındı. Ebru Özkan için İsrail'e tepki büyüyor. Peki ya Ebru Özkan neden İsrail’de gözaltına alındı? Detaylar haberimizde.

Türk vatandaşı Ebru Özkan, 3 günlük Kudüs ziyaretinin sonunda 11 Haziran'da İstanbul'a dönüşü öncesinde Tel Aviv'deki havalimanında İsrail polisi tarafından gözaltına alınmıştı. İsrail askeri mahkemesi, Kudüs'e yaptığı ziyaretin ardından "İsrail devletinin güvenliğini tehdit ve terör örgütleriyle bağlantı şüphesi" suçlamalarıyla Ebru Özkan'ın gözaltı süresini defalarca uzattı. Ebru Özkan'ın el ve ayaklarına vurulan zincirlerin belirgin bir şekilde görüldüğü fotoğraf sosyal medyada tepkilerin büyümesine neden oldu.

Ebru Özkan Kimdir?

Türk vatandaşı Ebru Özkan, 3 günlük Kudüs ziyaretinin sonunda 11 Haziran'da İstanbul'a dönüşü öncesinde Tel Aviv'deki havalimanında İsrail polisi tarafından gözaltına alınmıştı. Ebru Özkan'ın annesi Ayten Özkan, kızına haksızlık yapıldığını ve haksız yere İsrail'de gözaltında tutulduğunu söyledi. Kızının daha önce de Kudüs'e iki kez gittiğini aktaran Özkan, "Kızım, Kudüs'ü çok seviyor. Hani nasıl aşık olan bir insan duramaz ya yerinde, o da öyle. Oranın halkını da seviyor, oradaki çocukları da seviyor. Oranın halkını da yalnız bırakmak istemiyor" diye konuştu. Kızıyla 19 gündür telefonla dahi görüşemedi. Ablasının havalimanında gözaltına alınmasının ardından 4 kez mahkemeye çıkarıldığını ve her seferinde gözaltı süresinin uzatıldığını aktaran Özkan, ablasının "İsrail'in güvenliğini tehdit" ve "terör örgütüyle bağlantı" şeklinde belgesi ve delili olmayan suçlarla suçlandığını ve gözaltında tutulduğunu kaydetti. Ablasının 11 Haziran'dan beri gözaltında tutulduğunu hatırlatan Özkan, ailesi olarak bu zamana kadar hiçbir şekilde telefonla bile ablasıyla görüşemediklerini, sadece büyükelçilik çalışanının ve avukatının ablasıyla bir veya iki sefer görüşebildiğini aktardı.

Bakan Çavuşoğlu’ndan açıklama

Bakan Çavuşoğlu, Ebru Özkan'ın gözaltına alınmasına ilişkin "Kudüs'e giden vatandaşlarımıza yönelik caydırıcı adımlar atıyorlar, biz de bunun karşılığını veririz" diye konuştu.

Ebru Özkan olayının geçmişi nedir?

8 Haziran tarihinde turistik gezi amaçlı Kudüs’e giden ve 11 Haziran’da Türkiye’ye dönmek üzere Ben Gorion Havalimanı’na gelen Ebru Özkan’ın 16.35 uçağına İsrail güvenlik güçleri tarafından binmesine izin verilmemişti. 24 saati aşkın süre boyunca kendisinden haber alınmayan Özkan için Türk Büyükelçiliği devreye girerken, ailesine ise ‘güvenlik gerekçesiyle’ İsrail’de tutulduğu bilgisi verilmişti. Askeri mahkemede yargılanan Özkan için tutuksuz yargılama kararı verilirken, karara İsrail polisi itiraz etmiş, tutukluluk süresinin 24 saat daha uzatılması istenmişti. Mahkeme, İsrail polisinin talebini kabul ederken, üst mahkeme de tutukluluk süresinin 7 gün daha uzatılmasını istedi. Özkan’ın ailesi sosyal medya üzerinden #freeEbruOzkan etiketiyle hukuksuzluğu tüm Türkiye’ye duyurdu. İsrail’e çok sayıda vatandaş tepki gösterirken, tutukluluğa ilişkin net bir sonuç ise alınamadı. Özkan’ın ailesi, Türk yetkililerden yardım istiyor

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar