için kaldı

Dünyanın ilk tesettürlü modeli Halima Aden kimdir?

Dünyanın ilk tesettürlü modeli Halima Aden’in mülteci kampından podyumlara uzanan başarı öyküsü haberimizde.

Dünyanın ilk tesettürlü modeli Halima Aden kimdir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:51
28 Mart 2018 Çarşamba 11:50

Dünyanın ilk tesettürlü modeli Halima Aden ile tanışmaya ne dersiniz? Son zamanların en çok dikkat çeken ismi Kenya’da bir mülteci kampından dünyanın önemli podyumlarına uzanan hikayesiyle Halima Aden'den başkası değil.

19 yaşındaki Halima Aden 2016 yılında ABD’nin Minnesota eyaletinde düzenlenen güzellik yarışmasının organizatörlerinden Denise Wallace’ı arayarak tesettürlü yarışmacı kabul edip etmediklerini sormuş. “Fotoğrafı birden karşıma çıktı ve ‘Vayy, çok güzel bir kız’ diye düşündüm” diyor Wallace.

Somali kökenli Amerikalı genç kız, yarışmaya tesettür ve tesettür mayoyla katılan ilk kişi olarak uzun süre manşetlerden düşmedi. Bu cesur hareket Aden’in büyük bir modellik ajansıyla anlaşma imzalamak gibi birçok “ilkleri” başarmasına zemin hazırladı ve kariyerini yeni boyutlara taşıdı.

Aden, Kenya’daki Birleşmiş Milletler’e ait Kakuma mülteci kampında doğmuş ve yedi yaşındayken ailesiyle birlikte Birleşik Devletler’e taşınmış. Mülteci kampındaki ilk çocukluk dönemini, “Afrika’nın dört bir yanından birçok mülteci vardı; fakat biz yine de ortak bir zeminde buluşabiliyorduk” sözleriyle hatırlıyor. Amerika’da çok başarılı bir öğrenci olan ve mezuniyet balosu kraliçesi seçilen Aden’in nihai hedefi ise Amerikalı Müslüman gençlere rol model olabilmek. “Tesettürü moda olduğu için değil, inancımdan ötürü takıyorum. Olduğum gibi davranıyorum ve diğer insanların bana karşı olduğunu düşünmek için bir sebebim yok. Sanırım bu yüzden benimle ilgili tartışmaların farkında değilim” diyen Aden, modellik sektörüne farklılık getirdiği için memnun olduğunu, fakat gelecekte Kakuma’ya dönüp mülteci çocuklarla çalışmayı umduğunu söylüyor.

İslam kültürünün en açık simgelerinden biri olan tesettür, geleneksel başörtüsünü farklı şekillerde kullanan reklamlar, medya devleri ve markalar sayesinde gittikçe popülerleşiyor. Nike’ın Müslüman kadın sporcular için ürettiği ve terletmeyen kumaştan yapılan ‘Pro Hijab’ adlı tesettürün bahar 2018 kreasyonunda yer alması bekleniyor. Gençlere hitap eden American Eagle Outfitters adlı giyim markası da Aden’i baş model olarak kullanarak kot kumaştan yapılmış bir tesettür modelini piyasaya sürdü. Bu yeni model bir haftadan kısa bir sürede internet satışında tükendi. Kendisi de melez olan Allure dergisi yazı işleri müdürü Michelle Lee, Aden’i “normal bir Amerikalı genç kız” başlığıyla derginin Temmuz sayısı kapağına taşıdı. Lee’ye göre Aden, herkese Amerika’nın nasıl çeşitli ırk ve ulustan insanların kaynaştığı bir yer olduğunu gösteren bir örnek.

Halima Aden Kimdir? Nereli? Kaç Yaşında?

St. Cloud Eyalet Üniversitesi’de eğitim hayatını sürdüren manken, model Halima Aden 1997 yılında dünyaya gelmiştir. Dünyanın en ünlü tesettürlü top modeli olarak tanınan Halima Aden Kenya doğumludur. Burcu başak‘tır. Somali’li mülteci bir ailenin evladı olarak, Birleşmiş Milletler Kenya’nın Kakuma mülteci kampında doğan Halima Aden 2016 yılında katılmış olduğu güzellik yarışmasında bikini yerine tesettür mayosu ile yürümüş, yarışmayı kazanamasada tüm dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştır.Yarışmanın ardından Kim Kardashian‘ın eşi Amerika‘lı rap sanatçısı Kanye West ile Yezzy Koleksiyonu için New York’ta podyuma çıkmıştır. Halima Aden tesettürü kendisinin tercih ettiğini, annesine kapanmak istediğini ve dinine aşık birisi olarak yaşamını sürdürmek istediğini belirten Halima Aden ailesi ile birlikte 7 yaşında iken Amerika’ya göç etmiştir.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar