için kaldı

Dolar bozdurmak farz mıdır?

Döviz kurlarının hızlı bir şekilde yükselmesinin ardından dolar bozdurma ile ilgili fetva tarzından bir çağrı geldi. Dolar bozdurmak farz mıdır?

Dolar bozdurmak farz mıdır?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:55
13 Ağustos 2018 Pazartesi 15:23

Son haftalarda döviz kurundaki artış Türkiye ekonomisini zorlama başladı. Hükümetin dövizlerinizi bozdurun çağrısından sonra çeşitli açıklamalar yapıldı. Dün akşam saatlerinde Asya piyasalarının geç saatlerde açılmasıyla birlikte dolar 7’nin üzerine çıktı ve o seviyelerde yükselişine devam ediyor. Dolar kurundaki yükseliş bu şekilde devam ederken İslami İlimler Fakültesi hocası Doç. Dr. Ebubekir Sifil'den dolar bozdurmayla ilgili fetva niteliğinde ilginç bir açıklama geldi.

Dolar bozdurmak farz mıdır?

Yalova Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebubekir Sifil, sosyal medya hesabından yükselen dolarla ilgili açıklama yaptı. Dolar ve altın bozdurma çağrısıyla ilgili dikkat çeken açıklama İslami İlimler Fakültesi hocası Doç. Dr. Ebubekir Sifil'den geldi. Sifil, 'dolar bozdurmak farzdır' dedi.

Dolar kuruna yapılan operasyon sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu bir ekonomik savaş diyerek dolar bozdurma çağrısı üzerine çok sayıda vatandaş ellerindeki dövizlerini bozdurmaya başladı. Dikkat çeken açıklama Yalova Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebubekir Sifil'den geldi. Şuan yaşadıklarımızı İstiklal savaşına benzeten Sifil, elinde altını ve doları olanların bozdurup TL'ye çevirmesinin farz olduğunu söyledi.

Sifil şu ifadeleri kullandı:

“Yaşadığımız, adı konulmuş bir istiklal savaşıdır. Bu savaşta tarafsız kalmak, sessiz kalmak düşmanla işbirliğidir. Elinde dövizi, altını olanların bozdurup TL’ye çevirmesi farz-ı aynıdır.” Sifil daha sonra yaptığı paylaşımında ise, ilk söylediklerin anlaşılmayan ya da yanlış anlaşılan hususlar olduğunu belirterek şunları kaydetti:

“Daha açık yazayım: Acil/ertelenemez ihtiyaç, döviz/altın üzerinden borçlanmış olmak gibi özel/zorunlu durumlar haricinde tasarruf amacıyla döviz/altın bulunduran herkesin bozdurup ₺ alması farzdır. Özellikle yöneticilerin, iş çevrelerinin, siyasîlerin ve bürokratların bu konuda ön alması elzemdir. Onlar bu millî sorumluluğun yerine getirilmesinde örnek olursa insanımız üzerine düşeni fazlasıyla yapacaktır.”

Ebubekir Sifil Kimdir?

25.12.1960 tarihinde Kars’ın Sarıkamış ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve Ortaokulu Sarıkamış’ta, Lise’yi Kars İmam-Hatip Lisesi’nde okudu. 1978 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi Kâzım Karabekir Eğitim Enstitüsü’ne (şimdiki adıyla Eğitim Fakültesi) girdi. 1980 yılında bu okuldan ayrıldı ve aynı yıl Ankara Gazi Üniversitesi Basın Yayın Yüksekokulu’na (şimdiki adıyla İletişim Fakültesi) girdi. 1984-85 öğretim yılında bu okulun Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. 1986 yılına kadar serbest çalıştı. Bu arada kısa bir süre bir özel şirkette Arapça mütercimlik yaptı. Aralık-1986 – Nisan-1987 tarihlerini kapsayan askerlik dönüşü bir süre yine serbest çalıştıktan sonra 1989 yılından 1993 yılı sonuna kadar Türkiye Diyanet Vakfı’nda yayın editörlüğü yaptı.

1993-1996 arası Yüzüncü Yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde (Van) ve 1998-1999 arası Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde (Eskişehir) Araştırma Görevlisi olarak çalıştı; her iki görevinden de kendi isteğiyle ayrıldı. Hadis Bilim Dalı’nda yaptığı Yüksek Lisansını (Konya Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi) 1996, Doktorasını 2006 yılında bitirdi. 2017’de Doçentlik ünvanını alan Ebubekir Sifil, halen Yalova Üniversitesi İslamî İlimler Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. 1999-2000 arası Yeni Mesaj gazetesinde, 2000-2013 yılları arasında Millî Gazete‘de günlük yazılar yazdı. Evli ve 3 çocuk babasıdır. Arapça ve İngilizce bilmektedir.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar