için kaldı

DDOS saldırısı nedir? DDOS saldırıları nasıl gerçekleşir?

Türkiye’ye yönelik düzenlenen dün siber saldırının DDOS olduğu düşünülüyor. Peki DDOS nedir? DDOS saldırıları nasıl gerçekleşir? Detaylar haberimizde…

DDOS saldırısı nedir? DDOS saldırıları nasıl gerçekleşir?
Son Güncelleme: 28 Ekim 2019 Pazartesi 11:46
28 Ekim 2019 Pazartesi 11:43

Dün Türkiye’ye yönelik siber saldırı düzenlendi. Yapılan saldırının ABD ve Rusya çıkışlı yapıldığı belirtildi. Peki DDOS nedir? DDOS saldırıları nasıl gerçekleşir? Sizler için araştırdık….

DDoS yani Distributed Denial of Service (Dağıtık Hizmet Engelleme) saldırıları, tamamen Bilgi Güvenliği unsurlarından Erişilebilirliği hedef alıyor. Öncesinde sadece DoS (Denial of Service), yani tek bir kaynaktan hedefe doğru saldırı yapılması şeklinde ortaya çıkan bu saldırı türü, zamanla şiddetinin arttırılması için çok sayıda kaynaktan tek hedefe yapılan saldırı şekline dönüştü.

Siber Güvenlik Derneği’nin daha önce resmi web sitesindeki açıklamalarına göre DDoS saldırıları, sistemlerin erişilebilirliğini engellemeye yönelik bir saldırı türü. Her sistem kurulurken; kullanıcı sayıları, hat kapasitesi, anlık istek sayısı gibi unsurlar için belli değerler öngörülür ve bu değerlerin biraz daha üstünde yükü kaldırabilecek şekilde tasarım yapılır. DoS/DDoS saldırılarında ise, sistemin kaldırabileceği yükün çok üzerinde anlık istek, anlık kullanıcı sayısı ile sistem yorulur ve cevap veremez hale getirilir. Bunun yanında, doğrudan sistemin kendisini yormak şeklinde değil, hattı doldurarak yine sistemin erişilebilirliği hedef alınabilir.

DDOS saldırıları nasıl gerçekleşir?

DDoS saldırıları, her zaman kapasite üstü istekle gerçekleştirilmeyebilir. Hedef sistemlerde bulunan zafiyetler de sistemin erişilebilirliği açısından risk oluşturabiliyor. İşletim sistemlerinde (Windows, Linux vs), web sunucu uygulamasında (IIS, Apache vs), arka taraftaki uygulama sunucusunda ya da sistemin diğer bileşenlerinde bulunan zafiyetlerden yararlanarak, sistemin işleyemeyeceği şekilde bir istek gönderildiğinde, sistemin herhangi bir bileşeninde bu isteğin işlenememesi durumunda sistem erişilemez hale gelebiliyor.

DDoS saldırıları, günümüzde çok kolay bir şekilde yapılabilir hale geldi. Bunu gerçekleştirmek için üst düzey teknik yetkinliğe ihtiyaç kalmadı. İnternetten indirilebilecek basit programlar kullanılarak bir sistem hedef alınabilir ve sadece IP adresi ya da alan adı girilerek hedef sistemin erişilemez olması sağlanabiliyor.

Bu nedenle, DDoS saldırıları kurumlar için öncelikli tehdit unsuru haline gelmiştir. Bu saldırıya maruz kalan ve hizmet veremeyen kurumlar ciddi anlamda maddi zarara ve itibar kaybına uğrayabiliyor. Bu saldırılar, uluslararası siber savaşlarda da etkin olarak kullanılıyor.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar