Danla Biliç doğum gününde kimi kovdurdu? | Danla Biliç doğum gününde kimi neden kovdurdu |

Danla Biliç doğum gününde kimi kovdurdu? | Danla Biliç doğum gününde kimi neden kovdurdu. Ünlü youtuber Danla Biliç, kendisini gibi youtuber olan Orkan Işıtmak'ın kanalına konuk oldu. Danla Biliç doğum gününde kimi kovdurdu? | Danla Biliç doğum gününde kimi neden kovdurdu

Danla Biliç doğum gününde kimi kovdurdu? | Danla Biliç doğum gününde kimi neden kovdurdu |
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:01
12 Şubat 2019 Salı 19:01

Danla Biliç doğum gününde kimi kovdurdu? | Danla Biliç doğum gününde kimi neden kovdurdu. Ünlü youtuber Danla Biliç, kendisini gibi youtuber olan Orkan Işıtmak'ın kanalına konuk oldu. Danla Biliç doğum gününde kimi kovdurdu? | Danla Biliç doğum gününde kimi neden kovdurdu

Danla Biliç doğum gününde kimi kovdurdu?

Youtuber Danla Biliç hakkında en çok merak edilen soruları yanıtladı. Orkun Işıtmak'ın kendisini yalan makinesine bağlayarak sorduğu sorulara yanıt veren Danla Biliç doğum gününde kimi neden kovurdu?

Orkun Işıtmak, "Doğum gününde kimi neden kovdurdun?" sorusuna Danla Biliç, "Asla tanımazsınız, ben çocuğu hayatımda iki defa filan gördüm. Bir baktım doğum günümde. Berat da çocuktan nefret ediyordu. Davetli değildi, gelmiş girmiş ve yanımda hiç sevmediğim bir arkadaşı bulunuyordu. Bende kendilerinden çıkmalarını rica ettim. Kibarca söyledim ayrıda bu kovmak değil. İlk olarak onlara hoş geldin iyi eğlenceler dedim sinsice. Sonra güvenliğe gidip ‘Ağabey bunların çıkması lazım’ dedim." açıklamasında bulundu. 

Danla Biliç doğum gününde kimi kovdurduğu açıklamadı ve sadece kişinin tanıdık biri olmadığı ifade etti.

Danla Biliç kimdir?

Gerçek adı Neslihan Damla Akdemir olan Danla Bilic, 5 Ekim 1994 tarihinde dümyaya geldi. Aslen Kütahyalı olan Danla Bilic, Beykent Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde lisans eğitimini sürdürüyor. Dünyaca ünlü sosyal medya platformu olan YouTube’da paylaşmış olduğu makyaj videoları ile milyonlarca kişiye ulaşsa da ilk olarak Twitter’da dikkatleri üzerine çekti.

Youtube'da paylaştığı makyaj videolarında yaptığı sert eleştirileriyle fenomen oldu. Samimi ve doğal kişiliği sayesinde kısa bir süre içerisinde bir milyon takipçiye sahip oldu. Paylaşmış olduğu videolara verdiği isimlerle de dikkatleri üzerine toplayan Danla Bilic, kendi makyaj markasını oluşturdu.

Yalan makinesi nedir? Yalan makinesi nasıl çalışır?

Yalan makinesi, daha önce de ifade edildiği gibi aslında yalan dedektörü olarak bilinmektedir. Bir diğer ismi ise poligraf olarak belirlenmiş durumdadır.   Poligraf, bir kişinin belirli sensörler ile vücut analizini gerçekleştiren ve bu analizler doğrultusunda verdiği cevapların doğruya ya da yanlışa yakın olup olmadığını anlamak için kullanılan bir teknoloji ürünüdür.   Her ne kadar insanları aldatmak her ne kadar kolay olsa da yalan makineleri yani lie detector cihazları için bu durum geçerli değildir. Poligraf cihazı belirli sorular karşısında kişinin nasıl cevap verdiğini izlemek ve yalan söyleyip söylemediğini anlamak için kullanılıyor.  

Reynmen'in eski sevgilisi kim çıktı?

İsminin tam karşılığı veren bu cihaz, uygulanmak istenen kişiler için yalan testi gerçekleştirmektedir. Yalan testi kapsamında uygulanacak olan erkek veya kadın bireylerin üzerine, çeşitli sensörler takılmaktadır. Bu sensörler aracılığı ile yalan makinesi kullanan kişi yani poligraf uzmanı olan kişi, cihazdan elde edilen verileri analiz etmektedir ve analizler sonucunda kişinin doğruyu ya da yalanı söyleyip söylemediği üzerine görüş bildirmektedir.      

Makine destekli ilk yalan makinesi 1913 yılında William Mouton Marston tarafından icat edilen sistolik kan basıncı testiydi. Ancak sadece kan basıncı üzerinden ölçüm yapıldığı için ne yazık ki sonuçların doğruluğu çok çelişkili oluyordu.   Günümüzde ise tahmin edilebileceği üzere teknolojinin gelişmesi ile paralel olarak gelişim göstermiştir. 1921 yılında ise farklı bir model geliştirildi. Adli bilimci ve bir polis memuru olan John Augustus Larson yalan makinesini bir adım öteye taşımayı başardı ve ortaya daha etkili bir test çıkardı.   İlk dönemlerde söz konusu bu yenilenmiş olan yalan makinesi yani yalan dedektörü, mahkemeler tarafından kabul görmedi ve bu konuda çalışmalar gerçekleştirildi. Bir süre sonra ise yayılmaya başlayan bu cihazlar her ne kadar kesin sonuçlar vermiyor olsa da bankalar, fabrikalar ve devlet departmanlarında kendini göstermeye başladı. Bunun sonrasında ise oldukça hızlı bir şekilde toplum tarafından kabul gördü ve aktif olarak kullanılmaya başlandı.  

Yalan dedektörü nasıl çalışır ve yalan testi nasıl yapılır?  

Yalan dedektörü ile yapılan testlere de yalan testi yani lie test ismi verilmiş durumdadır ve bu isimle bilinmektdir. Haber Tekno sitesinin yayınladığı bir haberdeki detaylara göre yalan makineleri ile yapılan yalan testi kapsamında kişiye dört ila altı sensör bağlanır. Bu sensörler üzerinden alınan sinyaller ve bilgiler de bilgisayar üzerinden kağıt üzerine aktarılır. Bu konudaki bilgiler de HaberTekno haberinden derlenmiştir: Yalan Makinesi (Yalan Dedektörü) Nedir, Nasıl Çalışır? Yalan Söyleyeni Anlama Yöntemi Poligraf Testi Yalan makinesinden alınan bu bilgiler de uzman kişi tarafından analiz edilir.  

Poligraf ile yapılan yalan testi kapsamında bahsi geçen bu sensörler, yalan testi uygulanan kişinin nabzını, terleme miktarını, nefes alış hızını, deri iletkenliğini ve kan basıncını yani tansiyonunu ölçmektedir.   Ayrıca bazı gelişmiş poligraf modelleri kol ve bacak hareketlerini ve göz bebeği boyutunu da kaydetme ve izleme yeteneğine de sahiptir. Kişinin üzerine sensörlerin bağlanması ve çalışır durumda olduğundan emin olunmasından sonra, uzman kişi tarafından yalan testi süreci başlamaktadır.  Yalan testi, toplamda üç farklı bölümden oluşmaktadır. Bu adımlar sırası ile sensörlerin takılması ve kontrol edilmesi, test için ön hazırlık süreci ve yalan testinin gerçekleştirileceği süre olarak belirmektedir.

     

Sensörlerin takılmasından ve doğru bir şekilde veri elde ettiğinden emin olunmasından sonra, ilk olarak özel eğitilmiş uzman kişi tarafından yaklaşık 1 saatlik bir normal soru cevap süreci başlatılır. Bu süreçte bulunulan ortamda sadece testi yapan uzman ve testin yapıldığı kişi bulunur. Herhangi üçüncü bir kişinin yalan testi sırasında bulunması, elde edilecek soruların doğruluk oranını düşürmektedir.  Söz konusu olan bu ikinci aşamanın da tamamlanmasından sonra, üçüncü aşamaya geçiş yapılır. Bu süreçte hangi konuda yalan söylenip söylenmediği anlaşılmak isteniyorsa, kişiye sorulan soruların konusu o yönde değiştirilir. Bu süreçte yalan makinesi yani yalan dedektörü üzerinden anlık olarak veri takibi gerçekleştirilir. Genel itibari ile kalp atışındaki hızlanmalar, terleme ve tansiyonun giderek yükselmesi teste giren kişinin yalan söylediğinin göstergesidir

Yalan testi süresi ise 2 saatten çok daha fazla olacak bir zaman dilimine yayılabilir. Bu süreç, testin ne kadar önemli ve hangi kurum tarafından yapılacağına göre değişkenlik gösterebilir.  Yalan makinesi ile yapılan yalan testine katılan kişinin hakları nelerdir?  Öncelikle belirtmek gerekirse yalan makinesi ile yapılacak olan yalan testine, sadece ve sadece gönüllü olan kişiler dahil olabilir. Aksi durumda elde edilen bu veriler geçersiz sayılmaktadır ve bununla ilgili yazılı izin alınması gerekmektedir. Bununla beraber test süresince katılımcı, tüm sorulara yanıt vermek zorunda değildir ve istediği zaman yalan testini sonlandırabilir.   Hükümetler, özel şirketler ve bazı farklı kurumlar tarafından yapılabilen bu testler, her daim kesin sonuç vermeyeceği için mahkemeler tarafından net bir delil olarak kabul görmek zorunda değildir. Mahkemede yer alan hakim, gerekli gördüğü durumlarda yalan makinesi sonuçlarını yok sayabilir.  

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar