Cringe nedir? Cringe ne anlama geliyor? Cringe olmak nedir?

Cringe kelimesi özellikle sosyal medyada çok sık kullanılan ingilizce bir söz. Peki ama Cringe ne demek, Cringe ne anlama geliyor, Cringe olmak nedir? İşte bu soruların yanıtı.

Cringe nedir? Cringe ne anlama geliyor? Cringe olmak nedir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:59
8 Aralık 2018 Cumartesi 19:33

Son yıllarda özellikle sosyal medyada, Ekşi Sözlük'te ve youtube video yorumlarında çok sık karşımıza çıkan Cringe kelimesi internette en çok aratılan kelimelerden biri haline geldi.

İyi ama Cringe nedir? Cringe ne anlama geliyor? Cringe olmak nedir? Cringe ne demek?

Cringe hangi dilde bir kelimedir?

Cringe kelimesinin ne anlama geldiğine geçmeden önce hangi dilde bir kelime olduğunu öğrenmek gerekiyor. Cringe, İngilizce bir kelimedir. İngilizceden tam olarak çeviri anlamı "yalakalık yapmak, yaltaklanmak" olsa da günlük yaşamda ve internet aleminde bu anlamıyla kullanılmıyor.

İyi ama Cringe nedir? Cringe ne anlama geliyor? Cringe olmak nedir? Cringe ne demek?

Son zamanlarda twitter, facebook, instagram gibi sosyal medya platformlarında ve Ekşi Sözlük, YouTube gibi mecralarda çok sık rastladığımız Cringe kelimesi, "başkaları adına utanmak" anlamına geliyor.

Cringe kelimesi bu anlamıyla biraz da empatiyi çağrıştırıyor. Empati en basit ifadeyle, kişinin kendini başka birinin yerine koyabilmesi olarak tanımlanabilir. Cringe, yani başkasının yerine utanmak da empatiyle mümkündür.

Utanılacak bir şey yapan insanların yerine kendini koyan, yani empati kuran insanlar, "Cringe oldum" yorumunu yapıyor.

Mesela bir bilgi yarışmasında daha ilk soruda elenen biri karşısında en çok yapılan yorum, "Cringe oldum" yorumudur.

Fremdschaemen Sendromu nedir?

Fremdschaemen kelimesi de yine başkası adına utanmak anlamında kullanılan Almanca bir kelimedir.

Fremdschaemen Sendromu, aslında hiç gereği yokken, olayla hiç alakanız yokken sizi başkası adına utanmaya zorlar. TV’de izlediğiniz bir program, yapılan bir röportaj, bir şarkı vs. aklınıza gelebilecek her şey Türkiye’de bir fremdschaemen sendromu vesilesi olabilir.

Fremdschaemen Sendromu'na veya Cringe olma durumuna örnek olabilecek birçok olay yaşanmıştır televizyon kanallarında. Örneğin, Sabahattin Ali’nin Kürk Mantolu Madonna adlı kitabının ABD'li pop şarkıcısı Madonna’nın hayat hikayesi olduğunu zanneden bir TV yorumcusunun şu ünlü sözleri en çok "Cringe oldum" yorumunu almış görüntülerdendir:

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar