Cemal Kaşıkçı’nın oğlu Salah Kaşıkçı kimdir?

2 Ekim 2018 tarihinde evlilik işlemleri için İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'na giden ve o günden sonra haber alınamayan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın oğlu Salah Kaçıkçı kimdir?

Cemal Kaşıkçı’nın oğlu Salah Kaşıkçı kimdir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:57
11 Ekim 2018 Perşembe 12:09

İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’na 2 Ekim 2018 tarihinde gittiği kamera kayıtlarında kaydedilen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’dan o günden bu yana haber alınamıyor. Hakkında pek çok varsayım yapılan Kaçıkçı olayı gizliliğini koruyor. Konuyla ilgili açıklama yapan oğlu Salah Kaçıkçı’nın kim olduğu merak edilmeye başladı. Cemal Kaşıkçı olayında son gelişmeler haberimizde.

Eylül 2017'den itibaren ABD'de yaşamaya ve Washington Post gazetesinde köşe yazmaya başlayan Kaşıkçı'dan bir süredir haber alınamıyor. Türkiye vatandaşı nişanlısı Hatice Cengiz ile evlenmek için gerekli yasal işlemleri yapmak için 2 Ekim 2018'de İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'na giden Cemal Kaşıkçı'yı bir daha gören olmadı. Amacı, Türk kökenli nişanlısı Hatice Cengiz ile evlenebilmek için herhangi bir medeni engelinin olmadığına, üzerinde bir evlilik akdinin bulunmadığına dair belge almaktır. Konsolosluk yetkilileri açıklamalarında içeriye girdikten sonra çıktığını ve sonrasıyla ilgili ellerinde bir bilginin olmadığını iddia ederken konsolosluğa birlikte gittiği ama içeri alınmayan nişanlısı Hatice Cengiz bu resmi rivayeti yalanlıyor.

Cemal Kaşıkçı’nın oğlu Salah Kaçıkçı kimdir?

Babası hakkında açıklamalarda bulunan Salah Kaçıkçı’nın Cemal Kaşıkçı’nın ilk evliliğinden büyük oğlu olduğu tahmin ediliyor. Salah Kaçıkçı Cidde'de bankacılık işiyle uğraşıyor. Cemal Kaşıkçı’nın Salah Kaşıkçı dışında Abdullah Kaçıkçı adından bir oğlu ve 2 de kızı vardır.

Evlilik işlemleri için 2 Ekim Salı günü saat 13.12'de Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'ndaki randevusuna giden ve bir daha kendisinden haber alınamayan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın en büyük oğlu Salah Kaşıkçı, Suudi Arabistan'a ait Al Arabiya televizyonuna konuştu. Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın en büyük oğlu Salah Kaşıkçı, babasının İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'na girdikten sonra kaybolmasıyla ilgili olarak; 'Yabancı tarafların babasının kaybolmasını siyasallaştırma girişimlerini kınadı, bunların kabul edilemez olduğunu söyledi.

"Sorun şu ki bir Suudi vatandaşı kayıp. Durumu açıklığa kavuşturmak için Suudi yetkililerle işbirliği içindeyiz" diyen Salah Kaşıkçı, babasının ortadan kaybolmasını 'kişisel bir mesele, siyasi çerçeveden uzak' olarak niteledi. Ailenin güvenilir bilgiler peşinde olduğunu vurgulayan Salah Kaşıkçı, babasıyla en son Washington'dayken iletişim kurduğunu ve babasının Türkiye'ye gittiğinden haberi olmadığını söyledi.

Öte yandan babasının nişanlısı olarak kendisini tanıtan Hatice adlı kişiyi tanımadığını söyleyen Kaşıkçı, "Basında çıkan haberler dışında kendisiyle ilgili hiçbir şey duymamıştım" dedi. Söz konusu kadına babasının durumuna müdahil olmaya çalışmasını kesme çağrısı yapan Salah Kaşıkçı, "Onun ailesi biziz" vurgusu yaptı. Salah Kaşıkçı, ailesinin Suudi Arabistan'ın yürüttüğü resmi soruşturmaya destek verdiğinin de altını çizdi.

Dayısı Adnan Kaşıkçı yeğeni El Fayed kimdir?

Cemal Kaşıkçı'nın dayısı Adnan Kaşıkçı'nın uluslararası silah kaçakçısı olduğu öğrenildi. Öte yandan Kaşıkçı'nın yeğeni El Fayed, Lady Diane ile beraber suikaste kurban gitmişti. Kaşıkçı'nın yeğeni Dodi El Fayed, Lady Diana ile birlikte suikaste kurban gitmişti. Paparazilerden kaçmak isteyen alkollü şoför, yolu karıştırdı ve hızla bir tünele girerken kaza yaptı. Kazada Diana, Dodi ve şoför hayatlarını kaybetti. Kazadan canlı kurtarılan Diana'nın koruması ise, kazadan sonra tanık koruma programı ile gizlenecek ve ondan da bir daha haber alınamadı. Adnan Kaşıkçı, Mekke'de varlıklı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Aşkları evlilikleri ve eski eşine verdiği 894 milyon dolarlık nafaka ile tarihe geçti. Babası Suud Kralı'nın saray hekimiydi. 17 yaşında ABD'de Kaliforniya Devlet Üniversitesi'ne girdi.

Ardından Stanford Üniversitesi'ne geçti. 1950'lilerde Suudi Arabistan'da Amerikan ve İngiliz otomobil firmasının temsilciliğini üstlendi. 1961'de 25 yaşına geldiğinde Süreyya ile evlendi. 5 çocuğu dünyaya geldi. Bu sırada silah sektörüne girdi. Kaşıkçı, 1970 ve 80'li yıllarda yaptığı uluslararası silah anlaşmaları ile dünyanın en zengin isimleri arasına girdi. Dolce Vita (Tatlı Hayat) ifadesi tam ona göreydi. Çünkü o tarihte Kaşıkçı'nın servetinin 4 milyar dolar olduğu belirtildi. Ancak uluslararası silah ticareti 70'li yıllarda denetim altına alınınca Kaşıkçı ile ilişkisi olan politikacılar da gözler önüne serildi. İflas bayrağını çeken ünlü iş adamı, çok farklı sektöre girdi. Başta turizm olmak üzere pek çok sektörde şansını denedi. Ancak eski günlerine dönemedi.

Cemal Kaşıkçı kimdir?

Cemal Kaşıkçı, Arabistanlı dolar milyarderi Adnan Kaşıkçı'nın yeğeniydi. 13 Ekim 1958 tarihinde Suudi Arabistan'ın Medine şehrinde dünyaya geldi. İlk ve orta eğitimini Suudi Arabistan’da tamamlayan Cemal Kaşıkçı, 1982’de Indiana State Üniversitesi’nden mezun oldu. 1991 - 1999 yılları arasında Al Madina gazetesinin yazı işleri müdürlüğü ve genel yayın yönetmenliği vekilliği yapan Kaşıkçı, bunun yanı sıra OKAZ, Al Sharq Al Awsat, Al Majalla ve Al Muslimoon da dahil olmak üzere çeşitli günlük ve haftalık Arap gazeteleri için muhabirlik yaptı. İngilizce yayın yapan Arab News'de yönetici olarak dört yıl çalışan Kaşıkçı, buradan sonra Al Watan'ın yazı işleri müdürlüğü görevinde kısa süre bulundu. Gazetede ülkedeki yapıyı eleştiren yazılarının çıkması üzerine görevden alındı.

Bu olaydan sonra Suudi Arabistan'ı terk eden Kaşıkçı, İngiltere ve ABD'de Suudi Arabistan Büyükelçiliği yapan Prens Türki al Faysal'ın medya danışmanlığını yapmaya başladı. 2008 yılında yeniden Al Watan'ın yazı işleri müdürlüğüne getirildi ve 2010 yılında yayınlanan eleştirel yazılar nedeniyle tekrardan görevden alındı. Kaşıkçı, 2015'te Bahreyn'de açılan ve Suudi Prens El-Velid bin Talal'in finanse ettiği Al-Arab kanalında yer almış, Bahreynli muhalif bir din adamıyla söyleşi yapması nedeniyle kanal kapatılmıştı.

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar