Çalışmaya başlayanların yetim aylığı kesilir mi 2018?

Ölen anne ya da babadan alınan yetim aylığı çalışmaya başlama durumunda kesilir mi 2018? Detaylar haberimizde.

Çalışmaya başlayanların yetim aylığı kesilir mi 2018?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:57
18 Eylül 2018 Salı 08:39

Ölen anne ya da babadan yetim aylığı alan bir gencin maaşı çalışmaya başladığı andan itibaren kesiliyordu. Yetim aylığı konusuyla ilgili olarak geçtiğimiz mart ayında yeni bir düzenleme yapıldı. Peki ya yapılan yeni düzenlemeye göre çalışmaya başlayanın yetim aylığı kesiliyor mu?

Yetim aylığı nedir?

Ölen kişinin ardından geri kalan kız, erkek ve eş için SGK tarafından yardım amaçlı bağlanan paraya yetim aylığı deniyor.

Yetim aylığı şartları neler?

Evli olmayan, boşanan veya dul kalan kız çocuklarına yetim aylığı bağlanırken, yaşlarına bakılmıyor. Erkek çocukları ise normalde 18 yaşına kadar yetim aylığı alıyor. Erkek çocukların yetim aylığı, öğrenimleri devam ediyorsa lise ve dengi öğrenimde 20 yaşına, yüksek öğrenim yapması halinde 25 yaşına kadar ödeniyor. Her bir çocuğa, ölen anne ya da babanın emekli aylığının yüzde 25’i oranında aylık bağlanıyor. Kendisinden başka aylık alan bulunmuyorsa, bu durumda anne veya babanın aylığının yüzde 50’si oranında aylık ödeniyor.

Emeklilik, yaşlılık aylığı almakta iken ölenlerin hak sahibi çocuklarına ölüm aylığı bağlanır. Emekli olmadan veya çalışırken ölen sigortalıdan dolayı ölüm aylığı bağlanabilmesi için ise Emekli Sandığı (4/c) ve Bağ-Kur (4/b) statüsünde en az 1800 gün prim ödenmesi şartı aranıyor. SSK (4/a) statüsündekiler için de en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup toplam 900 gün sigorta ödemiş olmak gerekiyor.

Bağkur’lu hak sahiplerinin ölüm aylığı bağlatabilmesi için ölen sigortalının genel sağlık sigortası primi dahil, kendi sigortalılığından dolayı prim ve prime ilişkin hiçbir borcunun bulunmaması veya borcun ödenmesi zorunlu. Emekli Sandığı ve Bağ-Kur sigortalılarının hak sahipleri, prim süresinin yetersiz kalması durumunda askerlik borçlanması yapabilirler.

Çalışmaya başlayanların yetim aylığı kesilir mi 2018?

Hayatını kaybeden sigortalıların çocuklarına yetim aylığı bağlanıyor. Ancak, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık alanlar ile herhangi bir işte çalışanların yetim aylığı kesiliyordu. Yasa değişikliği uyarınca, öğrenimi devam eden çocuklar bir işte çalışsa bile artık aylıkları kesilmeyecek. Bu yıl mart ayında çıkartılan 7103 sayılı torba yasayla, yetim aylığı alan gençler için önemli bir düzenleme yapıldı. Buna göre, öğrenimlerine devam edenler, 4/a (işçi) statüsünde çalıştıkları takdirde de yetim aylığı alabilecekler. Daha önce bu istisna sadece Yükseköğretim Kanunu uyarınca üniversitelerde kısmi süreli (Part- time) çalıştırılanlara uygulanıyordu. Onlar da ancak, kazançları asgari ücretin altında kaldığı sürece aylık almaya devam edebiliyorlardı. Yapılan bu düzenlemeyle, öğrenimlerine devam eden gençler, yetim aylıklarının kesileceği korkusu yaşamayacak. Hem çalışıp hem öğrenimlerine devam eden bu gençler, söz konusu yaşlara kadar yetim aylığı alabilecekler.

Engelli olan kız ve erkek çocukları için yetim aylığı, ölen kişinin arkasında bıraktığı ve engellilik oranının yüzde 60 olması durumunda yetim aylığı bağlanır. Yaş şartı ve öğrenci olma gibi şartlar aranmadan yetim aylığı bağlı kalır, evlendikleri takdirde dahi bağlı olan aylık kesilmez. Engelli olmayıp alınan yetim aylığında ise, kız çocukları engelli olmadığı takdirde SGK üzerinden aldıkları yetim aylığı evlenmesi, sigortalı işe girmesi, eski eşi ile birlikte yaşaması durumunda SGK tarafından sunulan imkanlar kesilir. Engelli olmayıp yetim aylığı alan erkek çocuklar için; erkek çocuk sigortalı işe girmesi, eğitim durumunun bulunmuyorsa 18 yaşına kadar ödeme alabilir.

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar