Botulizm ne, nedenleri ne, belirtileri ne, tedavisi var mı?

Botulizm ne, nedenleri ne, belirtileri ne, tedavisi var mı? sorusu evde yaptıkları turşudan zehirlenen bir çiften sonra çok araştırılmaya başlandı. Bir tür gıda zehirlenmesi olan Botulizm ne, nedenleri ne, belirtileri ne, tedavisi var mı? sorularının yanıtı haberimizde…

Botulizm ne, nedenleri ne, belirtileri ne, tedavisi var mı?
Son Güncelleme: 30 Kasım 2019 Cumartesi 15:24
30 Kasım 2019 Cumartesi 15:15

Botulizm ne, nedenleri ne, belirtileri ne, tedavisi var mı? Zonguldak’ta bir çiftin yediği turşudan zehirlenerek hastanede yatması sonrası araştırılan konulan arasında yerini aldı. Yoğun bakımda yatan çiftin tedavisi devam ederken haberi okuyanlar ise bir çeşit gıda zehirlenmesi olan Botulizm ne, nedenleri ne, belirtileri ne, tedavisi var mı? sorularının yanıtını aradılar.

 Konu hakkında yazıya geçmeden önce Zonguldak’a bağlı Çaycuma İlçesi meydana gelen olayı anlatalım. Ramazan (55) ve Zuhriye Yıldız (54) çifti evde yedikleri turşu ve pekmezin ardından rahatsızlandı. Çift önce ilçedeki sağlık kuruluşuna başvurdu, ardından BEÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne sevk edildi. Burada tetkikleri yapılan çift yoğun bakıma alındı. Yedikleri konserveden zehirlendikleri tahmin edilen ve hastalıklarına sebep olduğu düşünülen ölümcül gıda zehirlenmesi olan ’Botulizm’ nedeniyle hayati tehlikeleri süren çiftin tedavileri sürüyor.

Bu tür zehirlenmelerin nadir görüldüğünü aktaran Bülent Ecevit Üniversitesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Doç Dr. Özcan Pişkin, bu tür zehirlenme vakalarının konserve, fırında alüminyumda pişirilen patates, ev yapımı salça ve süt ürünleriyle bulaşabileceğini aktardı. Zehrin; sarin gazından bile 100 bin kat daha güçlü olduğunu aktaran Pişkin, "Geçen pazartesi günü Çaycuma Devlet Hastanesi’ndeki doktor arkadaş bizleri aradı. Solunum sıkıntısı nedeniyle yatırdığını ve tanıyı koyamadığını aynı şekilde eşinin de bir gün önce solunum sıkıntısı yaşadığını Zonguldak Merkezdeki özel bir hastanede mekanik ventilatöre (solunum cihazı) bağlı olduğunu söyledi. Bizde hastayı bize göndermesini istedik. Hasta bize geldikten sonra yaptığımız tetkik ve muayenede zehirlenmesi bizim normal sık gördüğümüz zehirlenme tablosuna benzemiyor çünkü bütün tetkikler normaldi.”

Botulizm ne, nedenleri ne, belirtileri ne, tedavisi var mı?

Ev yapımı ya da kötü şartlarda hazırlanan konserve tüketmek, bebeklerin bal yemesi toprak yemesi alışkanlıkları gibi sebeplerle ortaya çıkan Botulizm hakkındaki bilgileri azonceoldu.com olarak sizler için derledik.

Botulizm ne?

Ciddi bir gıda zehirlenmesi olan Botulizm, Clostridium botulinum bakterisinin ürettiği, sinir sistemine saldıran zehirli bir toksinin neden olduğu nadir ve potansiyel olarak ölümcül bir hastalıktır. Bu hastalık toksin içeren yiyeceklerin tüketilmesi halinde olur.

Bebek botulizmi, bakterilerin bağırsaklarda gelişmesi ve toksini serbest bırakmasıyla olur. Çocuk ve erişkinlerde görülmeyen bu tür botulizmin en sık kaynağı toprak yemek ve bal yemektir. Yaradan kaynaklanan botulizm ise nadir görülür ancak yaraya bulaşan bakterilerin toksin üretmesi sonucu ortaya çıkar.

Hastalık oluşturan Clostridium botulinum bakterilerine toprakta, bazı hayvanların dışkılarında, meyvelerin ve bitkilerin kirli yüzeylerinde rastlanır.

Botulizm nedenleri ne?

Botulizmin, Clostridium botulinum adlı bakterinin organizmaya girmesi ile olacağını ifade etmiştik. Bu yazımızda ise hastalığın nedenlerinden bahsedeceğiz.  botulizmin nedeni, konserveler, özellikle de mikroorganizmanın dirençli sporları normal pişirme yöntemleri sırasında ölmediklerinden, evde yapılan konservelerdir. Ayrıca bebeklerde, C. botulinum sporlarını içeren bal ve bal içeren gıda maddelerinin tüketilmesi sonucunda botülizm görülebilmektedir. 

Bundan başka portantre olarak adlandırılan ve vücudun herhangi bir yerinde bulunan yara vb bölgelerden etkenin dokulara invaze olması (istila etmesi) şeklinde ortaya çıkar.

Botulizm belirtileri ne?

Küçümsenmeyecek bir şey olan Botulizm, zehrin alınması ile başlar. Genelde saatler içinde ortaya çıkan şikayetler en geç 36 saat sonra ortaya çıkar.

İlk belirtisi göz ve göz kapaklarında görülür. Göz kapaklarında düşme ve çift görme ilk şikayetlerdir. Hastalık daha sonra aşağı doğru yayılarak tüm vücudu felç eder ve solunum kaslarını da felç ederek ölüme yol açar. Hastalığın diğer belirtilerinde ise; baş dönmesi, halsizlik, yutma güçlüğü, boğaz ağrısı, ağızda kuruma, konuşmada oldukça güçlük çekme ve konuşurken sarhoş gibi konuşma, Baş ve boyunu tutamama nefes almada zorluk çekmektir.

 Bebeklerde ise, göz kapaklarında düşme, başını tutamamak, halsizlik uykuya meyil, beslenme zorluğu, kas gevşekliği, kabızlık, karında şişlik, zayıf ağlama şeklinde ortaya çıkar.

Nadiren bazı hastalarda bulantı, kusma ishal görülür. Yaradan kaynaklı botulizm ise 4-14 gün içinde ortaya çıkar.

Botulizm tedavisi var mı?

Ölümle sonuçlanan hastalığın tedavisi ananda müdahale ile olmaktadır. Ölümcül gıda zehirlenmesi eli ortaya çıkan Botulizm hastalığında en ufak bir şüphe ile doktora başvurmak gerekir. Hastalık tedavisinde hastaya solunum desteği yapılır, oksijen verilir ve yoğun bakıma alınır. Gerektiği takdirde hasta solunum cihazlarına bağlanır. Yutma zorluğu meydana geldiği için hasta tüple beslenir.

Antitoksinler

Botulizm için ana tedavi, antitoksin adı verilen bir ilaçtır. Kanınızdaki toksinlere müdahale eder. Bu ilaç genellikle semptomların kötüye gitmesini önlemeye yardımcı olabilir. Tedavinin başarılı olmasını ve şikayetlerin daha kısa sürmesini sağlar. Felç olmuş kısımları geri döndürmez.

Toksinin atılması

Vücuda girmiş fakat henüz emilmemiş toksinin atılması için; ishal yapıcı ilaçlar verilir. Mide içeriği hortumla çekilir, kusturucu ilaçlar verilir.

Yaradan kaynaklanıyor ise yaranın geniş bir şekilde temizlenmesi ve antibiyotik verilmesi hastalığın daha da ilerlemesini durdurur. Bu bakteri öldürücü ilaçlar diğer botulizm türleri için kullanılmamaktadır.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar