Boeıng 737 max 8 uçaklarının özellikleri neler, uçuşları neden durduruldu?

Boeıng 737 max 8 uçaklarının özellikleri neler, uçuşları neden durduruldu? THY'den yapılan yazılı açıklamada 12 adet Boeing 737 MAX tipi yolcu uçağının ticari operasyonları durdurulduğu ifade edildi. Peki Boeıng 737 max uçaklarının özellikleri neler, uçuşları neden durduruldu?

Boeıng 737 max 8 uçaklarının özellikleri neler, uçuşları neden durduruldu?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:02
12 Mart 2019 Salı 18:28

Boeıng 737 max uçaklarının özellikleri neler, uçuşları neden durduruldu? THY'den yapılan yazılı açıklamada 12 adet Boeing 737 MAX tipi yolcu uçağının ticari operasyonları durdurulduğu ifade edildi. Peki Boeıng 737 max uçaklarının özellikleri neler, uçuşları neden durduruldu? sorularının yanıtları haberimizde.

THY'den yapılan açıklamada, "Filomuzda bulunan 12 adet Boeing 737 MAX tipi yolcu uçağının ticari operasyonları, 13 Mart itibarıyla ikinci bir karara kadar durdurulmuştur. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" denildi.

Boeıng 737 max uçaklarının özellikleri neler?

Beş ay içinde bu uçakların ikinci kez düşmesi üzerine Çin, Endonezya, Etiyopya ve Cayman Havayolları Boeing 737 Max seferlerini askıya aldığını açıkladı.

Hindistan hükümeti ise havacılık düzenleme kurumları ile durumu ele aldığını belirtti. Boeing hisseleri Wall Street borsasında dünden bu yana yüzde 13 değer kaybetti.

737 tip uçakların motorlarını yapan Fransız Safran grubunun hisseleri de düşüş gösterdi.

Hangi havayolları 737 Max 8 uçakları kullanıyor?

Boeing'in internet sitesine göre 16 havayolu şirketinr 737 Max 8 uçaklarının teslimatı yapılmış durumda.

Dünyanın en büyük seyahat ve turizm şirketi İngiliz-Alman ortaklığı TUI Grubu'nun uçak filosunda bu uçaklardan 15 adet bulunuyor.

Flydubai havayolu şirketi "durumu gözetim altında tuttuğunu" açıkladı.

Norveç Havayolları'nda ise 18 uçak bulunuyor ve bunlar çoğunlukla İrlanda-ABD uçuşlarında kullanılıyor.

Singapur'un Silk Air şirketinin sahip olduğu 6 uçak ile Air Italy uçaklarının normal uçuşlarına devam ettiğini açıkladı. Çeşitli Kuzey Amerika havayolları şirketleri uçakları kullanmaya devam ettiklerini ve soruşturmayı yakından takip ettiklerini belirtiyor.

34 adet 737 Max 8 uçağına sahip Amerikan Southwest Airlines da benzer bir açıklama yaptı. American Airlines ile Air Canada havayollarının her birinin uçak filosunda bu uçaktan 24 adet olduğu belirtiliyor.

Boeıng 737 max 8

737 MAX yakıt konusunda, hava yollarının gelecekte gereksinim duyacağı büyük tasarrufu sağlayacaktır. CFM International LEAP-1B motorları kullanan 737 MAX, yakıt kullanımı ve CO2 salınımını bugünün en yakıt verimli tek koridorlu uçaklarından yüzde 14 daha fazla azaltmaktadır. Boeing'in İleri Teknoloji kıvrık kanat ucu da dahil tasarımdaki iyileştirmeler; hava direncinde azalma ve 737 MAX'ın performansının, özellikle daha uzun menzilli hizmetler için, daha uygun hale gelmesiyle sonuçlanacaktır. 

Bugünün en yakıt verimli 100 uçağından oluşan bir filo ile kıyaslandığında bu yeni model, 310.455 ton daha az CO2 salınımı yapmakta ve yılda 215 milyon pounddan fazla yakıt tasarrufu sağlamaktadır. Bu da 112 milyon dolardan fazla bir maliyet tasarrufu anlamına gelmektedir*. 737 MAX 8'in yakıt kullanımının gelecekteki rakiplerinden koltuk başına yüzde 8 daha düşük olması beklenmektedir.

3.600 deniz milinden fazla olan uçuş kabiliyeti ile 737 MAX,  405-580 deniz mili (750-1.075 km) daha fazla uçarak Next-Generation 737'nin menzil avantajını,daha da genişletmektedir. Rakiplerinden daha düşük bir boş uçuş ağırlığına, daha yüksek maksimum kalkış ağırlığına sahip olması sonucu müşteriler daha fazla uçuş gerçekleştirebilecek veya daha çok faydalı yük taşıyabilecektir.  

737 MAX’ın daha verimli bir yapısal tasarıma ve daha düşük motor itme kuvvetine sahip olması ve daha az bakım gerektirmesi müşteriler için azımsanamayacak bir maliyet avantajı anlamına gelmektedir. 737 MAX 8, A320neo'dan koltuk başı yüzde 8 bir avantajla, tek koridorlu uçak segmentinde en düşük uçuş maliyetine* sahip olacaktır.

737 MAX, uçağın uçuş gürültü izinde yüzde 40 oranına varan bir azalma sağlayacak en yeni sessiz motor teknolojisine sahip olacaktır. Azot oksit (NOx) salınımı, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) Havacılık Çevre Koruma Komitesi (CAEP)/6 limitlerinin yaklaşık yüzde 50 altında olacaktır.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar