Bir Litre Gözyaşı dizisinde geçen beyincik dejenerasyonu nedir? Cihan'ın hastalığı nedir?

Kanal D’nin yeni sezon dizileri arasında yer alan Bir Litre Gözyaşı dizisinde geçen beyincik dejenerasyonu hastalığının ne olduğu araştırılmaya başladı. Beyincik dejenerasyonu nedir, neden olur, nasıl ortaya çıkar? Bir Litre Gözyaşı dizisinde Cihan karakterinin beyincik dejenerasyonu hastalığı nedir

Bir Litre Gözyaşı dizisinde geçen beyincik dejenerasyonu nedir? Cihan'ın hastalığı nedir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:57
15 Ekim 2018 Pazartesi 09:25

Kanal D’de ekranlara gelen Bir Litre Gözyaşı dizisinde adı geçen bir hastalık dizinin ilk bölümünden bu yana araştırılıyor. Dizisinin konusu gereği ailenin genç kızında beyincik dejenerasyonu hastalığı mevcut. Ailesi bu hastalığın detaylarını öğrenmeye çalışıyor. Onlarla birlikte izleyicilerde dizide geçen beyincik dejenerasyonu hastalığını araştırmaya başladı. Kanal D’nin yeni dizisi, “Bir Litre Gözyaşı” ile gündeme gelen beyincik dejenerasyonu nedir? Beyincik dejenerasyonu belirtileri nelerdir? Beyincik dejenerasyonu nasıl ortaya çıkar?  Bir Litre Gözyaşı dizisinde Cihan karakterinin beyincik dejenerasyonu hastalığı nedir? Detaylar haberimizde.

Bir Litre Gözyaşı dizisinin konusu nedir?

Hüznü ve mücadeleyi içinde barındıran yeni dizi Bir litre gözyaşı konusu: Cihan, büyük bir heyecanla üniversiteye hazırlanmaktadır. Hayal ettiği gibi üniversiteyi kazandığında başka bir heyecanın da içinde bulur kendini: “Aşk”. Yaşamaya yeni başladığını hisseden Cihan, aslında tedavisi olmayan bir hastalığa yakalanmıştır ve bunu ilk öğrenen annesi Figen olur. Figen, kızının ömrü yettiğince onun hayatını benzersiz ve kızının hak ettiği gibi geçirebilmesi için çetin bir mücadeleye girişir.

Beyincik dejenerasyonu nedir?

Dejenerasyon, tıp dilinde organların bozulması, işlevini kaybetmesi anlamına gelir. Vücudumuzun kontrol organı olan beyinde meydana gelen sorunlar kolay kolay bilinememektedir. Bu yüzden de burada meydana gelen hastalıkların teşhisi ya hiç konulamamakta ya da geç fark edilmektedir. İşte bu rahatsızlıklardan bir tanesi de omurilik soğanında meydana gelen beyincik dejenerasyonudur. Kritik görevler üstlenen omurilik soğanında ortaya çıkan herhangi bir hastalığa beyincik dejenerasyonu denir. Yani beyincik dejenerasyonu,  omurilik soğanının zarar görmesi sonucu meydana gelen bir hastalıktır.

Bu hastalık yavaş yavaş kasları işlevsiz hale getirerek ilerleyen dönemlerde ölümcül bir hastalığa dönüşür. Dejenerasyon yaşanması beyinde herhangi bir iyileşme söz konusu olamaz. Omurilik soğanın da meydana gelen dejenerasyon tüm bu işlevlerin zamanla kaybedilmesine ve hastanın durumunun her gün daha kötüye gitmesine neden olmaktadır.

Beyincik dejenerasyonu nasıl ortaya çıkar?

-Beyin travması yaşanması,

-Enseye gelen şiddetli bir darbe,

-Omuriliğin beyne doğru akması-kayması,

-Beyindeki aşırı kanlanmanın bu bölgeye akması,

-Boyun bölgesinin ani hareketlenmesi ile buradaki damarların incinmesi,

-Genetik nedenler gibi durumlarda ortaya çıkar.

Beyincik dejenerasyonun belirtileri nelerdir?

-Vücutta titremeler başlar ve giderek artar.

-Bayılma ve şiddetli baş ağrıları başlar.

-Giderek gücü azalan kasları kullanma becerisi zamanla kaybedilir.

-Dokunma ve acı duyma hissi azalır.

-Karaciğer iltihaplanması ve hastalıkları ortaya çıkar, özellikle şeker hastalığına sebep olur.

-Konuşmada güçlük çekme ve diksiyon bozuklukları ortaya çıkar.

-Yürürken sendeleme ve zamanla yürüme yeteneği kaybolur.

-Vücudun dengesi kaybolduğu için sallanarak yürüme başlar.

-Temel duyu organlarında yani görme, konuşma, duyma ve hissetme de sorunlar ortaya çıkar.

-Kalp kasları zayıfladığı için kalple ilgili sorunlar ortaya çıkar.

Beyincik dejenerasyonunun tedavisi var mı?

Maalesef beyincik dejenerasyonu hastalığının tıpta herhangi bir tedavisi şuanda bulunmamaktadır. Omurilik soğanında meydana gelen beyincik dejenerasyonunun halen bilinen bir tedavisi bulunmamaktadır.

 

 

 

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar