Bedelli askerlik yapacak çalışanlar ücretsiz izinli mi olacak, tazminat alabilecekler mi?

Bedelli askerlik kararının kesinlik kazanmasından sonra söz konusu 25 günlük askerlik süresi çalışanları düşündürmeye başladı. Bedelli askerlik yapacak çalışanlar ücretsiz izinli mi olacak, tazminat alabilecekler mi?

Bedelli askerlik yapacak çalışanlar ücretsiz izinli mi olacak, tazminat alabilecekler mi?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:55
19 Temmuz 2018 Perşembe 10:41

Merakla beklenen bedelli askerlik için karar çıktı. 25 yaş, 15 bin TL ücret ve 21 günlük görev süresi olarak belirlenen bedelli askerlik hakkında en çok merak edilen ise çalışanların durumunun ne olacağı. Çeşitli nedenlerden dolayı askerlik görevini yerine getiremeyecek olan kişilerin çoğu çalışan. Çalışanlar bedelli askerlik yaptıkları taktirde 21 gün asker olmaları gerekiyor dolayısıyla işlerinden 21 gün uzak kalacaklar. Her yerde olmasa da çoğu işyerinde bu süre sorun olacak gibi görünüyor. Peki ya çalışanlar bu süre zarfında ücretsiz izinli mi sayılacak? İşten ayrıldıklarına kıdem ve ihbar tazminatı alabilecekler mi? Tüm merak ettikleriniz haberimizde.

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan canlı yayında yaptığı açıklamada bedelli askerlik konusunda haber bekleyenlere müjdeyi verdi. Turan tarafından yapılan açıklamada bedelli askerlikten yaşı 25 olanların 15 bin lira karşılığında faydalanabilecekleri belirtildi. Geçmiş dönem bedelli askerliğin tersine bu kez 28 günlük bir askerlik durumu söz konusu olacak. Bu durum da vatandaşların bedelli askerlik yapanlar tazminat alabilecek mi? Ücretsiz izinli mi olacaklar? sorusunun yanıtını aramasına neden oldu.

Bedelli askerlik yapacak çalışanlar tazminat alabilecekler mi?

Sabah'ın haberine göre; 21 günlük askerlik yapacak vatandaşlar istedikleri takdirde çalıştıkları kurumdan tazminatlarını alabilecekler.

Bedelli askerlik yapacak çalışanlar ücretsiz izin mi kullanacak?

Öte yandan bedelli askerlikten yararlanmak isteyen bireyler ücretsiz izin kullanarak 21 günlük askerlik yapabilecekler. Yıllık izninizi kullanıp askerlik yapmanız mümkün değil. Ancak çalıştığınız iş yeri size tazminatınızı ödemek ve askerlik bitimi yeniden işe almak zorunda. 

Bedelli Askerlik açıklamasında bulunan AK Parti Grup Başkan Vekili Mehmet Muş: "Engelliler dışında her birey için 21 günlük temel askerlik eğitimi olacak. Kamuda ve özel sektörde çalışanlar askerlik hizmeti noktasında müracaat etmeleri durumunda ücretsiz izinli sayılacak."

21 günlük bedelli askerlikten kimler muaf?

Engelli vatandaşlar ve yurt dışındaki Türk vatandaşları 28 gün askerlikten muaf. 2 bin euro bedelli askerlik ücreti ödeyecek olan yurt dışındaki vatandaşlar temel askerlik eğitimi için silah altına alınmayacak. Bunun yerine uzaktan eğitim alacaklar.

1475 sayılı eski İş Kanunu'nun 14.maddesi 4857 sayılı yeni İş Kanunu’nda da yürürlüğünü korumuştur. 14. maddeye göre muvazzaf askerlik göreviyle iş sözleşmesi feshedilen işçilerin kıdem tazminatı alma hakları vardır. Kanunun geniş yorumlanması neticesinde yerleşik Yargıtay kararlarında bedelli askerlik nedeniyle de işten ayrılmalarda kıdem tazminatının işçiye ödeneceği belirtilmiştir. Düzenlemeye göre 25 gün askerlik yapmak zorunda olan işçi askerlik nedeniyle iş akdini feshettiğinde kıdem tazminatına hak kazanacaktır.

İşverenlere askerden dönen ve eski işinde çalışmak isteyen işçileri işe alma zorunluluğu 4857 sayılı iş kanununda belirtilmiştir. Muvazzaf askerlik ödevi dışında silahaltına alınanlar için 4857 sayılı iş kanunun “Askerlik ve Kanundan Doğan Çalışma” başlıklı 31 inci maddesinde düzenlenmiştir. Herhangi bir askeri ve kanuni ödev dolayısıyla işinden ayrılan işçiler bu ödevin sona ermesinden başlayarak iki ay içinde işe girmek istedikleri takdirde işveren bunları eski işleri veya benzeri işlerde boş yer varsa derhal, yoksa boşalacak ilk işe başka isteklilere tercih ederek, o andaki şartlarla işe almak zorundadır.

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar