Bebeklerde ve çocuklarda gıda alerjisi nasıl anlaşılır?

Bebekleri ve çocukları olumsuz etkileyen sağlık sorunlarından biri de gıda alerjisi. Peki ya Bebeklerde ve çocuklarda besin alerjisi nasıl anlaşılır?

Bebeklerde ve çocuklarda gıda alerjisi nasıl anlaşılır?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:59
5 Aralık 2018 Çarşamba 17:56

Bebekleri ve çocukları sağlık açısından tehdit eden besin alerjisini mercek altına aldık. Bebeklerinizin gözlerinden yaşlar mı gelmeye başladı? Acaba grip mi oldu derken, öksürüğüne cildinde kırmızı kırmızı döküntüler mi eklendi? Tüm bu belirtilerin nedeni besin alerjisi olabilir. İşte tüm detaylarıyla gıda alerjisi..

Besin alerjisi nedir?

Bağışıklık sistemi aracılığı ile besinlere gösterilen aşırı duyarlılık reaksiyonlarına “besin alerjisi” deniliyor. Bebeğinizde gıda alerjisi olup olmadığını anlamak için bebeğinize vereceğiniz her bir yeni ek gıdayı mutlaka üç gün arka arkaya verin. Ve üç gün bir tek o besini verirseniz, üç gün içinde bu belirtiler ortaya çıkıyorsa besin alerjisi olduğunu anlayabilirsiniz. Besin alerjisi tedavisinde ilk basamak, alerjiye yol açan besininin bebeğin ya da çocuğun öğününden çıkarılması.

Besin alerjilerinin belirtileri neler?

Eğer bir bebek bir besine karşı alerjik tepki gösterirse; bu onun bağışıklık sistemine bir saldırı olduğunu ve bağışıklık sisteminin buna yeterince karşılık veremediğini gösterir. Bağışıklık sisteminin bununla mücadele edememesi durumunda alerjik belirtiler ortaya çıkar.

Deride: Kaşıntı, kızarıklık, kurdeşen, dudak ve göz kapaklarında şişlik, egzema

Üst solunum yollarında: Burun tıkanıklığı-kaşıntısı-akıntısı, hapşırma, geniz akıntısı, boğazda kuruluk veya kaşıntı, damakta kaşıntı, kuru öksürük

Gözlerde: Sulanma, kaşıntı, kızarıklık ve göz kapaklarında şişlik

Alt solunum yollarında: Nefes darlığı, hışıltı-hırıltı, öksürük

Sindirim sisteminde: Bulantı-kusma, karın ağrısı, kanlı ve müküslü ishal, kramplar, besini reddetme

Kalp-damarda: Çarpıntı, morarma, tansiyon düşüklüğü, baş dönmesi, bayılma.

Bebeklerde ve çocuklarda hangi besinler alerjiye yol açabilir?

Herhangi bir besin bebeklerde alerjiye yol açabilir. Fakat genelde bazı besinler diğerlerine göre daha yaygın olarak alerjiye yol açabilir ki, bu besinlerin tüm besinler içindeki alerjiye yol açma oranı %90’ dır.

Bu besinler yumurta, süt, fıstık ezmesi, buğday, soya, ağaç yemişleri ( ceviz, Brezilya kestanesi v.b. ), balık ( ton balığı, alabalık, morina ) ve kabuklu deniz ürünleri ( ıstakoz, karides, yengeç )

Çocuklarda en sık; süt, yumurta, buğday, soya, yer fıstığı, balık ve bazı deniz ürünleri besin alerjisine neden olmaktadır. Alerji yapan besin alındıktan hemen sonra şikayetler ortaya çıktığı gibi 7 gün sonra da karın ağrısı ve kaşıntıyla da alerji kendini gösterebilir.

Bebek bir besine alerjik tepki gösterirse ne yapmalı?

Besini yedikten sonra eğer bebeğin solunumunda zorluk, dudak ve yüzünde şişkinlik, şiddetli kusma ve ishal gibi durumlar gelişirse 112 acil servisi arayarak yardım istenmelidir. Bebek sürekli bir besine karşı onu yedikten sonra alerjik tepki veriyorsa bu konuda bir çocuk alerjisi uzmanına da danışmak faydalı olabilir. Zaten bebeğin hekimi gerek görürse bu konuda bir alerji uzmanına yönlendirecektir. Yapılan testlerde bebeğin hangi besin veya besinlere alerjik reaksiyon gösterdiği belirlenecektir. Dolayısıyla o besini bebeğe vermekten kaçınmak gerekir. Bebeğin alerji duyduğu besinlere karşı bebeğin bakımıyla ilgili olan diğer kişilerin de bilgili olması ve bu besinleri bebekten uzak tutmaları gerekir. Ayrıca bir alerjik reaksiyon durumunda ne yapmaları gerektiği hususunda bilgilendirilmeleri de faydalı olacaktır.

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar