Bakaya kalanlar ve yoklama kaçağı olanlar bedelli askerlik yapabilir mi 2018

Yoklama kaçakları ve bakaya durumunda olanlara uygulanan idari para cezaları ne kadar 2018? Bakaya kalanlar ve yoklama kaçağı olanlar bedelli askerlik yapabilir mi 2018? Detaylar haberimizde..

Bakaya kalanlar ve yoklama kaçağı olanlar bedelli askerlik yapabilir mi 2018
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:58
31 Ekim 2018 Çarşamba 16:01

Askerlik zamanı gelen er adaylarının en çok merak ettiği konulardan biri de yoklama kaçağı ve bakaya kalma durumları. Askerlik zamanı geldiği halde gitmeyenlerin düştükleri yoklama kaçağı ve bakaya kalma durumu nedir, cezası ne kadar? Bakaya kalanlar bedelli askerlik yapabilir mi 2018?

Yoklama kaçağı nedir?

Yoklama zamanı gelmesine rağmen askerlik şubesine gidip muayene olmayan ve askere gitmek için gerekli yasal işlemleri başlatmayan kişiler yoklama kaçağı olarak adlandırılır. Kişinin tecili yoksa yani eğitim yada sağlık gibi geçerli bir mazereti yoksa ve kişi mazereti olmamasına rağmen zamanında askerlik şubesine giderek yoklama işlemlerini yaptırmadıysa bu kişi yoklama kaçağı olarak kabul edilir ve yoklama kaçaklarına uygulanan cezai işlemlere maruz kalır.

Bakaya kalmak nedir?

Bakaya kalmak kısaca askere gitme vaktiniz gelmesine ve her hangi bir tecilinizin bulunmamasına rağmen askerlik yoklamanızı yaptırdıktan sonra askere gitmemeniz anlamına gelmektedir. Kişi vakti gelmesine rağmen askerlik şubesine hiç uğramaz ise önce yoklama kaçağı sonrasında da bakaya olur. Bakaya kalmamak için askerlik vaktiniz geldiğinde tecilli durumda değilseniz askerlik şubesine gitmeli ve askerlik yoklamasını yaptırmalısınız.

2018 bakaya ve yoklama kaçağı cezası ne kadar?

Bakaya cezaları, yoklama süresini ne kadar geciktirdiğine ve kendiliğinden gelen ve zorla yakalanarak getirilen durumuna göre değişiklik göstermektedir.  Örnek olarak 4 aydır yoklama kaçağı olarak gözüken birey 296 TL, 1 yıldır yoklama kaçağı olarak gözüken birisi 890 TL idari para cezası ödemek zorunda kalmaktadır.

Yoklama kaçağı sorgulama nasıl yapılır?

Yoklama kaçağı olup olmadığınızı E-Devlet sistemi üzerinden rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için “https://www.turkiye.gov.tr/ASAL-son-yoklama-bilgi-formu” buradaki bağlantıya giderek E-Devlet şifreniz ve TC kimlik numaranız ile giriş yaptıktan sonra askerlik durumunuzu kolaylıkla görebilirsiniz. Ekranda yoklama kaçağı olup olmadığınızı, eğer yoklama kaçağı iseniz ne kadar süredir yoklama kaçağı olarak gözüktüğünüz yazacaktır.

İlk olarak aşağıda verdiğimiz linke tıklayarak e-Devlet sisteminin ilgili hizmetini açın.

“Kimliğimi şimdi doğrula” butonuna tıklayarak giriş sayfasını açın.

E-devlet şifrenizi ve T.C. kimlik numaranızı yazarak “sisteme giriş yap” butonuna tıklayın.

Dilerseniz internet bankacılığı, mobil imza, elektronik imza, T.C. kimlik kartı seçenekleriyle de sistem girebilirsiniz.

Sisteme giriş yaptıktan sonra karşınıza çıkan uyarıları okuduğunuzu ve bir gün içerisinde maksimum iki kere yeni belge oluşturabileceğinizi onayladığınızı belirten kutucuğu işaretleyerek “devam et” butonuna tıklayın. 

Karşınıza çıkan “sorgulamaya esas bilgiler” bölümündeki bilgilerin size ait olduğunu onaylıyorsanız “yeni belge oluştur” yazısına tıklayabilirsiniz. Asker kaçağı olup olmadığınız açılan sayfadaki belgeden öğrenebilirsiniz. Eğer belirtilen tarih henüz gelmediyse bir kaçaklık durumu söz konusu değildir.

Yoklama kaçağı ve bakaya kalma cezası nereye ödenir?

Askerlik cezaları vergi dairelerinden ödenmektedir. Vergi dairelerinde cezalarınızı 4’e kadar taksitlendirme şansınız da bulunmaktadır.

Yoklama kaçağı ve bakaya cezaları ödenmezse ne olur?

Kesinleşmiş olup (itiraz edilmemesi, ortadan kaldırılmaması sonucunda) süresi içerisinde ödenmeyen idari para cezaları Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Kanunu’na göre tahsil edilmektedir. Bu usulde para cezası borcu vergi dairesine intikal etmekte, kişi ömür boyu takip edilmekte, alacağın tahsili için maaş haczi, taşınır, taşınmaz haczi, banka ve sair kurumlardaki alacakların, mevduatların haczi gibi her türlü yöntem, bir icra dosyası bulunmadan yürütülebilmektedir. Dolayısıyla böyle bir borcun tahsil edilememesi, sona ermesi, takipten vazgeçilmesi gibi bir ihtimal yok denecek kadar azdır.

Bakaya kalanlar ve yoklama kaçağı olanlar bedelli askerlik yapabilir mi 2018

Yoklama kaçağı ve bakayaların, bedelli başvurusu yapana kadar yakalanmamaları gerekiyor. Bu durumdakilere, Genel Bilgi Toplama sisteminde ‘'Arama kaydı'' bulunduğu için, yakalandıkları taktirde ‘'15 gün içinde askerlik şubesine başvuracaklarına'' ilişkin bir tutanak imzalatılıyor ve serbest bırakılıyorlar. Tutanağı imzalayıp askerlik şubesine başvurmadıkları taktirde 2. yakalanışlarında polis tarafından şubeye teslim ediliyorlar. Yasanın önümüzdeki birkaç gün içinde onaylanacağı ve başvurular da kısa süre içinde alınmaya başlayacağı için, 25 ve daha büyük yaştaki yoklama kaçağı ve bakayalar da müracaatlarını yaparak yakalanma korkusundan ve kaçak durumda olmaktan kurtulacaklar.

Bakaya ve yoklama kaçağı durumunda olanlar eskiden yakalandığı yerde askere alınırdı. Bu yönetmelik değişti. Şimdi, kimlik kontrolü yapılan aramalarda polis bir tutanak tutup imzalatıyor ve 15 gün içinde askerlik şubesine gidip işlemlerinizi yapmanızı istiyor. 15 gün içinde teslim askerlik şubesine gitmezseniz, yeniden yakalandığınızda para cezanız katlanıyor. Cumhurbaşkanı tarafından Bedelli Askerlik Yasası onaylanıp, Resmi Gazete’de yayınlanması halinde yürürlüğe girmiş sayılacak. Bedelli için başvurup, 15 bin lirayı ödedikten sonra para cezanız ne olusa olsun siliniyor.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar