için kaldı

Hangi renk antifriz hangi araçlar için uygundur?

Kış aylarının gelmesiyle birlikte araçlarda antifriz bakımının da yapılması gerekiyor. Peki ya araçlarda antifriz bakımı nasıl yapılır? Hangi renk antifriz hangi araçlar için uygundur?

Hangi renk antifriz hangi araçlar için uygundur?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:59
8 Aralık 2018 Cumartesi 08:34

Araç sıvılarından biri olan antifriz kış aylarında araçların olmazsa olmazları arasında. Soğuk havada araçların donmasını engelleyen antifrizi mercek altına aldık. Araçlarda antifriz bakımı nasıl yapılır? Hangi renk antifriz hangi araçlar için uygundur? Detaylar haberimizde.

Araç sıvılarından biri olan antifriz, “soğutucu” veya “donma karşıtı” olarak bilinse de motorda donmayı önlediği kadar fazla sıcaklığı da engeller.

Antifriz nedir?

Antifriz, bir alkol çeşididir ve alkol renksizdir. Piyasadaki antifrizlerin renkli ve bu renklerin birbirinden farklı olmasının nedeni ise herhangi bir sızıntı durumu olduğunda sudan ayırt edilmesini sağlamaktır. Ayrıca hangi tip ürünü kullandığınızı bilmeniz de antifriz renklerinin çeşitli olmasıyla daha kolay hale gelir. Özetle antifriz aslında şeffaftır. Fakat üreticiler, antifrizlerin ayırt edici olması için renk eklerler.

Antifriz araçlara nasıl fayda sağlar?

-Soğutmaya katkıda bulunur.

-Motorun hararet yapmasını önler ve motorun ömrünü uzatır.

-Aşındırıcı maddelerin oluşumunu engeller.

-Motor soğutma suyunun donma noktasını düşürür, soğuk mevsimlerde motorun zarar görmesinin önüne geçer.

-Sirkülasyon pompasının verimliliğini artırır.

Araçlara antifriz nasıl eklenir?

Radyatör suyuna antifriz eklerken adım adım yapmanız gerekenler;

Öncelikle otomobilinizin soğuduğundan emin olun.

Aracınızın kaputunu açın ve ızgara şeklindeki radyatörü bulun.

Radyatör ve yedek su kapağını açın.

Radyatörün altında yer alan tahliye kapağını açın ve tüm suyu boşaltın.

Su boşalttıktan sonra radyatör kapağını sıkıca kapatın.

Antifrizi yavaşça radyatörün içene dökün.

Antifrizin üzerine saf su ekleyin.

Radyatör tamamıyla dolduğunda aracınızı çalıştırın.

Motorun çalışmasıyla bir miktar su kaybı olacaktır. Su, normal seviyeye gelinceye dek ekleme yapın.

Radyatör kapağını kapatın.

Araçların antifriz kontrolü nasıl yapılır?

Aracınızda kullandığınız antifriz yaşadığınız iklim koşullarına uygun mu? Öğrenmek için bomemetre de denilen antifriz ölçer yardımıyla donma derecesini öğrenebilir ya da servisten yardım alabilirsiniz.

Antifriz fiyatları nelerdir?

Antifrizler genellikle 3 litrelik ambalajlar halinde satılıyor ve fiyatları 20 TL ila 30 TL arasında değişiyor.

Araçlar için antifriz seçimi nasıl yapılır?

Antifriz seçiminde ürünün renginden çok tipine dikkat etmeniz gerekir. Çünkü firmalar antifrize daha sonradan renk ekleyerek aslında sizin ihtiyacınız olan antifriz tipini değiştirebiliyorlar. Ya da iki farklı markanın yeşil antifrizi aynı özelliklere sahip olmayabiliyor. Yurt dışında antifriz standartları sıkı kurallarla belirlenmiş olsa da ülkemizde antifriz fiyatlarını düşürmek için bazı firmalar yanıltıcı ürünleri piyasaya sürebiliyorlar.

İnorganik Antifriz (IAT-Inornagic Acid Technology)

Genellikle açık parlak yeşil renktedir.

Fosfat (demir koruyucu) ve silikat (alüminyum koruyucu) içerir.

Demir motor bloku, alüminyum sirkülasyon pompası, silindir kapağı ve soğutma sıvısının geçtiği parçaların olduğu araçlarda korozyonu önler.

Ortalama ömrü 40.000-50.000 km, 2 yıldır.

Organik Antifriz (OAT-Organic Acid Technology)

Turuncu, pembe, koyu yeşil başta olmak üzere birçok farklı renkte olabilir.

2-EHA asit ve bazı organik asitler içerir.

Fosfat ve silikat içermediğinden inorganik antifriz kadar güçlü korozyon koruması sağlayamaz.

Motora geç nüfuz eder ama uzun süre koruma sağlar.

Ortalama ömrü 200.000 km, 5 yıldır.

Hibrit Organik Antifriz (HOAT-Hybrid Organic Acid Technology)

Organik ve inorganik antifrizlerin karışımıdır.

Sarı ve turuncu başta olmak üzere kırmızı ve pembe renkte de olabilir.

Nitritli Organik Antifriz (NOAT-Nitrited Organic Acid Technology)

Genellikle kırmızı ve koyu pembe renklidir.

Organik antifrize nitrit ve molibden gibi bileşenlerin eklenmesiyle üretilir.

Ömrü 1 milyon km’ye kadar çıkabilir.

Diğer antifrizlere göre daha pahalıdır.

Daha çok iş makinelerinde ve kısa sürede çok yol olan büyük araçlarda kullanılır.

Hangi renk antifriz hangi araçlar için uygundur?

En çok kullanılan, en iyi antifriz olarak bilinen kırmızı antifrizin özellikleri:

Daha düşük donma noktasına sahiptir. · Kış mevsiminin sert geçtiği bölgelerde daha çok tercih edilir. · Dizel motorlu ve LPG’li araçlar için özellikle tavsiye edilir. Japonya’da üretilen otomobillerde genellikle kırmızı renkte antifriz kullanılıyor. Avrupa ve Uzak Doğu menşeli otomobillerde genellikle mavi ya da kırmızı, Amerikan menşeli otomobillerde ise yeşil ya da turuncu antifriz tercih ediliyor. Mavi antifriz, klasik üretim teknolojili inhibitör eklenerek üretilmiş ve mavi renkle renklendirilmiş; kırmızı antifriz ise organik üretim teknolojili inhibitör eklenerek üretilmiş ve kırmızı renk ile renklendirilmiştir.

Organik inhibitör eklenerek üretilen kırmızı antifrizin mavi antifrize oranla üç kat daha uzun ömürlü olduğu bilinir. Fakat aracınızın markası, modeli ve üretim yılı da renk seçiminde etkilidir. Örneğin; daha etkili temizleme sağlayan kırmızı antifrizi yaşlı bir otomobile koyduğunuzda yerleşmiş kirleri güçlü bir şekilde atacak, radyatörde açılmalara ve delinmelere sebep olacaktır. Yeşil antifrizler genellikle inorganik inhibitör eklenerek üretiliyor ve yeşil renk ile renklendiriliyor. Bu yüzden kırmızı antifriz, daha güçlü bir etkiye sahiptir.

Antifriz satın almadan önce daha önce kullandığınız antifrizin özelliklerini de dikkate almalısınız. Çünkü yeni antifrizin koruyucu özelliklerini kaybetmemesi için eski antifriz ile karıştırılması önerilmiyor. Özellikle organik ve inorganik antifrizleri birbiriyle karıştırmamaya özen göstermeniz gerekiyor. Aracınızın kullanım kılavuzunda yer alan, otomobil üreticinizin önerdiği antifriz çeşidini seçmeye özen göstermelisiniz. Arabanızın motorunu oluşturan parçaların hangi malzemeden üretildiğini bilirseniz antifriz seçimini de buna uygun yapabilirsiniz. Örneğin günümüzdeki araçların motorlarında genellikle alüminyum kullanılıyor. Bu yüzden silikat içeren hibrit tipteki antifrizler ve organik antifrizler daha çok tercih ediliyor.

Su ile karıştırılarak kullanılan antifrizlerin donma derecesinde suyun sertliği de etkili oluyor. Yaşadığınız yerde suyun sertlik derecesi düşükse ve otomobilinizi sık kullanıyorsanız genellikle yeşil renge sahip, inorganik ve uygun fiyatlı antifrizleri tercih etmenizde de bir sakınca olmadığını da bilmelisiniz. Aracınızı sık kullanmıyorsanız ve antifrize eklediğiniz suyun sertlik seviyesi yüksekse pembe ve kırmızı renkli hibrit/organik antifrizler sizin için daha uygun bir tercih olacaktır. Sağlık açısından değerlendirildiğinde ise mavi renkli antifrizler daha sağlıklı oluşları ile biliniyor. Gıda ve canlılar ile temasın yoğun olduğu sektörlerde tercih ediliyor.

Dizel araçlarda antifriz kullanım şekli

Dizel araçlarda antifriz kullanırken dikkat etmeniz gereken en önemli husus yakıt deposuna önce dizel antifrizin sonra yakıtın eklenmesidir. Uygun karışım oranı, 300 ml antifriz ile 40-60 litre motorinin karışımı ile elde edilmektedir. Eğer deponuz dolu ise ve acilen antifriz eklemek durumunda iseniz araçlar birkaç kilometre hareket ettikten sonra antifrizi eklemelisiniz. Özellikle uzun yolculuklar öncesinde bu katkıyı kullanmanız yakıt performansınızı artıracağından tasarruflu bir kullanım sağlayacaktır.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar