Apple'ın yayınladığı Mevlana filmi izle, Apple'ın Mevlana filmi

Apple Şeb-i Arus haftası dolayısıyla bir mevlana filmi yayınladı. Oldukça beğeni toplayan Apple'ın Mevlana videosu kısa sürede milyonlarca kez izlendi.

Apple'ın yayınladığı Mevlana filmi izle, Apple'ın Mevlana filmi
Son Güncelleme: 14 Şubat 2020 Cuma 12:16
14 Aralık 2018 Cuma 20:54

Apple Şeb-i Arus haftası nedeniyle sosyal medya hesaplarından Mevlana'yı anlatan kısa bir video paylaştı. Tüm dünyadan milyonlarca takipçiye sahip sosyal medya hesaplarından Mevlana'yı anlatan kısa bir video paylaşan Apple'ın paylaşımı kısa sürede milyonlarca kez izlendi. Mevlana'nın tanıtımı açısından da son derece önemli bir paylaşım olması da ayrıca değerli bir detay...

Apple Neden Mevlana'yı Paylaştı?

Mevlana'nın ölüm yıl dönümü vesilesiyle gerçekleştirilen anma programları her yıl 7 - 16 Aralık tarihleri arasında Konya başta olmak üzere tüm dünyada çeşitli etkinliklere gerçekleştiriliyor. Dünyaca ünlü teknoloji firması Apple da Mevlana'nın ölüm yıldönümü anısına sosyal medya hesaplarından Mevlana'yı anlatan bir kısa video paylaştı. 

İŞTE APPLE'IN PAYLAŞTIĞI MEVLANA VİDEOSU

MEVLANA KİMDİR?

Mevlana Celaleddin Rumi hoşgörü ve barışın sembolüdür. Yüzyıllarca süregelen bir hoşgörünün öncüsüdür ve din bilginidir. Asıl ismi Muhammed Celaleddindir. Mevlana ismi efendimiz anlamına gelmektedir. Mevlana'nın Rumi olarak bilinmesi geçmiş yüzyıllarda Diyarı Rum olan Anadolu' nun vilayetinden Konya' da uzun süre ikamet etmesidir.

Hayatının uzun bir bölümünü orada geçirmiştir ve türbesi de Konyadadır. Mevlana' nın doğum yeri 1207 yılında Afganistan' ın Belh şehridir. Anadolu' nun en bilinen evliyalarından olan Mevlana Hazretleri Şems-i tebrizi ile yakın dostluk kurmuştur. Annesi Belh emiri Rükneddinin kızı Mümine Hatundur. Babası Belh şehrinin ileri gelen bilginlerinden olup, bilginlerin sultanı unvanını almış olan Hüseyin Hatibi oğlu Bahaeddin Veleddir. Babası Sultanü-l Ulema Bahaeddin Veled bazı siyasi olayların ve yaklaşmakta olan Moğol istilasının nedeniyle Belh şehrinden ayrılmak zorunda kalmıştır. Öncelikle Nişabura gitmişler, orada Mutasavvıf Ferüddin Attar ile karşılaşmışlardır.

Mevlana hazretleri küçük yaşına rağmen, mutasavvıf Ferüddin Attarın ilgisini çekmiştir. Şems tebrizi ile 15 Kasım 1244 yılında karşılaşmıştır. Yüce gönüllü, güzel fikirli olan Mevlana hazretleri, Şems tebrizi ile tanışmasının bir soru ile başladığı bazı kaynaklarda açıkça belirtilmiştir. İlk karşılaşmalarında Şems' in Mevlana' ya Bayezid' i Bistami ile Hz. Peygamberi kıyaslayan bir soru sorulduğunda Mevlana' nın vermiş olduğu cevabı çok beğenerek Mevlana ile kucaklaştığı belirtilmiştir. Mevlanın hayatında en önemli bir yere sahip olan Şems tebrizi, Mevlana için dönüm noktası olmuştur. Aslına bakılırsa Mevlana Şems Tebrizi, Şems Tebrizi Mevlana ayrı kullanılmamaktadır. o kadar bütünleşmiş ve birbirinden ayrı düşünülemeyen iki ayrı hoşgörü timsali. mevlana_kimdir_hakkinda_bilgiBeraberlikleri uzun sürmesi ve Şems aniden vefat etti. Mevlana ise bu terk edilişin ardından uzun süre inzivaya çekilip Selahaddin Zerkubi ve Hüsameddin Çelebi ile yakınlık kurmaya başladılar. Mevlana Hazretleri 17 Aralık 1273 günü Hakkın rahmetine kavuşmuştur. Hoşgörünün simgesi olan Mevlanayı anlatmak için satırlar da kelimelere de kifayetsiz kalacaktır. Fakat onun güzel ve ruhumuzu yakan sözleri her zaman kulaklarımızdadır.

ŞEB-İ ARUS NEDİR?

Şeb-i Arus, Türkçe: Düğün Gecesi, Mevlevilikte Mevlânâ Celaleddin-i Rumi'nin öldüğü gecedir. Mevlana Celaleddin Rumi, bu geceyi Rabb'ine, sevgiliye kavuşma gecesi olarak düşündüğü Düğün Gecesi olarak adlandırır.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar