Amniyotik bant nedir, hastalık mıdır, nasıl anlaşılır?

Geçtiğimiz günlerde haberlere konu olan amniyotik bant olayı merak konusu oldu. Uzmanların hastalık olduğunu açıkladığı amniyotik bant hastalığı nedir, nasıl anlaşılır, gebelerde mi görülür, bebeğe zarar verir mi?

Amniyotik bant nedir, hastalık mıdır, nasıl anlaşılır?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:59
4 Aralık 2018 Salı 13:34

Haberlere ilginç bir şekilde konu olan hastalığın adı amniyotik bant sendromu. 'Karnında amniyotik bant unutulduğu' için isyan eden anne tartışma konusu olan amniyotik bant hastalığının ne olduğu araştırılmaya başladı.

Birçok ulusal kanalda yayınlanan ‘anne karnında unutulan “amniyotik bant” haberi doktorlar arasında şaşkınlık ve infial yarattı. Haberde, devlet hastanesinde ‘doktor ihmali nedeniyle karnında bant unutulan’ bir anneyi izledik. Nisan 2017’de sezaryen ameliyatı olduğunu söyleyen anne adayı Sultan Karabıyık, ‘karnında unutulan şerit bant’ nedeniyle çok ağrısı olduğunu, bantın kendisini sıktığını ve çocuğunu aldırmak zorunda kalacağını anlatıyor, doktorlara isyan ediyordu.

Doktorlar ‘anne karnında doktorlar tarafından unutulan bir tıbbi malzeme’ gibi sunulan amniyotik bandın esasında bu durumla yakından uzaktan ilgisi olmadığını açıkladı. Amniyotik bandın tıbbi bir malzeme değil, anne karnındaki bebeğe konulan bir teşhis.

Amniyotik bant nedir?

Amniyotik bandın tıbbi tanımını şöyle yapılıyor: Doğuştan var olan ve nedeni henüz bilinmeyen, muhtemelen anne karnında bebeği besleyen plasenta adlı yapının yapışıklıklarının zarının bebeğe yapışması. Ultrason sonuçlarına göre eğer çocuğun gerçekten yaşamasına engel olacak bir olay varsa ya da ileride ciddi bir sorun çıkaracaksa, aileye bununla ilgili bilgi verilir. İleri tetkiklerle bebeğin ne kadar etkilendiği tespit edilip alınmasını gerektirecek kadar sorun varsa, bu durum aileye anlatılarak bebeğin alınması teklif edilir. Yani bu sayede engelli bir çocuğa sahip olma ihtimali baştan aileye söylenmiş ve kadın aslında korunmuş olur.

Amniyotik bant sendromu nedir?

Bebeğin yaşadığı bölgede, amniotik (zar) olması ve bu zarın bebeğin el, ayak parmaklarına veya bebeğin baş bölgesine dolanması veya yapışması durumuna, amniotik bant sendromu denir. Bu durumun varlığı halinde, bebekte el ve ayakta kopmalarına veya ilerlemesi halinde bebeğin ölmesine dahi sebep olabilmektedir. Anne karnında gelişimine devam eden bebeğin, zarında yırtılma ve yapışma diye de ifade edilen bir durumdur. Bu durumdan en fazla etkilenen bölge, ellerdir. Daha çok, 2.3.4. parmakların etkilenmesi ile karşılaşılmaktadır.

Amniyotik bant sendromunun görülme olasılığı nedir?

Bu vakanın görülme sıklığı, 1200 ila 15000 doğumda birdir. Gelişimi neden olduğu ile ilgili kesin bir bilgi şuan için mevcut değildir. Ancak öne sürülen sebepleri bulunmaktadır. Ancak bu sayılan sebeplerden hiçbirisi, bütün vakaları açıklamaya yetmemektedir.

Amniyotik bant sendromu ne zaman olur?

Zarlarda ortaya çıkan yırtık, hamilelik döneminin 4. Haftası ile 18. Haftası arasında olmaktadır. Ancak bebeğin zarlarında bu yıktığın sebep olduğu bilinmemektedir. Yalnızca bir ehller danlos ve osteogenezis imperfecta gibi metabolik hastalıklarda beraber görülebilmektedir.

Amniyotik bant neden oluşmaktadır?

Amniyotik bant oluşması ile ilgili ifade edilen görüşlerin büyük bir kısmı, hamilelik dönemi içerisinde daha çok erken evrelerde herhangi bir sebepten dolayı amniyon zarının parçalanarak uzantılarının bebeğe dolanması ve daha sonrasında amniyon zarının kendini onarması ile beraber, bebekte sanki o bölgelerde lastik takılmış gibi boğumlanmalar yapması şeklinde gözlenmektedir. Büyük bir çoğunluğun, bu konu da ki inanışı bu yönde olsa dahi, şuan için teori evresindedir ve bu konuda ile ilgili gerekli klinik çalışmalara devam etmektedir.

Amniyotik bant sendromu bebekte ne gibi problemlere sebebiyet verir?

Bebeklerin bacaklarında ve kollarında ödemlerin meydana gelmesine, daha çok kol ve bacakların haricinde, fetal bölgelerin tamamı ile yok olmasına kadar uzanan doğum sorunlarına neden olabilir. Amniyon zarında meydana gelen band, fetal bölgelerin dokularını sımsıkı bir şekilde sarıp, kan ve oksijen akışının engellenmesine sebep olur. Kan ve oksijen akışı kesilen vücut uzvunun hareket özelliği de azalır. Sonuç itibari ile amniyotik bandın görüldüğü yerden, sonraki kısımlarda gelişim olumsuz açıdan etkilenir ve durur. Bu konu ile ilgili bir örnek vermemiz gerekir ise; bandın bebeğin bilek bölgesine dolanması halinde, dolanmanın şiddetine göre bebeğin bilek bölgesinden sonrası hiçbir şekilde gelişme göstermez, veya o bölge de deforme oluşur. En kötü durumlardan birisi de, amniyotik bandın bebeğin boynuna dolanma durumudur. Bu durumun gerçekleşmesi halinde, bebek hayatını kaybedebilir.

Amniyotik bant oluşumunun bebeğe zararları nelerdir?

Bandın, anne karnında ki bebeğin eline veya bacak bölgesine dolanması neticesinde, aynen kangrende olduğu gibi sıkılan bölgenin devamında yetersiz oksijen taşınımı ve kan akımı ile ilgili olarak, işlev kaybetme ve tamamı ile parçalanmasına rastlanabilir. İlgili bölgelerde derin boğumlanmalar meydana gelebilir. Yapışık parmak gelişimi ile karşılaşılabilir.

Amniyotik bantın tedavisi mümkün müdür?

Amniyotik bant oluşumuna oldukça fazla rastlanmaktadır. Amniyotik bant sendromu ile karşılaşan bebeklerin büyük bir geneli, sorunsuz bir şekilde dünyaya gelmektedir. Ancak bazı durumlarda doğumun gerçekleşmesinin ardından, bu bantların kesilmesi için cerrahi operasyona ihtiyaç duyulabilir. Daha ileri vakalarda ise, hamileliğin sonlandırılması uygun bulunmaktadır. Bunu kabul etmeyen annelere de, rahimde gelişimine devam eden bebeğe cerrahi müdahale yapılabilmektedir. Bu sendroma maruz kalmış bebek için yapılması gereken çok fazla bir şey bulunmaz. Amniyotik bantların kalın olması ile bebek bu durumdan ciddi anlamda etkileniyor ise, hamileliğin sonlandırılması düşünülebilir. Bantların küçük ve hafif olması halinde ise, doğumun beklenmesinde bir sakınca görülmez.

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar