Bosna Hersek'in Bilge Kralı: Aliya İzetbegoviç tüm dünyada anılıyor

Bosna Hersek’e bağımsızlık yolunda liderlik eden,  bağımsız Bosna Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç’in bugün 16. ölüm yıl dönümü. Birçok insan Aliya İzzetbegoviç kimdir, sözleri gibi konuları araştırıyor.

Bosna Hersek'in Bilge Kralı: Aliya İzetbegoviç tüm dünyada anılıyor
Son Güncelleme: 19 Ekim 2019 Cumartesi 13:44
19 Ekim 2019 Cumartesi 13:33

Bosna Hersek’e bağımsızlık yolunda liderlik eden,  Bağımsız Bosna Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç’in bugün 16. ölüm yıl dönümü. Halkını kenetleyerek en zor dönemlerde Bosna Hersek’i yeniden ayağa kaldıran İzzetbegoviç, yaşadığı tüm zorluklara rağmen halkına bağımsız bir devlet bırakmayı başaran bir dünya lideri olarak anılıyor. Azonceolducom'dan Nezih Akkuş Aliya İzzetbegoviç'in hayatını, kimdir sorusunu ve sözlerini derledi. 

1970 yılında kaleme aldığı "İslam Deklarasyonu" isimli bildiriyle İslami düşüncenin yeni çağda nasıl canlandırılıp yaygınlaştırılacağını ilan eden ve derin bilgi birikiminden dolayı “Bilge Kral” olarak anılan İzzet Begoviç ölümünün 16. yıl dönümünde başta ülkesi Bosna Hersek olmak üzere tüm dünyada anılıyor.

"Kur'an edebiyat değil, hayattır; dolayısıyla O'na bir düşünce tarzı değil, bir yaşama tarzı olarak bakılmalıdır.”  ve "Din hurafeleri yok etmezse, hurafeler dini yok eder." sözleriyle de hatırlanan Bilge Kral İzzetbegoviç, saygı ve özlemle tüm dünyada anılmaya devam ediyor.

Aliya İzzetbegoviç Kimdir?

Bosna Hersek'in Bosanski Şamats şehrinde 1925'te doğan İzzetbegoviç, İkinci Dünya Savaşı boyunca faşist ideolojiye, sonrasında ise komünist ideolojiye karşı mücadele verdi. Boşnaklar'ı biyolojik ve manevi soykırımdan korumak için kurulan Mladi Müslümani (Genç Müslümanlar) isimli yapıda yer aldı. Halkı için verdiği mücadele sırasında tutuklanan Aliya İzzetbegoviç, 1988 yılının sonunda Yugoslavya hükümetinin tanıdığı aftan yararlanarak serbest bırakıldı. 

Ülkedeki en güçlü Boşnak partilerden olan Demokratik Eylem Partisi'ni (SDA) 1990'da kuran İzzetbegoviç, Bosna'da 1992-1995 yılları arasındaki savaşta da halkına önderlik etti. Savaşı bitiren Dayton Antlaşması'nı 21 Kasım 1995 tarihinde imzalayan İzzetbegoviç, bu anlaşmayla halkına uluslararası arenada tanınan bir devlet ve bayrak bıraktı.

Rahatsızlığı nedeniyle Ekim 2000'de devlet başkanlığı görevinden çekilen Aliya İzzetbegoviç, 19 Ekim 2003'te hayata gözlerini yumdu.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar