için kaldı

Menülerde alerjeni maddesi nedir? Alerjen madde içeren besinler neler?

Menülerde bundan böyle alerjeni maddesinin koyulması zorunlu hale geldi. Peki ya menülerde alerjeni maddesi nedir, neden zorunlu oldu?

Menülerde alerjeni maddesi nedir? Alerjen madde içeren besinler neler?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:59
17 Kasım 2018 Cumartesi 14:11

Lokanta, restoran ve kafe gibi gıda işletmelerinin menülerinde artık alerjeni maddesi zorunlu hale geliyor.  Yani lokanta, restoran ve kafe gibi toplu yemek sunan mekânlar artık menülerinde yemeklerin alerjik madde içerip içermediğini yazmak zorunda. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın getirdiği düzenlemeye uymayanlara 2019 yılından itibaren ceza kesilecek. Alerjeni maddesi nedir? Alerjeni maddesi koymamanın cezası nedir? Menülerde neden alerjeni maddesi zorunlu hale getiriliyor?

Tarım ve Orman Bakanlığı lokanta, restoran ve kafe gibi toplu tüketim yerlerindeki menülerde, tüketicilere sunulan gıdanın adının yanında, alerjen bileşenlerinin belirtilmesini zorunlu hale getirdi. Bakanlık bu bileşenleri müşteriye sunmayan yerlere de 2019 yılı sonu itibarıyla ceza kesecek.

Alerjen nedir? Alerjen madde ne anlama gelir?

Alerjik reaksiyona neden olan bir maddeye alerjen denir. Alerjenler yiyecek, içecek veya çevrede bulunabilir. Birçok alerjen zararsızdır ve çoğu insanı etkilemez. Kişinin polen gibi bir maddeye karşı alerjisi varsa, bağışıklık sistemi maddeye yabancı ve zararlı gibi tepki verir ve onu yok etmeye çalışır.

Alerjen içeren bileşenler nelerdir?

Tarım ve Orman Bakanlığı 2019 Yılı Bütçe Sunum kitapçığında yer alan ayrıntılara göre alerjen bileşenler arasında;

Gluten içeren gıdalar, kabuklular ve ürünleri, yumurta ve ürünleri, balık ve balık ürünleri, yerfıstığı ve ürünleri, soya fasulyesi ve ürünleri, süt ve süt ürünleri, sert kabuklu meyveler, kereviz ve ürünleri, hardal ve ürünleri, susam tohumu ve ürünleri, kükürt dioksit ve sülfitler, acı bakla ve ürünleri, yumuşakçalar ve ürünleri yer alıyor. Ayrıca gıdanın bileşiminde etil alkol ve domuzdan elde edilen madde bulunması durumunda da aynı şekilde tüketiciler net olarak bilgilendirilecek. Bu bilgiler tüketicilerin kolayca görebileceği şekilde menüler, yazı tahtaları, broşür benzeri araçlar vasıtasıyla tüketiciye sunulacak.

En sık görülen alerjenler nelerdir?

Potansiyel alerjenler hemen hemen her yerde görülebilir. Herhangi bir yiyecek teorik olarak alerjiye neden olabilir. Gıdaya özgü bileşenler (buğdayda bulunan protein ve glüten gibi) alerjik reaksiyonları da tetikleyebilir.

Alerjiye neden olan yiyecekler neler?

Yumurtalar, özellikle yumurta beyazı – Balık – Süt – Fındık – Yer fıstığı – Buğday – Soya – Kabuklu deniz canlıları Diğer alerjenler şunlardır: – Kedi dışkısında bulunan bir protein, toz akarı dışkısı, yün, kürk, kertenkele veya deri pulları, ayrıca Fel d 1 gibi hayvansal materyaller – Penisilin, salisilatlar ve sülfonamidler gibi ilaçlar – Mısır, kereviz, balkabağı, susam ve fasulye gibi besinler – Eşek arısı ve arı sokması zehiri, sivrisinek sokması ve ateş karıncaları gibi böcek sokmaları. – At sinekleri, kara sinekler, pire ve böceklerin böcek ısırıkları – Hamamböceği, caddis ve göl sinekleri, midge ve güveler – Ot, ağaç ve yabani otlardaki bitki poleni – Ev kimyasalları – Nikel, kobalt, krom ve çinko gibi metaller – Lateks

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar