21 Haziran yaz gündönümü nedir, özellikleri nelerdir? Gündönümü tarihleri

21 Haziran denildiğinde akla ilk gelen bilgilerden biri en uzun gündüz olması. Peki ya 21 Haziran yaz gündönümü nedir, özellikleri nelerdir? Gündönümü tarihleri

21 Haziran yaz gündönümü nedir, özellikleri nelerdir? Gündönümü tarihleri
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:54
21 Haziran 2018 Perşembe 08:20

21 Haziran yaz gündönümü günün en çok aratılanları arasında yer aldı. Her yıl sosyal medyada yer alan 21 Haziran yaz gündönümü hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.

21 Haziran Yaz Gündönümü Nedir?

Yaz gündönümü veya yaz gün dönümü güneş ışıklarının Yengeç Dönencesi'ne yılda bir kez (yaklaşık 21 Haziran'da) dik geldiği andır. Yaz gündönümü tarihi olan 21 Haziran, Kuzey Yarımküre’de en uzun gündüz ve en kısa gecenin yaşandığı gün olurken, kuzeye gidildikçe gündüz süresi de uzuyor. Bu tarih bazı ülkelerde kuzey yarıkürede yazın, güney yarıkürede kışın başlangıcı sayılıyor. Bununla beraber bazı ülkelerde de yazın veya kışın tam ortası kabul ediliyor.

Dünyanın şekli ve güneşe olan konumu itibari ile 21 Haziran yaz gündönümü yarın yeniden yaşanacak. Yarım kürelere göre gece gündüz süresinin ve mevsim değişikliklerinin yaşandığı gün olarak bilinen 21 Haziran yaz gündönümü, güneş ışıklarının açısındaki değişikliğin yaşandığı gün olarak da belirtilir.

21 Haziran Yaz Gündönümünde Neler Oluyor?

En uzun gün sadece Kuzey yarımküreyi değil, aynı zamanda güney yarımküreyi de etkilemektedir. Bu tarihte Güney Yarımkürede kış başlamaktadır. Güney yarımküre de en uzun gece en kısa gündüz yaşanmaktadır. Ayrıca aydınlanma çemberi Güney Kutup Dairesi'ni teğet geçerken güneş ışınlarını yıl içerisinde alabileceği en dar açı ile almaktadır. Bu tarihten sonra Oğlak Dönencesi'nin güneyinde en uzun gölge yaşanmaktadır ve gölge boyları kısalır.

Sadece kış ve yaz olarak kabul edilmez bu tarih bazı ülkelerde yazın ya da kışın ortası olarak da kabul edilmektedir. Aynı zamanda kutup dairesinde 24 saat gündüz yaşanırken, Güney'de ise 24 saat gece yaşanmaktadır. Yaz Gündönümü'nde saat 12 olduğunda güneş dik bir açıyla gelir ve yengeç dönencesinde gölge boyu sıfır olur. 21 Haziran'da en uzun gece Sinop'ta yaşanırken, 21 Aralık'ta Hatay'da en uzun gündüz yaşanır.

Gündönümü tarihleri nelerdir?

21 Mart: Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz kuzey yarım kürede ilkbahar başlar.

21 Haziran: En uzun gündüz, en kısa gece. Yaz mevsimi başlar (Kuzey yarım kürede)

23 Eylül: Gece ve gündüz eşit olur. Yaz biter, sonbahar başlar. (Kuzey yarım kürede)

21 Aralık: En uzun gece, en kısa gündüz. Kış mevsiminin başlangıcı. (Kuzey yarım kürede)

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar