Türk Siri Yelda Uğurlu kimdir, 'Türk Siri' davasını kim kazandı? Apple sesi izinsiz mi kullandı?

3 yıldır kullanılan Siri uygulamasında sesinin izinsiz kullanıldığı iddia eden Yelda Uğurlu, dünyaca ünlü Apple şirketi ile davalık oldu. 'Sesimi izinsiz kullandılar' diyen Uğurlu'nun iddiası için mahkeme son sözü söyledi.

Türk Siri Yelda Uğurlu kimdir, 'Türk Siri' davasını kim kazandı? Apple sesi izinsiz mi kullandı?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
14 Mayıs 2018 Pazartesi 10:48

TÜRKÇE SİRİ'Yİ KİM SESLENDİRİYOR?

Radyocu ve seslendirme sanatçısı Yelda Uğurlu, iradesi yanıltılarak, Nuance Comunications firmasıyla 13 Haziran 2011’de “İngilizce” bir sözleşme imzaladı. Ardından stüdyoya girerek, kendisinden istenen metinleri okudu ve sesini kaydettirdi.

İddiaya göre, Uğurlu’ya kayıt altına alınan seslerinin “toplu taşıma anonslarında” kullanılacağı belirtildi. Ancak firmanın Apple’a sattığı kayıtlar, popüler yapay zekâ uygulaması Siri’nin Türkçe sesi olarak kullanılmaya başlandı.

Gazete Habertürk’ten Hayati Arıgan’ın haberine göre; Sesinin dijital olarak işlenip yaygın bir şekilde ticari amaçlı kullanılmasına onay vermediğini belirten Uğurlu, firmaya dava açtı ve sesinin kullanımının sonlandırılmasını istedi. Davayı sonuçlandıran mahkeme, Siri’deki sesin Yelda Uğurlu’ya ait olduğunu onayladı ancak sanatçının firmayla imzaladığı sözleşme nedeniyle sesinin Apple tarafından kullanılabileceğine hükmetti.

İLK SİRİ KİMDİR?
Milyonlarca iPhone ve iPad'lerdeki sesli komut uygulaması Siri, 2011 yılında iPhone ile çıktı. Türkçe Siri çıkana kadar Türkler Susan Bennett ile İngilizce konuştu. Bennett da Siri için kayıt yaptığından habersizdi. “Ses kaydı yapılırken ne için yaptığımı bilmiyordum. 2011'de yeni iPhone çıktığında arkadaşlarım sesimin Siri'ye çok benzediğini söyleyince öğrendim” diyen Bennett, kendisinin gerçek Siri olduğunu ispatlamak için çok çaba harcamış.

Türkçe Siri güncellemesi nedir?

Apple, özellikle Türkiye'deki iPhone kullanıcılarının merakla beklediği yeni iOS sürümünü kullanıma sundu.

iOS işletim sistemi için tasarlanmış olan kişisel akıllı asistan Siri, kullanıcıların sesli komutlarla akıllı cihazlarını yönlendirmesine imkan veriyor.

iOS 8.3 ile Apple’ın iPad ve iPhone modelleri için geliştirdiği dijital asistanı Siri’ye Rusça, Portekizce ve Flemenkçe gibi yeni dil seçenekleri eklendi. O dillerden biri de Türkçe. iOS 8.3 ile gelen bir başka değişiklik ise 300'den fazla yeni karakter içeren yeni Emoji klavyesi oldu.

Siri'yi Türkçe kullanmak için güncelleyin

iPhone, iPad veya iPod Touch kullanıcıları, akıllı cihazlarının ayarlar bölümünde bulunana "Yazılım Güncelleme" komutu ile iOS 8.3'ü cihazlarına kurabilir.
Güncellemenin yüklenmesinin ardından akıllı cihazlarına Türkçe komutlar veren Apple kullanıcıları, Siri'den Türkçe yanıtlar alabiliyor.

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar