Patriot füze savunma sistemi nedir? S-400 ve Patriot arasında ne fark var?

Amerikan patentli füze savunma sistemi Patriot nedir, özellikleri nelerdir?

Patriot füze savunma sistemi nedir? S-400 ve Patriot arasında ne fark var?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:51
23 Mart 2018 Cuma 15:52

Adını son zamanlarda çok duyduğumuz füze savunma sistemi olan Patriot füzelerinin tüm detaylarını derledik. İşte S-400 ve Patriot füzelerinin farkları..

Patriot nedir?

Amerikan patentli füze savunma sistemi.

Körfez Savaşı sırasında adı sıkça duyulan Patriot füzeleri, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'in, Türkiye-Suriye sınırına yerleştirilmek amacıyla Türk hükümetinden Patriot talebi aldıklarını açıklamasının ardından yeniden gündeme geldi.

Patriot (Phased-Array Tracking and Intercept Of Target), Nike Hercules ve HAWK füzelerinin yerini alması amacıyla 1965'te ABD'li Raytheon firması tarafından geliştirilmeye başlandı. İlk atışı 1970'te gerçekleştirilen Patriot, o dönemde Amerikan Ordusu'nun öncelikleri dışında kaldı. Sonraki süreçte çalışmalarına devam edilen sistem, ancak 1983'te operasyonel olarak kullanılabildi.Patriot, 1980'lerin sonunda balistik füzelere karşı hassasiyetinin arttırılmasının ardından ''MIM-104 PAC2'' olarak yeniden adlandırıldı. Bu yeni versiyonuyla füze, 1991 Körfez Savaşı sırasında Irak'ın fırlattığı Scud füzelerinden 45'ini düşürerek etkinliğini kanıtladı. Buna rağmen Amerikan ordusu, Patriot'un performansından memnun kalmadı ve 1992'de tüm bataryalarını yeniledi. Savaştan edinilen tecrübelerle de füze fırlatma rampaları, komuta merkezinin 10 kilometre ötesine konuşlandırılmaya başlandı.

2000'li yıllara gelindiğinde PAC2'nin modernize çalışmaları devam etti ve taktik balistik füzelere karşı GEM/T ve seyir füzelerine karşı GEM/C modelleri geliştirildi. Azami uçuş süresi 170 saniye olan Patriot füzesi, Japonya'da Mitsubishi tarafından lisans altında üretiliyor. Füze bugün ABD ve Japonya dışında Almanya, Hollanda, İspanya, İsrail, Kuveyt, Suudi Arabistan, Tayvan ve Yunanistan tarafından kullanılıyor. Standart bir Patriot bataryası; bir radar sistemi, komuta kontrol merkezi, bir jeneratör grubu ve her birinde 4 füze konuşlu 5 adet fırlatma biriminden oluşuyor. Fırlatmanın hedef doğrultusunda gerçekleştirilme zorunluluğu olması nedeniyle sistemin fırlatma rampalarının muhtemel hedef yönlerine tertiplendirilmesi gerekiyor.

Amerikan Ordusu, kısa ve orta menzilli hedefler için teknik kabiliyetleri yeterli görülmeyen Patriot füzelerinin ilk versiyonlarına yönelik 1990'lı yılların ortasında MIM-104F PAC3 adı verilen yeni bir modernizasyon programı başlattı. Böylece ortaya çıkan PAC3, seleflerine göre daha gelişmiş aerodinamik yapısı ve daha hafif olan ağırlığı ile başlı başına yeni bir füze olarak savunma sektöründe yerini aldı.

Dörtlü fırlatma rampalarından ateşlenen PAC2'lere nazaran PAC3'ler, komuta merkezinden 30 kilometre uzağa mevzilendirilebilen 16'lı rampalara konuşlandırılıyor. Hedefini esas olarak çarparak imha etmesi amacıyla harp başlıksız tasarlanmasına rağmen PAC3, her biri 225 gram ağırlığında 24 tungsten parçacık saçarak manevra yapan hedefine karşı ölümcül bir duvar örüyor. Aktif radar ile donatılan füze, hedefe doğru seyri sırasında yerden komuta edilebiliyor. Oldukça etkili bir sistem olan PAC3'ün en önemli dezavantajlarından biri, diğer Patriot versiyonlarında da görülen dikey fırlatma kabiliyetinin olmaması. Bu sistem, günümüzde ABD, Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Güney Kore, Japonya, Kuveyt ve Tayvan tarafından kullanılıyor.

Patriot sisteminin özellikleri

Patriot füzelerinin özellliklerini kısaca şöyle özetlemek mümkün:

Üretici: Raytheon.
Menzil: Yaklaşık 160 km.
Hedef: Patriot füzesavar sistemi uçakları, taktik balistik füzeleri, cruise füzelerini ve insansız uçakları vuracak şekilde tasarlandı.
Kullanımı: Patriot'larda ayrı ayrı ateşlenebilen füze bataryaları bulunuyor. Bilgisayar sistemine bağlı bir radarla hedefini izliyor. Bilgisayardan hedef seçebilen askeri personelin ateşleme mevziine yakın olması gerekmiyor.

S-400 ve Patriot arasında ne fark var?

S-400 füze savunma sistemi

NATO kod adı SA-21 Growler olan Rus yapımı orta ve uzun menzilli füze savunma sistemi. Modern ve gelecekteki tüm hava ve uzay saldırı araçlarını imha etmek için geliştirildi.

Patriot füze savunma sistemi

ABD ve müttefik ülkelerin orduları tarafından kullanılan füze savunma sistemi. Büyük idari ve sanayi merkezleri ile kara, deniz ve hava üslerini hava saldırılarına karşı koruma amaçlı geliştirildi.

HİZMETE GİRME

2007: S-400 füze savunma sisteminin Rus ordusuna teslim edildiği yıl.

1982 : Patriot füze savunma sisteminin ABD ordusuna teslim edildiği yıl.

ÜRETİCİ ŞİRKETLER

S-400
Almaz-Antey

Patriot
Raytheon

KULLANAN ÜLKELER

S-400
Rusya
Ön ödeme yapan ülke: Türkiye
Sevkiyat aşamasında: Çin
Anlaşma imzalayan ülke: Suudi Arabistan
Olası alıcılar: Hindistan, Bahreyn

Patriot
ABD, Almanya, Japonya, BAE, Tayvan, Hollanda, Güney Kore, Suudi Arabistan, İspanya, Yunanistan, İsrail, Bahreyn, Mısır, Ürdün

FÜZE SAVUNMA SİSTEMİNİN ÖĞELERİ

S-400
Her biri 12 fırlatma rampasına sahip 8 füze kompleksi
Sistem kontrol merkezi, radar merkezi, anten için seyyar kule, güdümlü füzeler
Teknik destek sistemi, füzeler için teknik bakım araçları

PATRIOT
Radar, ateş kontrol merkezi, enerji kaynakları
İletişim araçları, teknolojik ekipman, radyo-teknik ve teknik kamuflaj araçları
Fırlatma rampaları, güdümlü füzeler

TEKNİK ÖZELLİKLERİN KARŞILAŞTIRILMASI

Aerodinamik hedefleri vurma menzili:

S-400:250 km
Patriot:160 km

Balistik füzeleri vurma menzili:

S-400:60 km
Patriot:45 km

Hedefleri vurma yüksekliği:

S-400
max — 27 km
min — 0,01 km

Patriot
max — 24 km
min — 0,06 km

Radar kapsama alanı:

S-400:600 km
Patriot: 150 km

Kuruluş süresi:

S-400: 5 dakika
Patriot:30 dakika

Vurulacak hedefin hızı:

S-400: 4800 m/s
Patriot:2200 m/s

Sistemin tepki süresi:

S-400: 10 saniye
Patriot: 15 saniye

Fırlatma açısı:

S-400: 90 derece
Patriot: 38 derece

PATRIOT FÜZE SAVUNMA SİSTEMLERİNİN MODİFİKASYONU

S-400
PAC-1

Radar sisteminin tarama açıları geliştirildi, program yazılımı iyileştirildi. Taktik balistik füzelere karşı etkinliği artırıldı.

PAC 2
Program yazılımında değişiklikler yapıldı, yeni ateşleyici fünye ve vurucu unsurlar monte edilen füzenin muharebe bölümündeki çalışmalar tamamlandı.

Patriot

PAC-3
'Stels' teknolojisi kullanılarak fırlatılanlar da dahil olmak üzere taktik balistik ve kruz füzelerinin savaş başlıklarına önleme yapacak şekilde geliştirildi.

PAC-3 MSE
Patriot, yüksek güçlü motoru, geliştirilmiş aerodinamik özellikleri ve mükemmelleştirilmiş navigasyon sistemiyle diğerlerinden ayrılıyor. PAC-3'e kıyasla menzil çapı bir buçuk kat artırıldı (füzenin mutlak özellikleri gizli tutuluyor).

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar