Emniyetli Cep Telefonu Projesi nedir? TSK’nın üreteceği telefonun özellikleri

Personelin güvenliğini sağlamak amacıyla Türk Silahlı Kuvvetleri Emniyetli Cep Telefonu Projesi nedir, TSK’nın üreteceği telefonun özellikleri neler?

Emniyetli Cep Telefonu Projesi nedir? TSK’nın üreteceği telefonun özellikleri
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
18 Mayıs 2018 Cuma 13:19

Gelen bilgilere göre TSK askeri personelin güvenliği için telefon üretmeye hazırlanıyor. Emniyetli Cep Telefonu Projesi olarak isimlendirilen bu telefonda, yazılımsal olarak yerli yazılım kullanılacak. Peki, Türk Silahlı Kuvvetleri telefon üretimine ne zaman başlayacak ve özellikleri nasıl olacak?

Savunma ve silah teknolojilerine yapılan yatırımlar şimdiler de TSK personelinin güvenliğini sağlamaya yönelmiş durumda.

TSK’nın üreteceği telefonun özellikleri neler?

TSK’nın üreteceği telefonlara açık kaynak kodlu olan Android’in çok özelleştirilmiş bir sürümün olacağı tahmin ediliyor. Doğrudan ve dolaylı olarak uygulama yüklenmesinin engelleneceği bu telefonlarda, görüşmelerin kayıt altında olacağı da düşünülüyor. TSK arasındaki mesajlaşma için de SMS veya WhatsApp gibi mesajlaşma uygulamalarının yerine uçtan uca şifreli özel bir mesajlaşma uygulaması geliştirilebilir. Bu proje kapsamında geliştirilen telefonlar, öncelikli olarak kritik bölgelerde görev yapan Türk askerine gönderilecek. Şimdilik TSK imzalı telefonun nasıl özelliklere sahip olacağı bilinmiyor. Ancak bu telefonlar güvenlik odaklı olacağı için arama yapma ve mesajlaşma gibi temel işlevlerin dışında farklı özelliklere sahip olmayacaktır.

Askerlikte cep telefonu kullanımı yasak mı?

Askerlik yaparken iletişim kurmanın en iyi yollarından biri telefonlar. 2015 yılına kadar askerde cep telefonu kullanımı yasaktı ve kullananlar tespit edildiğinde haklarında yasal işlem başlatılıp askerliği 21 gün kadar daha uzatılabiliyordu. 2015 yılından itibaren çıkarılan düzenleme ile askerlikte cep telefonu kullanımı serbest oldu. Turkcell ve Genelkurmay Başkanlığı arasında yapılan bir protokol ile askerlerin kışla içerisinde cep telefonu kullanmasının önü açılmıştır çünkü Turkcell Askercell adı verdiği bir hat geliştirmiş ve bu hat üzerinden askerlerin ücretsiz olarak iletişim kurmalarına olanak tanımıştır.

Turkcell'in geliştirdiği bu kart Genelkurmay Başkanlığı'nın onayını almış ve bu kartın kışlalarda kullanılmasına izin çıkmıştır. Genelkurmay Başkanlığı her ne kadar cep telefonu kullanılmasına izin verse de güvenlik gerekçesiyle kameralı cep telefonlarının kışlalarda kullanılmasına izin vermemektedir.  Kameralı cep telefonlarının kışlalarda bulundurulması suçtur ve kışla içerisinde kameralı cep telefonu bulundurduğu tespit edilen askerlerle ilgili yasal işlem yapılmakta ve kişinin askerliği 21 güne kadar uzatılmaktadır.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar