Drone ehliyeti nasıl alınır, şartları neler? Drone ehliyeti ücreti nedir?

Drone sayısındaki artışla birlikte aynı oranda artan drone ehliyetleri sayısıyla birlikte ehliyetin nasıl alındığı, şartlarının ne olduğu ve ücreti araştırılmaya başladı.

Drone ehliyeti nasıl alınır, şartları neler? Drone ehliyeti ücreti nedir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
4 Haziran 2018 Pazartesi 14:54

Son yıllarda Türkiye’de kayıtlı drone sayısında bir hayli artış oldu. Özellikle son bir yılda hem drone sayısı hem de drone ehliyeti alanların sayısı artmaya başladı. Drone sahibi olmak isteyenlerin merak ettiği konu ise drone ehliyetinin nasıl alındığı, şartlarının ne olduğu, ve ehliyet ücreti.  Drone ehliyeti ile ilgili tüm detaylar haberimizde.

Drone ehliyeti nasıl alınır, şartları neler?

Ticari anlamda drone kullanmak isteyenlerin drone ehliyeti eğitimi alması gerekiyor.12 saatlik bir eğitimle drone ehliyeti alınabiliyor. Eğer hobi amaçlı drone kullanmak isteyenlerin ise drone ehliyeti alma zorunluluğu bulunmuyor. Drone’lar hem ticari hem de hobi amaçlı olarak birçok alanda kullanılıyor. Türkiye’de 20, dünyada ise 100’ün üzerinde iş kolunda drone’lar kullanılıyor ve gelecekte bu sayısının daha da artması düşünülüyor.

Drone aracınız 25kg ve üzerindeyse İHA2 ve İHA3 sınıfına giriyor ve bu sınıflarda drone ehliyeti almanız şart. Hobi amaçlı drone kullanıcıları, drone ağırlığı 4kg ile 25kg arasındaki İHA1 veya 500gr ile 4kg aralığa sahip İHA0 sınıfına giren cihazlar için ehliyet ve eğitim almak gibi bir zorunluluğunuz yok. Ancak yine bu aralıklarda bir drone’a sahipseniz ve ticari amaçla kullanım söz konusuysa drone eğitimi ve ehliyeti almak gerekiyor.

Drone ehliyeti almanın ücreti nedir?

Drone sahibi olmak ve kullanmak için öncelikle belli başlı adımları geçmek gerekiyor.  23 Şubat 2016 tarihinden itibaren 500 gram ve üzerinde drone sahibi olanların Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün internet sitesindeki İnsansız Hava Aracı (İHA) Kayıt Sistemi üzerinden kayıt işlemi yapması zorunlu hale geldi. Drone’ları ticari amaçlı kullanmak isteyenlere ise 27 Temmuz 2017’de yürürlüğe giren yönetmelikle birlikte ehliyet alma zorunluluğu getirildi. Drone ehliyeti almak için ödenmesi gereken ücret ise gruplarına göre 800 ile 1500 lira arasında değişiyor. İki çeşit drone ehliyeti bulunmaktadır.

Drone fiyatları nedir?

Drone fiyatları özelliklerine ve kalitesine göre 100 ila 50 bin TL arasında değişiyor. (Tahmini rakamlar)

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar