Futsal nedir, nasıl oynanır? Futsal kaç dakika oynanır?

Salon futbolu olarak bilinen futsal tam olarak nedir, kuralları var mı? Toplamda kaç dakika oynanır ve futboldan farkı nedir?

Futsal nedir, nasıl oynanır? Futsal kaç dakika oynanır?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:51
23 Mart 2018 Cuma 11:15

Çoğu kişinin bilmediği bir kelime olan futsalı mercek altına aldık ve tüm ayrıntılarıyla sizler için derledik. Futsal nedir, nasıl uynanır? Futsal kaç dakika oynanır? Futsalın futboldan farkı nedir? Tüm merak ettikleriniz haberimizde..

Futsal nedir?

Futsal'ın (salon futbolu) geçmişi 1930 yılına, Uruguay Montevideo’ya kadar uzanıyor. O tarihte Juan Carlos Cariani, YMCA derneklerindeki gençler için futbolun beşer kişilik bir versiyonunu uyarlıyor. Maçlar basketbol sahası boyutlarındaki açık ve kapalı alanlarda oynanıyor.

Futsal ismi nerederen geliyor?

Futsal ismi ise bu oyun için kullanılan uluslar arası bir terim. Kökeni İspanyolca ya da Portekizce’deki Futbol veya Futebol ve Fransızca veya İspanyolca’daki Salon veya Sala kelimelerinden geliyor. Kelime olarak Portekizce “Futebol de Salao”, İspanyolca “Futbol de Sala” kelimelerinden dilimize giren futsal kısaca salon futboludur. Salon futbolu denmesine rağmen sadece oynandığı alanla değil kurallarıyla da futboldan ayrılır.

Cariani’nin uyarladığı oyun, Güney Amerika’da, özellikle de Brezilya’da çok hızlı bir gelişim kaydediyor. Futsal sayesinde gelişim kaydeden yetenekleri Brezilya Futbolu’ndan çıkan yıldızlarda açıkça görebiliyoruz. Pele, Zico, Socrates, Bebeto gibi önemli Brezilyalı yıldızların yeteneklerini futsal ile geliştirdikleri biliniyor. Futsal, günümüzde FIFA’nın şemsiyesi altında tüm dünyada gelişim kaydediyor.

Futsal ilk ne zaman oynandı?

İlk uluslararası karşılaşmalar 1965 yılında düzenleniyor ve Paraguay Güney Amerika Kupası’nı kazanıyor. 1979 yılına kadar altı Güney Amerika Kupası daha düzenleniyor. Tümünü Brezilya kazanıyor. Brezilya futsaldaki üstünlüğünü 1980 yılında düzenlenen ilk Pan Amerikan Kupası’nı, ardından 1984 kupasını kazanarak da gösteriyor. 1983 yılında ABD Futsal Federasyonu Osvaldo Garcia’nın başkanlığında kuruluyor. O zamanlar Minisoccer (Mini Futbol) adıyla anılan oyun sonraları futsal adını alıyor.

Futsal nasıl oynanır?

* Futsal alanının uluslararası ölçülerinde sahanın uzunluğu en az 38 en çok 42, genişliği ise en az 18, en fazla 25 metredir. Penaltı noktası kaleye 6 metre, ikinci penaltı noktası ise 10 metre mesafededir. Kaleler 3 metre eninde, 2 metre yüksekliğindedir.

* Futsal topunun çevresi en çok 64, en az 62 santimetre, ağırlığı ise oyunun başlangıcında en fazla 440, en az 400 gramdır. Topun 2 metre yükseklikten bırakıldığında en az 50, en fazla 65 santimetre zıplaması gerekir.

* Oyun biri kaleci olmak üzere her biri en çok 5 oyuncudan oluşan iki takım arasında oynanır. Yedek oyuncu sayısı en fazla 7'dir. Maç boyunca oyuncu değişikliği yapma hakkı sınırsızdır. Oyundan değiştirilmek suretiyle ayrılmış bir oyuncu oyun alanına başka bir oyuncunun yedeği olarak tekrar girebilir. Kaleci herhangi bir başka oyuncuyla yer değiştirebilir.

Eğer oyuncular oyundan dışarı gönderiliyorsa ve oyun içinde sadece 2 oyuncu kalırsa oyun tatil edilir.

* Bir oyuncunun mutlaka giymesi gereken giysiler, forma veya gömlek, şort, tozluklar, tekmelikler ve salon ayakkabısıdır. Forma numaraları 1'den 15'e kadar sıralanır. Kalecilerin uzun eşofman altı giyme izni vardır.

* Maçlar dört hakem tarafından yönetilir. Birinci hakem tam yetkilidir. Oyun alanının taç çizgileri üzerinde karşılıklı görev yapmak üzere ikinci hakem görevlendirilir. İkinci hakem de düdük çalabilir. İkinci hakem hakemin oyunu oyun kurallarına uygun bir biçimde yönetmesi için yardımcı olur.

* Kuralların ihlali halinde oyunu durdurma yetkisi vardır. Eğer ikinci hakem aşırı ve uygun olmayan davranış sergilerse hakem ikinci hakemin yetkilerini kısıtlar veya görevine son verip başka bir hakemle değiştirebilir.

* Zaman tutucu ile üçüncü hakem oyuncu değişikliği alanları ile aynı tarafta yarı saha çizgisinin hizasında oturur. Zaman tutucu ve üçüncü hakem ev sahibi kulüp tarafından veya Federasyon tarafından sağlanacak uygun bir kronometre ve takip eden (birikmiş) faullerin kayıtlarını tutabileceği malzemeleri kullanır. Uluslararası maçlar için ikinci, üçüncü hakem ve zaman hakemi zorunludur.

Futsal kaç dakika oynanır?

* Maç birbirine eşit 20 dakikalık iki devre oynanır. Top oyun dışındayken kronometre durdurulur.

* Her takımın her devrede birer kez, 1 dakika süreli mola kullanma hakkı vardır. Molaya izin verilmesi için topu kullanma hakkının molayı isteyen takımda olması şarttır. Devre arası 15 dakikayı geçemez.

* Oyun para atışı yapılması ve atışı kazanan takımın hücum edeceği kaleyi seçmesiyle başlar. Başlama vuruşundan doğrudan doğruya gol yapılabilir.

* Top tavana temas ettiğinde oyun dışında sayılır ve taç kararı verilir.

* Eğer bir oyuncu 10 kusurlu hareketten birisini yaparsa rakip takım lehine bir direkt serbest vuruş verilir. 10 ihlalden birisi bir oyuncu tarafından kendi ceza alanı içinde yapılırsa, topun oyunda olması koşuluyla, topun pozisyonuna bakılmaksızın penaltı vuruşu verilir.

* İhraç edilen oyuncu yeniden oyuna giremez ve yedek bölgesinde oturamaz. İhraç edilen oyuncu dışarı çıktıktan 2 dakika sonra yerine değiştirilecek oyuncu girer. İki dakikadan önce gol atılırsa girecek olan oyuncunun oyuna dâhil edilmesi kararı verilir.

* Serbest vuruşlarda rakip oyuncular toptan en az 5 metre uzakta durmalıdır. Bir takım serbest vuruşu 4 saniye içinde kullanmazsa karşı takım lehine endirekt serbest vuruş verilir.

* Takımların her devrede yaptığı ilk 5 faul kaydedilir. 6 ve 6'dan fazla birikmiş faullerde rakip takım oyuncuları baraj kuramaz. Topa vuran oyuncu gol atma amacıyla atışı kullanmalıdır; takım arkadaşına pas veremez. Eğer bir oyucu takımının 6. faulünü rakip sahada ya da ikinci penaltı noktasından geçen ve yarı saha çizgisine paralel olduğu varsayılan hayali çizginin önünde yaparsa; serbest vuruş ikinci penaltı noktasından kullanılır. Eğer bir oyucu takımının 6. faulünü ikinci penaltı noktasından geçen ve yarı saha çizgisine paralel olduğu varsayılan hayali çizginin gerisinde işlerse; serbest vuruşu kullanacak takım ister ikinci penaltı noktasından, isterse de ihlalin olduğu yerden vuruşu kullanır.

* Taç atışı ayakla kullanılır ve bu vuruşla direkt gol yapılamaz. Rakip oyuncular toptan en az 5 metre mesafede olmalıdır.

* Kale atışı, kaleci tarafından ve kale alanının herhangi bir noktasından kullanılır, bu atıştan gol yapılamaz.

* Müsabaka kuralları mutlaka bir galibin belirlenmesini gerektiriyorsa uzatma devreleri ve penaltı noktasından yapılan vuruşlarla kazanan takımı belirleme yöntemleri kullanılır. Uzatmalar 5'er dakikalık 2 devre şeklinde oynanır. Eğer uzatma devrelerinde de eşitlik bozulmazsa penaltı noktasından yapılan vuruşlarla maçın sonucu belirlenir.

Futsal Kuralları, Giysileri ve Ekipmanı

Oyuncular kendileri veya rakipleri için tehlikeli olabilecek hiçbir şey kullanamazlar. Her türlü takı yasaktır.

Futsal için temel ekipmanlar neler?

- Forma,
- Şort (eğer termal iç çamaşırı giyiliyorsa şort ile aynı renkte olmalıdır),
- Çorap,
- Bacak koruyucu,
- Canvas veya yumuşak deriden spor ayakkabısı.

* Formaların arkaları 1'den 15'e kadar numaralanmalıdır.
* Forma numaraları forma renginin tezatı bir renk olmalıdır.
* Uluslararası karşılaşmalarda formanın ön tarafında da numaralar daha küçük olarak yer almalıdır.
* Bacak koruyucu çorap tarafından tümüyle kapatılmalıdır,
* Lastik, plastik vb uygun bir maddeden olmalıdır
* Kaleciler uzun eşofman altı giyebilirler,
* Kaleciler oyuncu ve hakemlerden ayırd edilecek, farklı renkte forma taşımalıdırlar,
* Kalecinin yerine saha oyuncularından birisinin geçmesi gerekirse, kaleci forması üzerinde mutlaka kendi numarası belirtilmelidir.
* Bir oyuncu hakem tarafından ekipmanını değiştirmek veya tamamlamak üzere saha dışına gönderilirse, hakemden izin almadan ve ekipmanını kontrol ettirmeden sahaya dönemez.
* Oyucular formalarının altındaki slogan veya reklam içeren tişörtleri açamazlar. Bunun için bahsekonu slogan veya reklamın organizatör tarafından tasdik edilmiş olması şarttır.
* Formalar uzun kollu olmalıdır.

Futsal Kuralları ve  Hakemler

- Hakem oyunun tek hakimidir,
- Avantaj veya cezaya karar verir,
- Maç ile ilgili kayır tutar. Maç öncesi, esnası ve sonrasında oyuncular ve teknik kadro ile ilgili disiplin hareketleri ve kaydadeğer olaylar hakkında rapor hazırlar ve ilgili makama iletir,
- Eğer yoksa saat hakemliğini de üstlenir,
- Kurallar çerçecesinde maçı durdurabilir veya tatil edebilir,
- Oyunculara disiplin uygulamasında bulunabilir,
- Sahaya yetkisi olmayanların girmesini engeller,
- Bir oyuncunun ciddi sakatlığı durumunda tedavisi için maçı durdurur,
- Hafif sakatlıklarda top oyun dışında kalana kadar maçı sürdürür,

* Hakemin kararı nihaidir.
* Hakem ve ikinci hakem ciddi bir hatalı karar verdiklerini düşündükleri durumda kararlarını sadece maç yeniden başlamadıysa değiştirebilirler.

* Hakem ve ikinci hakem aynı anda faul kararı çalarlar ve aralarında itilaf varsa hakemin kararı geçerli olur.
* Hem hakemin, hem ikinci hakemin oyuncu atma hakları vardır. Aralarında itilaf olması halinde hakemin kararı geçerlidir.

İKİNCİ HAKEM

Maçlarda hakemin karşı tarafında görev yapan ikinci bir hakem bulunur. İkinci hakemin de karar yetkisi vardır (düdük çalabilir).
İkinci hakemin asıl görevi hakeme yardımcı olmaktır.
Uluslararası karşılaşmalarda ikinci hakemin görev alması mecburidir.

SÜRE HAKEMİ VE ÜÇÜNCÜ HAKEM

Maçlarda bir süre hakemi ve üçüncü hakem bulunur. Bu ikili orta saha çizgisi hizasında ve yedek kulübelerinini tarafında otururlar.

Süre hakemi kronometre bulundurur. Karşılaşma esnasında;
- Maç başladığında kronometreyi çalıştırır,
- Top oyun dışında iken süreyi durdurur,
- Oyunun başlaması ile birlikte çalıştırır,
- Bir dakika molasını kontrol eder,
- İki dakika cezasını kontrol eder,
- Devre sonu, maç sonu, ekstra süre sonu, mola sonu gibi olaylarda düdük çalarak veya muadili bir ses sinyali ile hakemi uyarır,
- Molaları takip eder,
- Takımların her devredeki ilk beş faulünü takip eder ve beş faul sayısı dolduğunda bildirir.

Üçüncü hakem, süre hakemine yardımcı olur.
- Takımların her devredeki ilk beş faulunu kaydeder,
- Oyundaki duraklamaları ve nedenlerini kaydeder,
- Gol atan oyuncuların numaralarını kaydeder,
- Oyundan çıkarılan (atılan) oyuncuların isim ve numaralarını kaydeder,
- Oyunla ilgili diğer olayları kaydeder

Süre hakeminin görev yapamayacak durumda olması halinde onun görevini üstlenir. Hakem veya ikinci hakemin sakatlık nedeniyle göreve devam edememeleri durumunda onların yerini alır.

Futbol ve Futsal farkı nedir?

Farklar:

– Futbol 11 kişi ile oynanır, Futsal 5 kişi ile oynanır.
– Futbol da oyuncu değiştirmek için oyunun durması gerekmektedir, Futsal da oyun devam ederken oyuncu değiştirilebilir.
– Futbol 45 dakika 2 devre, Futsal 20 dakika 2 devre süre ile oynanır.
– Futsal da takımlar her devrede 1 er mola hakkı kullanabilir, Futbol’da mola hakkı yoktur.
– Futbol’da ofsayt vardır, Futsal da Ofsayt yoktur.
– Futbol’da taç el ile kullanılır, Futsal’da ayak ile kullanılır.
– Futsal’da 5 faulden sonra 10mt geriden penaltı atışı kullanılır, Futbol’da faul sınırlaması yoktur.
– Futbol’da kırmızı kart gören oyuncu oyun dışı kalır, Futsal’da 2dk sonra veya karşı takım gol atınca yerine diğer oyuncu girebilir.
– Futbol’da kaleci elinde topu 6 saniyeden fazla tutamaz, Futsal’da bu süre 4sn dir.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar

buse En beğenilen yorum
beğendim beden sınavında çok işime yaradı :)
melike nur
güzel beden sınavım için
ELİF NAZ
teşekkürler beden ödevime çok yardımcı oldu :) :)