için kaldı

Fatih Altaylı: Çinliler, Türkiye'yi Cüneyt Çakır'dan kurtarsın

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, Bloomberg HT'de yayınlanan Spor Saati programında spor gündeminde yaşanan olayları değerlendirdi. Fatih Altaylı, Çaykur Rizespor - Kasımpaşa maçında verdiği karar nedeniyle tepki çeken Cüneyt Çakır için, "Çinliler, Türkiye'yi Cüneyt Çakır'dan kurtarsın!" dedi.

Fatih Altaylı: Çinliler, Türkiye'yi Cüneyt Çakır'dan kurtarsın
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:55
14 Ağustos 2018 Salı 09:36

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, Bloomberg HT'de yayınlanan ve Fatih Kuşçu'nun moderatörlüğünü yaptığı Spor Saati programında açıklamalarda bulundu.

Avrupa Atletizm Şampiyonası'nda altın madalya kazanan Ramil Guliyev'le ilgili konuşan Altaylı, "Ramil Guliyev'de heyecanlandım. Şu andaki en iyi beyaz atlet. Yetenek olacak. 100 bin sporcuyu koşturacaksın. 5 senede bir ihtimal biri üstün yetenekli çıkacak. Sonrasında bunları doğru antrenman ve doğru beslenme, doğru eğitim ve doğru aile ve bunun üzerine muazzam bir spor disiplini olmalı. Kürsüye çıktığını gördüğümüz sporcunun arkasında ölümüne bir çalışma var. Hiç kimse 'Ben atlet doğdum, şampiyon oldum' diyerek kolay kolay şampiyon olamaz. Belki bazı Afrika ülkelerinde genetik faktör nedeniyle başarılı olanlar vardır. Bir sporcu, muazzam bir emek demektir. Annesi, babası, her gün antrenmana taşıyacaklar... Biri ona kendisini adayacak. Antrenörleri ona inanacak, güvenecek. Buna uygun hekimler, doktorlar olacak. Baştan aşağı bir çaba bu. O baktığın tek bir sporcunun arkasında aslında koca bir organizasyon var. Bazen 5 kişi, bazen 15 kişi ve bir ülkenin spora bakış açısı var. Bunlar olduğu zaman oluyor. Bizde '1 sene sonra şampiyon olacaksın' deseler, o çocuk çalışır ancak '15 sene, 20 sene hayatını buna adayacaksın ve sonra dünya şampiyonu olacaksın' denilince, olmuyor. Bu uzun vadeli işler bizde çok yürümüyor. Çünkü böyle bir organizasyon yapımız, böyle bir kafa yapımız yok galiba bizim. Futbolcu olmak o denli bir çalışma gerektirmiyor. Zaten o denli çalıştığın zaman Ronaldo, Messi oluyorsun. Yetenekli olanlar vardır. Mesele Sergen... Bana sorarsan dünyanın gelmiş geçmiş en yetenekli futbolcularından biridir. Zidane ne ise Sergen'in ondan farkı yoktur. Ama Zidane çalışanı, Sergen çalışmayanı. Ama çalışmadan bile büyük futbolcu oldu Sergen. Çalışsa demek ki neler olacak. Bugün muhtemelen Maradona, Pele, Zidane bilmem neler sayılırken, arada Sergen de sayılacaktı" dedi.

Fatih Kuşçu'nun 'Çalışmayan Sergen midir? Yoksa Sergen'i çalıştırmayan sistem midir?' sorusuna "Bunlar kültürel kodlamalardır. Sergen doğduğu andan itibaren içinde yaşadığı toplumda çalışmakla bir yere gelinebileceğine ilişkin bir kodlaması yok bu toplumun. O kodlama spor için de geçerli, iş dünyası için de geçerli, profesyonel hayat için de geçerli... Mesela profesyonel hayatta çalışmadan yalakalık yaparak bir yerlere varabilirsiniz. Ancak sporda böyle değil. Diyelim senin amcan IAAF'ın başkanı. Sana büyük torpiller de yaptı. Piste çıktığın zaman amcan yok yanında. Halan yok, teyzen yok, baban yok. O yüzden de olmuyor." şu cevabı verdi.

"ÇİNLİLER, TÜRKİYE'Yİ CÜNEYT ÇAKIR'DAN KURTARSIN"

Fatih Altaylı, Cüneyt Çakır'ın Çaykur Rizespor - Kasımpaşa maçındaki kararıyla ilgili "Ben maçın tamamını izlemedim. Ben sadece haklı çıkmanın haklı gururunu yaşıyorum. VAR, Türkiye'de işleri çözmez. Yine VAR'a bakacak olan hakemler de bu yok olan hakemler dedim bu hafta. İki hatta üç tane VAR rezaleti yaşadık.

Kasımpaşa'nın attığı ve VAR nedeniyle iptal edilen gol, buz gibi gol. VAR'da görünmüyor mu net bir şekilde? Bu Cüneyt Çakır hasta bir adam. Aynısını Dünya Kupası'nda yaptı, döndü burada yaptı. Yani tipine baktığın zaman, vücut yapısı rahatsız bir insan tipi. Ve kardeşim, hatalı çalmışsın. Düzeltin işte. Ne var bunda? En baba hakemler bile düzeltmediler mi VAR kararlarıyla. Bu inandım inat, bilmem nerem iki kanat... Herkes görüyor, bu 'Devam' diyor, kararında ısrar ediyor. Boncuğun mu dökülür? Sen kimsin? 'VAR'a gerek yok' diyerek çıksaydın o zaman madem bu kadar dört yıldızlı dünya çapında hakemsin. Çinliler'den rica ediyorum; bu adama para veriyorlarmış 5 milyon euro, gelsin Çin'de maç yönetsin diye. Allah aşkına kabul etmediyse 6-7 yapsınlar, Türkiye'yi bu adamdan kurtarsınlar. Hakikaten kurtarsınlar. Bunun hakemlikle alakası yok. Bunun kişilik bozukluğuyla alakası var, yemin ediyorum sana. Bir insan göz göre göre hatasında ısrar ediyorsa ve bunu Dünya Kupası'nda da Türkiye Ligi'nde de yapacaksa eğer VAR'a da yazık. VAR'a daha ilk haftadan ilk maçında ilk dakikasından tartışmalı hale getiren, bu beyefendi. Böyle bir şey olabilir mi? Sen kimsin? Bir de işin vahim tarafı, bunun etrafında bir yalaka hakem grubu oluşmuş. Hakem eskisi grubu. Başta da bizim Bülent Yavuz falan olmak üzere. Bu ne yapsa, alkışlar. Boncuk var eşele bakalım içinden başka çıkacak mı... Ayıptır. Suratına baktığın zaman şurasına kadar kompleks olduğu belli olan bir adamdır Cüneyt Çakır. Bıraksın. Yalan söylüyor. Biliyor ki var. Onda bir rahatsızlık var. Şimdi şöyle söyleyeyim... Bilerce maç seyrediyoruz üst düzeyde. Hangisinde futbolcular bir hakemle bu kadar sorun yaşıyorlar? İngiltere'de yönetir, sorun yaşar. İspanya'da yönetir, sorun yaşar. İtalya'da yönetir, sorun yaşar. Yani futbolcular bu adamın vücut dilinden dolayı bu adama güvenmiyor. Yanlış mıyım? Bu kadar maç izliyoruz. Bunun kadar Avrupa'da yönettiği her maç tartışılan, tarafları tedirgin eden başkası var mı? Çünkü sahada bir okkalı adam duruşu yok. 'Kardeşim bu faul' der, döner gider. Bu öyle değil. Mıymıntı, kıytırık... Kılkuyruk derler ya, tam o tip. Bu belli ki kulis, lobi falan oralarda son derece iyi. UEFA'da kurada hile oluyor da hakem atamasında hile olmuyor mu sanıyorsun? Bu belli ki bir dümenin içerisine girmiş, oradan. Yoksa bu düzeyde maç yönetecek bir adam mı bu yani? Her maçı bu kadar kavgalı, bu kadar eleştirilen bir adamın... Türkiye'de değil, Avrupa'da da eleştiriliyor.  Hata yaparsın... Yan hakemin kaçırmış kardeşim, hata yaparsın... Neyse bırak bu Cüneyt Çakır'ı. Cüneyt Çakır deyince benim asabım bozuluyor yıllardan beri.'' cümlelerini söyledi. 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar