Vertigo nedir? Vertigo hastalığı nasıl anlaşılır?

Mehmet Ali Erbil tekerlekli sandalye ile sahneye çıkmıştı. Erbil’in vertigo hastalığına yakalandığını belirtildi. Peki vertigo nedir, hastalık nasıl anlaşılır? Sizler için araştırdık

Vertigo nedir? Vertigo hastalığı nasıl anlaşılır?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:55
23 Ağustos 2018 Perşembe 15:30

Şovmen Mehmet Ali Erbil Kıbrıs’ta sahneye tekerlekli sandalye ile çıktı. Onur Akay,  Erbil hakkında, “Mehmet Ali Erbil, bayramın birinci günü Kıbrıs’ta sahneye çıktı. Ancak Erbil, sahne öncesi aniden müthiş bir baş dönmesi ve mide bulantısı ile fenalaştı ve sahneye bile çıkamayacak duruma geldi. Vertigo hastalığı nedeniyle zor anlar geçiren Mehmet Ali, tekerlekli sandalye ile sahneye çıktı ama o halde bile sahneyi bırakmadı ve “Bütün dünya buna inansa” şarkısını seslendirirdi. İşte onun için o Mehmet Ali Erbil” notunu düştü.

VERTİGO NEDİR?

Erbil’in hastalığı ile duyulan vertigo hastalığı nedir, hastalık nasıl bulaşır? Soruların cevabı merak konusu oldu. İnsanlar bu konuyu araştırmaya koyuldu.

Vertigo hastalığı, vücudun denge sisteminde yaşanan  bir sorun nedeniyle ortaya çıkan baç dönmesi olarak biliniyor.

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ

Vertigo hastalığını belirtileri ise baş dönmesi baş dönmesi, halsizlik, şiddetli baş ağrısı, midede bulantı ve bayılma. Vertigo kapsamına tansiyon düşmesi ile baş dönmesi girmez. Vertigo ile kastedilen labirentit, iç kulak iltihabı, meniere hastalığı gibi durumlarda olan baş dönmesidir. Korkuya bağlı baş dönmesi de vertigo kapsamında yer alır.

Baş dönmesi her hasta tarafından farklı anlatılır. Her taraf dönüyor, başımı tutamıyorum, yer ayağımın altından kayıyor, bir yana doğru kayıyorum, kafamın içi boşalıyor, gözlerim kararıyor şeklinde açıklamalar sık duyulur. Bunların hepsine birden baş dönmesi denir.

VERTİGO HASTALIĞI NASIL ANLAŞILIR?

Siz de kendinizde vertigo olup olmadığını basit bir test yaparak anlayabilirsiniz. Ayakta kendi etrafınızda 2-3 dk dönün ya da belinizle eğilerek kafanızla yuvarlak çiziniz. Kısa bir süre sonra etrafınızdaki her şey dönmeye başlıyorsa, kendinizi berbat hissediyorsanız sizde de vertigo var demektir. Vertigosu olan kişiler etrafında dönülen hareketler dışındaki diğer hareketleri yapabilirler. Dikkat etmezlerse bir kere tam olarak vertigo yaşarsa kendilerine gelmeleri en az 2-3 saat sürer.

ŞİKAYETLER
Baş dönmesi her hasta tarafından farklı anlatılır. Her taraf dönüyor, yer ayağımın altından kayıyor, bir yana doğru kayıyorum, kafamın içi boşalıyor, gözlerim kararıyor şeklinde açıklamalar sık duyulur. Bunların hepsine birden baş dönmesi denir. Baş dönmesi olan hastalarda, sebebin ne olduğuna göre başka belirtilerde olur. Kulak hastalıklarına bağlı baş dönmelerinde bereberinde kulak çınlaması, işitme azlığı, kulakta basınç hissi, bulantı-kusma, kulak akıntısı ve gözlerde anormal hareketler ( nistagmus ) saptanabilir. Nörolojik hastalıklara bağlı baş dönmelerinde ise baş ağrısı, uyuşmalar, felçler, göz hareketlerinde anormallikler olabilir. Baş dönmesi ile bulunabilecek diğer şikayetler çok değişken olabilir. Ancak birçok hastada da sadece baş dönmesi mevcuttur.

VERTİGO TEDAVİSİ İÇİN NELER YAPILIR?

Vertigo tedavisinde önemli olan tedavinin bulunmasıdır. Vertigo tedavisi için neler yapılmalıdır? Vertigo tedavisi 4 aşamada yapılır.

 İlk olarak tetikleyici faktörlerin ortadan kaldırılması gerekir.  İkinci aşaması ise tetikleyici pozisyondan kaçınılmalıdır. Bir sonraki aşama ise ilaç tedavisi ve denge egzersizleridir. Son aşamada orta kulağa ya da beyinde saptanan lezyona yönelik cerrahi tedavidir.

TEDAVİSİ SONRASI DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

Vertigo hastalığında tedavi olunduktan sonra dikkat edilecek hususlar var.

Bunları ilki stresten uzak durulmasıdır. Hayatınızda strese yer vermemeye dikkat etmelisiniz.

Daha sonra bağışıklık sistemini kuvvetlendirmeniz gerekir. Sağlıklı ve doğa, organik ürünleri tüketmeye çalışın. Güne yumurtayla başlayın ve sabah kahvaltısında her sabah 1 ya da 2 köy yumurtası yiyin. Günde toplam bir avuç ceviz, badem, fındık ve fıstık yiyin. Günlük süt tüketin. Protein içerikli gıdalar tüketin.

Tedavi için D vitamini takviyesi de yapmanız gerekir. Mümkün olduğu kadar güneşlenin. Sağlıklı bir vücut için D vitamini çok önemlidir.

Yiyeceklerinizde tuzu azaltın. Tuz iç kulaktaki sıvı artışına neden olup vertigoyu tetikleyebiliyor. Bu nedenle tuzu azaltın.

 Bol su içmeniz vertigo hastalığına yakalanmadığınızda bile uzmanlar tarafından öneriliyor. Vücuttaki su tuz dengesini korumak içim bol bol su için. Ama çay ve kahve gibi içeceklerden uzak durun. Çünkü bu tarz içecekler de iç kulakta sıvı artışına neden olabiliyor.

Günlük yaşamınızda her zaman önerilen spor bu hastalıkta da öenmli etki taşıyor. Sporun her alanda olduğu gibi vertigoda da önemi büyüktür. Sağlıklı yaşamın vazgeçilmez bir parçası olan spora hayatınızda mutlaka yer verin. Ancak ani hareketler barındıran ağır sporlardan uzak durun.

Vertigo hastalığında başınızı hızlı sağa sola çevirmeyin Lunaparklardaki oyuncaklardan uzak durun Hızlı araba kullanmayın

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar