Transvers miyelit hastalığı nedir? Transvers miyelit tedavisi var mı?

Ciddi sağlık sorunlarından biri olan Transvers miyelit hastalığı nedir? Transvers miyelit tedavisi var mı?

Transvers miyelit hastalığı nedir? Transvers miyelit tedavisi var mı?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
21 Nisan 2018 Cumartesi 14:24

Nörolojik ve çok nadir görülen hastalıklardan biri olan transvers miyelit hastalığı hakkında tüm merak edilenleri azonceoldu.com olarak sizler için derledik.

Transvers miyelit hastalığı nedir?

Transvers miyelit (TM) omurilik iltihaplanmasının neden olduğu nörolojik bir sendromdur. Miyelitis terimi omuriliğin iltihaplanması anlamındadır, transverse ise omuriliğin bir seviyesindeki enine etkilenmeyi ifade eder. Hem yetişkinleri, hem de çocukları etkileyebilen çok nadir görülen bir felç durumudur. Bu hastalık çok hızlı belirti vermeye başlar. Bu hastalığa yakalanan kişilerde 24 saat içinde etkiler maksimum seviyeye çıkabilir.

Omurilikteki iltihaplanma sebebiyle birkaç saat içinde dokunma, soğuk, ağrı gibi bütün duyu işlevlerinde azalma ve mesane kontrolsüzlükleri şeklinde büzücü kas bozuklukları ortaya çıkar. Hastalarda bacak kuvvetsizliği yaşanabilir ayrıca kollarda rahatsızlık az sayıda kişide görülebilir. Bazı hastalarda bacaklarda karıncalanma ve uyuşma meydana gelir. Bazen kasılmalar da olabilir. Birçok hastanın acıya ve ısıya duyarlılığı azalır, mesane ve bağırsak kontrolünde sorun oluşur. Grip benzeri bir ateşli hastalık ve ishal belirtileri verebilir.

Transvers Miyelit Neden Olur?

Miyelitler mikroplu veya mikropsuz iltihaplar nedeni ile oluşur. Hastalık belirli bir neden bağlı olmadan da gelişebildiği gibi başka bir hastalık nedeniyle de oluşabilir. Sebebi tam olarak bilinmese de bağışıklık sisteminin omuriliğe saldırıp dokularda hasara ve iltihaplanmaya yol açtığı düşünülmektedir. Transvers miyelit akut enfeksiyon sonucunda veya döküntülü viral veya bakteriyel bir enfeksiyon ile ilişkili oluşabilir. 

Transvers Miyelite Neden Olan Hastalıklar Neler?

Kızamık, kızamıkçık, su çiçeği, çiçek hastalığı, rubella, grip ve kabakulak transvers miyelite yol açabilen döküntülü hastalıklardır. Çocuk felci, zona ve AIDS gibi bazı hastalıklarda bulaşıcı etmenin kendisi de bazen omurilik kordonuna doğrudan saldırıp zarar verebilmektedir. Ayrıca sistemik lupus (SLE), Sjogren sendromu, Multipl skleroz (MS), romatizmal arterit gibi bazı sistemik hastalıklar da bu duruma yol açabilir. Bazen de kuduz ve çocuk felci aşılarına bağışıklık sisteminin bir tepkisiyle oluşabilir.

Transvers miyelit hastalığı nedir? Transvers miyelit tedavisi var mı?

Hastalığın tedavisi için omuriliğe zarar vermesi nedeniyle biyopsi alınmaz. Bu nedenle omurikteki iltihabın nedenini bulmak zordur. Tanı konulması zor bir hastalık olan transver miyelit için kortizon tedavisi ve fizik tedavi yapılır. İyileşme ilk aydan başlar. Sakatlık kalması durumunda rehabilitasyon da gerekir.  Bu hastalık genellikle bir defa yaşanır ancak düşük bir ihtimalle de olsa tekrarlama olasılığı vardır. Miyelitin altında yatan MS veya nöromiyelitis optika gibi bir hastalık varsa, tekrar etme olasılığı yüksektir.

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar