Sağlık Bakanlığı’ndan yeni sistem

Sağlık Bakanlığı, ‘Ani Gelişen Halk Sağlığı Tehditlerine Yönelik Erken Uyarı Cevap Sistemi Uygulama Yönergesi’ni hayata geçirdi.

Sağlık Bakanlığı’ndan yeni sistem
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:03
3 Haziran 2019 Pazartesi 09:25

Sağlık Bakanlığı yeni bir sistemi hayata geçirdi. Bakanlık, ‘Ani Gelişen Halk Sağlığı Tehditlerine Yönelik Erken Uyarı Cevap Sistemi Uygulama Yönergesi’ni hayata geçirdi. Buna göre biyolojik saldırılar, gıda, su, kimyasal, solunum yoluyla bulaşan hastalıklar gibi durumlarda ‘İzci’ sistemi devreye girecek.

Bakanlıktan konuyla ilgili verilen bilgi ve yönergenin ayrıntıları şöyle:

Önem derecesi 0-3 arası

Erken uyarı bilgi sistemi, biyolojik, kimyasal, çevresel, radyolojik veya kaynağı henüz bil inmeyen ve salgın yapma potansiyeli taşıyan yerel, bölgesel ve uluslararası düzeydeki hastalık ve olaylar gibi ani gelişen halk sağlığı tehditleriyle ilgili entegre sürveyans ile zamanında veri ve bilgi toplayacak. Önem derecesine göre 0-3 arası olarak belirlenen sistemde, Bakanlığın 3 olmasına karar vermesi durumunda, Halk Sağlığı Acilleri Operasyon Merkezi 7/24 aktif hale getirilecek.

Sokak sokak tespit

Türkiye’de bulaşıcı hastalık salgınlarını erken tespit ederek güçlü bir halk sağlığı müdahalesi yapılabilmesi için Bakanlık merkez teşkilatında ve illerde sağlık müdürlüklerince erken uyarı cevap ekipleri tarafından ‘İzci’ adı verilen sistem üzerinden sağlık kuruluşu başvuruları ve bulaşıcı hastalık tanıları 7/24 takip edilmeye başlandı. Sağlık teşkilatınca yürütülen çalışmalara ait verilerin toplanması, analiz edilmesi ve değerlendirilmesi yoluyla bulaşıcı hastalık programlarının başarısı ve etkinliği uluslararası kriterlere göre ölçülüyor.

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar