Midyede Norovirüs Nedir? Nasıl anlaşılır? Zararları nelerdir?

Hemen hemen herkesin tutkunu olduğu midye ile ilgili yeni bir hastalık ortaya çıktı. Uzmanlar midyede oluşan norovirüse karşı uyarılarda bulundu. Peki midyede norovirüs nedir? Nasıl anlaşılır? Zararları nelerdir? İşte tüm detaylar haberimizde...

Midyede Norovirüs Nedir? Nasıl anlaşılır? Zararları nelerdir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:59
13 Aralık 2018 Perşembe 19:47

Hemen hemen herkesin tutkunu olduğu midye ile ilgili yeni bir hastalık ortaya çıktı. Uzmanlar Midyede oluşan norovirüse karşı uyarılarda bulundu. Peki midye norovirüsü nedir? Nasıl anlaşılır? Zararları nelerdir? İşte tüm detaylar haberimizde...

Midye norovirüsü son günlerde salgın hastalıkların ortaya çıkmasıyla sık sık tartışılmaya başladı. Midye norovirisü nedir? Midye norovirüsü nasıl anlaşılır?

Norovirüs, dünya çapında bakteriyel olmayan ishal vakalarının yarısından fazlasından sorumludur. Midye ve istiridye gibi kabuklu deniz ürünlerinden kaynaklanan Norovirüs salgınları yaygın olarak görülmektedir. Virüs bulaşmış sularda yetiştirilen kabuklu deniz ürünleri ve enfekte bireyler tarafından hazırlanan deniz ürünleri salgınlarda rol oynamaktadır. Midye ve istiridye gibi çift kabuklu, çenetli deniz ürünleri, beslenme faaliyetlerinin bir parçası olarak büyük miktarlarda suyu filtreleyebilmekte ve bu nedenle sıklıkla kanalizasyonla bulaşmış sığ, kıyı ve nehir sularındaki virüsleri biriktirip yoğunlaştırmaktadır.  Gıda kaynaklı Norovirüs salgınlarının yüzde 13’ü deniz kabuklularından kaynaklıdır. 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan uzmanlar, midyede norovirüs tespit edildiğini ve yiyenlerin dikkat etmesi gerektiği uyarılarında bulundu. Uzmanlar, özellikle İstanbul ve çevresinde toplanan midyeleri tüketmeyin uyarısında bulundu. 

Midye Norovirüsünün Belirtileri

-Baş ağrısı

-Kusma

-İshal

-Ateş

-Halsizlik

 

 

Midyenin temiz bir ortamda toplanmış olması ve iyi pişirilmiş olması gerek.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar