Mardin Kızıltepe'de kuş gribi vakasına rastlandı Son dakika Mardin haberleri

Son Dakika... Mardin'in Kızıltepe ilçesinde ihbar üzerine inceleme yapan yetkililer Kuş Gribi virüsüne rastladı. Kızıltepe'de kuş gribi'ne rastlandı

Mardin Kızıltepe'de kuş gribi vakasına  rastlandı Son dakika Mardin haberleri
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:47
13 Ocak 2018 Cumartesi 18:48

Mardin’in Kızıltepe ilçesindeki bir köyde, köy  sakinleri tavuk ve hindilerin ölmesinden şüphelenerek yetkililere haber verdi. Bölgeye gelen yetkililer Kuş Gribi vakasına rastladı. Bunun üzerine yetkiler bölgede bulunan  609 kanatlı hayvanı itlaf etti.

Alınan bilgiye göre, ilçeye bağlı Büyük Boğaziye Mahallesi'nde, 2 kanatlı hayvanın ölümü üzerine yapılan araştırma sonucunda, hayvanların kuş gribinden öldüğü tespit edildi.

Bunun üzerine İl Sağlık Müdürlüğü ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri, mahalledeki 609 kanatlı hayvanı itlaf ederek, açılan çukura gömdü.

Büyük Boğaziye Mahallesi Muhtarı Seyfettin Çiftçi, gazetecilere, bir mahalle sakinine ait tavuk ve hindinin ölmesinin ardından durumu yetkililere ilettiklerini belirterek, "Telef olan hayvanlar üzerinde Elazığ'da yapılan inceleme sonucunda kuş gribi tespit edildi. Ardından gelen ekipler, kanatlı hayvanların tamamını itlaf ettiler." dedi.

Kuş gribi nedir?

Kuş gribi kanatlı hayvanlarda görülen salgın yapan ve genellikle virüse yakalanan hayvanları öldüren bir hastalıktır. Kuş gribi hava yolu ile yayılır.

Kuş gribi insana  bulaşabilir mi?

Kuş gribi genellikle  kümes hayvanlarının beslendiği köylerde, mahallelerde ve çiftlik evlerinde görülür. Hava yolu ile  yayılan bir  virüs olan kuş gribi bulaştığı kanatlı hayvanı genellikle öldürür. Kuş gribi yaşandığı bölgelerde insanlara da sıçradığı görülmektedir. Yani virüs insan vücudunda da yaşayabiliyor. Ülkemizde özellikle bir dönem etkili olan kuş gribinden ölüm vakaları meydana gelmişti.

Kuş Gribi insanlara nasıl bulaşıyor?

Kuş gribi, hasta ve hastalıktan ölmüş hayvanlarla yakın temas halindeki insanlara bulaşabilir. Bu hayvanların gözyaşı, burun akıntısı, boğaz akıntısı veya dışkısıyla temas edenler de hastalığa yakalanabilir. Ayrıca bu atıklarla kirlenen yüzeylerle temas etmek ve bu virüsü solunum yoluyla almakla insanlara bulaştırabilir. Virüs insana geçtikten 2-4 gün sonra hastalık ortaya çıkar.

Kuş gribinin insanlara bulaşma riski;

Hasta veya hastalıktan ölmüş hayvanlara temas etme

Hayvanların burun akıntısı, gözyaşı veya dışkısına temas etme

Hayvanın dışkısının veya burun akıntısının bulunduğu alanlara temas etme

Hasta veya hastalıktan ölmüş hayvanlarla aynı havayı soluma

Kuş gribinden şüphenilen hayvanların eti ve yumurtasının iyi pişmeden tüketilmesi

Kuş Gribinin Belirtileri Nelerdir?

İnsanlarda Görülen Belirtiler

Yüksek ateş

Halsizlik

Boğaz ağrısı

Öksürük

Nefes darlığı

Zatürre

Karın ağrısı

İshal

Kas ağrıları

KUŞ GRİBİ NASIL TEDAVİ EDİLİR

Hastalığın erken döneminde etkili olan ve doktor kontrolünde kullanılan bazı ilaçlar, Kuş Gribi tedavisinde kullanılır. Bunun dışında, sağlık kuruluşlarında hastalığın belirtilerini hafifletici ve destekleyici diğer tedaviler de uygulanır. Hastalığın erken döneminde etki ettiği bildirilen bazı ilaçlar bulunmaktadır. Bu nedenle, şüpheli durumlarda belirtiler ortaya çıktıktan sonra en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna başvurulması son derece önemlidir.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar