için kaldı

Leptin hormonu nedir? Leptin hormonu eksikliği nasıl anlaşılır?

Son zamanlarda nedensiz olarak sürekli kilo almaya mı başladınız? Nedeni leptin hormonu eksikliğinden kaynaklı olarak olabilir? Peki ya leptin hormonu eksikliği nasıl anlaşılır?

Leptin hormonu nedir? Leptin hormonu eksikliği nasıl anlaşılır?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
16 Nisan 2018 Pazartesi 15:16

Kilo almayı kimse istemez ama bu hormonun eksikliğinden kaynaklı olarak kilo alabilirsiniz. Normal öğünlerde yemek yediğiniz halde istemsiz bir şekilde kilo almaya başladıysanız bu haberimizi okumanızı tavsiye ederiz. İşte leptin hormonu hastalığının detayları..

Vücudumuzda her hormonun görevi ayrıdır. Mutluluk hormonu, büyüme hormonu ve stres hormonunun ayrı ayrı işleyişi farklıdır. Leptin hormonu da vücudumuzda birtakım düzenlemeleri gerçekleştiren hormonlardan biridir. Şimdi birlikte leptin hormonunun ne olduğuna ve leptin hormonu eksikliğinin nasıl anlaşıldığına göz atalım.

Leptin hormonu nedir?

Leptin, vücudun mevcut yağ dokularından salgılanan ve kişinin yağ stoklarının içinde bulunan aynı zamanda açlık duygusunu yeniden düzenleyen tokluk hormonudur. Leptin homonu kişinin yağ stoğunu ve yemek yeme alışkanlıklarını düzenleyen önemli hormonlardan biridir. Bu hormon vücudumuzdaki yağlarda bulunur ve vücuda “Doydun daha fazla yeme” sinyali verir. Sizin daha fazla yemenizi önleyerek kilo almanızı engeller. Yani bizi fazla yemek yemekten korumaya çalışır ve doygunluk hissi verir. İşte leptin hormonu eksikliği bu hormonun görevini yerine getirmesinin önüne geçer ve gereğinden fazla yemek yemenize neden olur. Leptin hormonu vücudumuzda keşfedilen en son hormonlardan biridir. Tokluk hissimizden sorumlu olan bu hormon kilo kontrolünü sağlamak ve obeziteyi önlemesi açısından son derece önemlidir. Vücudumuzdaki açlık hormonunun adı ise ghrelindir. 1994 yılında keşfedilen leptin hormonu insülin hormonu ile birlikte çalışır.

Leptin hormonunun görevleri nelerdir?

-Tokluk hissi verme

-Açlığı bastırma

-Doyma sinyalinin beyne gönderilmesidir.

 Leptin hormonu nasıl çalışır? Leptin homonu eksikliği nasıl anlaşılır?

Yemek yeme eylemimizi sonlandıran bu hormon yağ hücrelerimiz tarafından az miktarda da olsa mide ve kalp tarafından salgılanır. Bu hormon beyne yağ depoları ile ilgili bilgi verir. Tok olduğunuzda ve vücudunuzda yeterli oranda yağ varsa beyne hemen sinyal gönderir ve iştahınızı azaltır. Böylece vücudunuzun yağ miktarı yani kilonuz korunmuş olur. Eğer vücudunuzdaki yağ miktarında azalma olursa leptin miktarı da azalır ve iştahınız artar. Leptin hormonu uzun dönemde kilo kontrolünü dengede tutmaya yardımcı olur. Leptin hormonu aynı zamanda pankreas, stres veya troit hormonlarına sinyaller göndererek onları da kontrol etmektedir.  

Midede salgılanan leptin öğün aralarında tokluk hissini sağlar. Yediğimiz bir lokma sonrasında hemen insülin miktarı yükselir ve  yedikten 2 saat sonra insülin hormonu düşüşe geçer ve leptin hormonu tetikler. Leptin hormonu yemek yedikten 4 saat sonra salgılanmaya başlar.  Yağ yakımı da 4 saat sonra başlamış olur. Bu süre içinde sakız çiğnemeniz bile leptin hormonunu geciktirmeye yeter. Uzmanlar  bu nedenle sık sık ve az az yemek yemeyi öneriyor. Leptin hormonunu tetikleyen unsur vücudumuzdaki kilo kaybıdır. Kilo kaybı devam ettikçe leptin de azalır ve yemek yeme isteğiniz artar. Bilinçsiz bir şekilde diyet yapan kişi leptin hormonunun bu etkisiyle iştahını arttırır ve kilo almaya başlar. Uykusuz kaldığınızda da leptin hormonu azalır ve iştahınız açılır. İstemsiz bir şekilde yemek yeme isteğiniz artıyorsa bu leptin hormonu eksikliği yaşadığınızın belirtisi olabilir.

Leptin hormonu eksikliği yaşayaşan Yağız bebek

Samsun'da yaşayan yağız bebek leptin hormonu eksikliği nedeni ile 37 kiloya çıktı. Henüz 1,5 yaşında olan Yağız bebek ailesinin kilo almasından şüphelenmesi sonucu hastalığı ortaya çıktı. 5 aylıkken yapılan testler sonucunda leptin hormonu eksikliği tespit edildi. Tedavisi için yurt dışında bulunan ilaca itiyacı var. Ancak ilacın bir kutusu yaklaşık olaraj 4 bin 441 dolar yani yaklaık 15 bin TL. Yağız bebeğin 3 ayda 20 kutu bu ilaçtan kullanması gerekiyor.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar