Kanser nedir? En sık karşılaşılan kanser türleri hangisi?

Kanser nasıl bir hastalıktır? Kanser türleri nelerdir? Kanser hastalığına dair detay sağlık haberimizde.

Kanser nedir? En sık karşılaşılan kanser türleri hangisi?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:48
19 Ocak 2018 Cuma 17:02

Organ ve dokularda hücrelerin düzensiz şekilde çoğalması sonucu ortaya çıkan hastalığa kanser deniliyor. Kanser türlerine ve Türkiye'de en sık karşılaşılan kanser türlerinin neler olduğunu haberimizde yer verdik. Tedavisi zor bir hastalık olan kanser hakkında işte tüm merak ettikleriniz.

Kanser nedir?

Kanser, hücrelerde DNA'nın hasarı sonucu hücrelerin kontrolsüz veya anormal bir şekilde büyümesi ve çoğalmasıdır. Günde vücudumuzda (DNA'da) yaklaşık 10.000 mutasyon olmasına rağmen immün sistemimiz her milisaniye vücudumuzu tarar ve kanserli hücreleri yok eder.Sağlıklı vücut hücreleri bölünebilme yeteneğine sahiptirler. Ölen hücrelerin yenilenmesi ve yaralanan dokuların onarılması amacıyla bu yeteneklerini kullanırlar. Fakat bu yetenekleri de sınırlıdır. Sonsuz bölünemezler. Her hücrenin hayatı boyunca belli bir bölünebilme sayısı vardır. Sağlıklı bir hücre ne zaman ve nerede bölünebileceğini bilme yeteneğine sahiptir.

Kanser Türleri Nelerdir?

Akciğer Kanseri: Akciğerde başlayan kanserler iki ayrı tipe ayrılırlar: Küçük hücreli olmayan ve küçük hücreli akciğer kanseri. Bu kanserlerin birbirinden ayrımı, hücrelerin mikroskoptaki görüntülerine göre yapılır. Her iki tip kanser de değişik şekillerde gelişip yayılır ve tedavi edilirler. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Karaciğer Kanseri: Karaciğer kanseri, vücut içerisindeki önemi ve karaciğerin hücre yapısı dolayısıyla en yüksek riskli ve en sık görülen kanser türlerinin başında gelmektedir. Oluşumunda siroz (alkol), Hepatit B ve C enfeksiyonları önemli rol oynar. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Meme Kanseri: Meme kanserinin en yaygın belirtisi memede ağrısız bir kitlenin hissedilmesidir. Ancak, hastaların % 10 kadarı, kitle olmaksızın ağrı hissetmektedir. Meme kanserinin daha seyrek görülen belirtileri arasında, göğüste oluşan geçici olmayan değişimler, kalınlaşma, şişlikler, deride tahriş ya da bozulmalar ve akıntılar, aşınma, göğüs ucunun hassaslaşması ya da içe dönmesi de dâhil olmak üzere göğüs ucu belirtileri yer almaktadır. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Kolon Kanseri: Sindirim sisteminde incebağırsaklardan sonra gelen yaklaşık 1,5 – 2 metre uzunluğundaki kısım kolon yani kalınbağırsaktır, bunun son 15 cm’lik bölümüne rektum adı verilir. Yaşam süresi boyunca her 50 kişiden birinde kolorektal kanser oluşmaktadır. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Mide Kanseri: Mide karın boşluğunun üst kısmında yerleşmiş yemek borusu ile bağırsaklar arasında, 1,5-2 litre hacminde olan kastan bir kese olup içindeki asit salgısı ile sindirim işleminin ilk basamağını gerçekleştirir. Alınan gıdalar içeriklerine göre 1-4 saat arası bir süre için midede kaldıktan sonra on iki parmak bağırsağına geçerler. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Rahim Kanseri: Rahim Kanseri en sık rahmin iç tabakasını oluşturan endometrium dediğimiz tabakasından gelişmektedir. Rahim kanseri, endometrium tabakasındaki hücrelerin kontrolsüz çoğalması sonucu oluşur. Oluşan kanser hücreleri lenf bezlerine, çevre organlara veya kan akımı ile uzak bölgedeki organlara ulaşabilirler. Daha seyrek görülen rahim tümörü ise sarkomlardır. Bu tümörler rahmin kas tabakasında oluşur. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Tiroid Kanseri: Tiroid kanseri, tiroid bezinin hücrelerinden köken alan bir kanserdir. Bu kanser diğerlerine göre çok daha az görülür ve hastalığın seyri oldukça iyidir. Eğer doğru tanı ve tedavi uygulanırsa hastalık tamamen ortadan kaldırılabilir. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Kan Kanseri: Kan kemik iliğinde yapıldığından, kan kanserleri bir çeşit kemik iliğinden kaynaklanan kanserlerdir. Kan kanserleri kemik iliğinde bulunan kan yapıcı ana kök hücrenin genetik yapısının bozulduğu ve kan hücrelerinin üretiminin kontrol dışına çıkarak vücutta aşırı birikimine yolaçan hastalıklardır. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Cilt Kanseri: Vücumuzun dışını kaplayan en büyük organımız olan derimizi oluşturan yassı hücreler, bazal hücreler ve melanositlerin kontrol dışı çoğalması ile oluşan kanserlere Deri Kanseri denir. En önemli kanser sebebi Güneş ışığı içinde bulunan UVA ve UVB diye bilinen ışınlardır. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Pankreas Kanseri: Pankreas, karnın en arka bölümünde yaklaşık 15 santimetre uzunluğunda, mide, oniki parmak bağırsağı ve kalın bağırsakla ön yüzü tamamıyla kapatılmış bir organdır. Vücudun en savunmasız organlarından biri olan pankreas, zengin lenf ve sinir ağından oluşur. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Baş-Boyun Kanserleri: Baş boyun bölgesinde kanserlerin yüzde 90′dan fazlası erken tanı ve tedavide potansiyel olarak önlenebilmektedir. Muhtemel uyarıcı işaretleri bilmeli ve doktorunuzu mümkün olan en kısa zamanda uyarmalısınız. Baş-boyun kanserlerinin başarılı tedavisinin erken teşhise bağlı olduğunu unutmayın. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Over (Yumurtalık) Kanseri: Sağlıklı kişilerde yumurtalıklar vücudun gereksinimi doğrultusunda çoğalan hücrelerden oluşmaktadır. Oysa gereksinim dışı oluşan hücreler anormaldir ve bunlara “tümör” adı verilir. Tümörler selim ya da habis olabilirler. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Prostat Kanseri: Erkeklerde en sık görülen kanser türüdür. Prostat kanseri dünyada akciğer kanserinden sonra ikinci sırada yer almaktadır. Özellikle 40 yaşından sonra prostat büyümeye başlayarak erkeklerin korkulu rüyası halini alabilmektedir. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Türkiye'de En Sık Karşılaşılan Kanser Türleri Hangileri?

1- Akciğer kanseri: Anne ya da babasında akciğer kanseri olan, sigara içen ve öksürüğü olan kişilerde spiral tomografi çekilebilir.

2- Prostat kanseri: Genellikle erken dönemde belirti vermez. Bu nedenle 50 yaşından itibaren erkeklerde yılda bir kez kanda PSA denilen prostat spesifik antijene bakmak gerekir. Bu bir tümör belirteci olup prostat kanserli hastalarda yükselir.

3- Meme kanseri: Küçük kitlelerin fizik incelemeyle tanısı pek mümkün değildir. Bu nedenle 40 yaşından itibaren kadınlara yılda bir kez mamografi yapılmalıdır. Gerektiğinde buna meme ultrasonografisi ve meme MR'ı eklenebilir.

4- Deri kanserleri: Yüzeyde oldukları için genellikle fark edilirler. Ancak bazen kendi gözümüzle ulaşamadığımız deri kısımları olduğundan yılda bir kez dermatolojik inceleme yapılmalıdır.

5- Mide kanserleri: Rutin check - up programı yoktur. Ancak gastrit diye geçiştirilen bazı mide rahatsızlıkları kanser belirtisi olabilir.

6- Mesane kanseri: Rutin check - up programı yoktur. Hastalıktan kuşkulanıldığında sistoskopi denilen tetkikle idrar kanalından mesaneye girilerek bakılır ve gerekirse biyopsi alınır.

7- Kalın bağırsak kanseri: Kalın bağırsaklardaki polipler zamanla kansere dönüşebilir ve bunlar hiç belirti vermezler. Bu nedenle 50 yaş üzerindeki herkese periyodik olarak kolonoskopi yapılmalıdır.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar